NY NEDTUR: Kvinnelandslagets trener Martin Sjögren forlater stadion i Deventer under sommerens EM. Til høyre pressesjef under mesterskapet, Jan Ove Nystuen. Foto: Jostein Magnussen VG

Dårligste ranking noensinne for kvinnelandslaget

Norge stuper på FIFA-rankingen etter sommerens EM-fiasko.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

På listen som FIFA offentliggjorde nå i dag er Norge helt nede på en 14. plass.

Det er den dårligste plasseringen landslaget har hatt siden verdensrankingen ble introdusert i juli 2003.

Landslaget faller tre plasser fra 11. plass etter et EM med tre strake tap og 0-4 i målforskjell. Det største fallet Norge har opplevd på rankingen var fem plasser mellom 2010 og 2011.

Sett denne? Landslagssjef Sjögren nektet å svare på Hegerberg-spørsmål

Nederland klatrer fra en 12. til en 7. plass på rankingen etter å ha tatt EM-troféet på hjemmebane i sommer. Nederland vant alle sine seks kamper med 13-3 i målforskjell og topper rankingen for første gang.

Uforandret i toppen

Tyskland, som aldri har vært dårligere enn nummer to på rankingen, gjorde ikke noe godt EM og ble slått ut i kvartfinalen. Likevel beholder tyskerne 2. plassen på listen som toppes av USA.

Norge har nå seks europeiske lag foran seg på rankingen. Går et europeisk lag til forbi Martin Sjögren & co kan det bety trøbbel i en ny VM-kvalifisering fordi Norge da ikke blir seedet i pulje 1. Dermed kan man havne i gruppe med de aller beste nasjonene og få trøbbel med å kvalifisere seg til et mesterskap.

– Vi er i ferd med å innta en posisjon på kvinnesiden som på herresiden, og blir innhentet av de andre nasjonene på klubb- og landslagsnivå. Mens vi har blitt svekket og dårligere tar andre nasjoner steg i riktig retning, mener NRK-ekspert Tom Nordlie.

Han liker ikke at Norge nå har sin dårligste FIFA-ranking.

– Det er skummelt når det kommer til ranking, men som forventet når man taper alle kampene i EM. Vi må passe oss, ta grep og spørre hvorfor har vi vært god i norske kvinnefotball. Så får vi gjenskape og videreutvikle det samtidig som man må være klar over hvorfor vi er svakere, slik at vi kan gjøre noe med det.

Møter EM-vinneren igjen

I midten av måneden starter Norge på sin kvalifisering til Frankrike-VM i 2019. Det skjer uten vår største kvinnelige fotballprofil, Ada Hegerberg.

Norge er i gruppe med EM-vinner Nederland, Irland, Slovakia og Nord-Irland. Vinneren går direkte til VM. De fire beste toerne (av syv grupper) kjemper om den siste VM-plassen. Den avgjøres i en play off-finale i november 2018.

Se NFF-topp Pål Bjerketvedt om Ada Hegerbergs landslagspause: - Uklokt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder