KANDIDATER: Hvem tar over presidentstolen i NFF etter Yngve Hallén (nede til høyre)? Dette er mulige kandidater. Øverst fra venstre: Hans Olav Karde, Einar Håndlykken, Mina Gerhardsen og Bjarne Berntsen. Nederst fra venstre: Kjetil Siem, Karen Espelund, Ivar Koteng og Yngve Hallén. Foto: , VG / NTB SCANPIX

Disse kan bli ny fotballpresident

Ingen skiller seg foreløpig ut som en soleklar etterfølger når
Yngve Hallén går av som fotballpresident.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter at sogningen sist lørdag snudde og fortalte at han likevel ikke går for en ny presidentperiode, er det nå helt åpent hvem som blir ny president.

– Jeg er litt blank. Det som skjedde lørdag, var overraskende, sier Anders Eggen, styreleder i Divisjonsforeningen, til VG.

– Jeg har hørt at både Karen Espelund og Bjarne Berntsen er nevnt. Jeg aner ikke om de er motiverte eller har ambisjoner, men det er to dyktige personer, sier Eggen, og forteller at de skal i gang med å diskutere saken denne uken.

Espelund sier til VG at hun ikke er aktuell, mens Berntsen sier «jeg skal svare valgkomiteen hvis de spør».

Kommentar: Hallén-listen norsk fotball ikke vil savne.

Serieforeningen for kvinner (SFK) legger ikke skjul på at de kan tenke seg Espelund:

– Det tror jeg kunne vært bra. Det tror jeg mange av oss hadde ville satt pris på. Det siste jeg har hørt er at Espelund har svart det ikke er aktuelt. Kanskje det er på tide at hun tenker seg om. Jeg vet ikke om det er så uaktuelt eller om det er sånn man sier. Jeg tror i hvert fall det hadde vært bra, sa leder Synnøve Tverlid til VG lørdag.

Om hun skulle bli valgt, vil Karen Espelund bli den første kvinnelige fotballpresident i Europa.

Tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord sitter på en terrasse på Gran Canaria og svarer slik når VG spør:

– Dette vil jeg ikke ha noen formening om. Det ville dumt av meg å ha en mening om det!

Husker du? Hallén stemt ut på tinget

Leder i valgkomiteen, Marianne Brynildsen, sier at de jobber videre med å ha sitt forslag klart til 15. januar.

– Vi tar til etterretning at Yngve Hallen ikke er kandidat og jobber videre med det vi er i gang med.

Det er praksis i fotball-Norge for at toppfotballen har minst visepresident i NFF. Bjarne Berntsen har sittet fire år som styreleder i Norsk Toppfotball og sier til VG at han har sagt ja til å stille som kandidat også videre.

– Det har vært enighet mellom fotball og toppfotballen om at styrelederen i toppligaforeningen også sitter i styret som visepresident eller høyere. Det er ingen signaler om at denne ordningen skal endres, sier Bjarne Berntsen.

VG har snakket med en rekke kilder i fotball-Norge og har satt opp en liste over navn som er kommet fram:

O Bjarne Berntsen (58)

Som visepresident i dagens styre er Berntsen et åpenbart navn. Han gjør en god jobb som styreleder i Norsk Toppfotball og har masse fotballfaglig tyngde, blant annet som toppspiller og landslagssjef for kvinner. Kan også være spiselig for breddefotballen med sin erfaring fra Figgjo og har dessuten vært adm. direktør i Viking. Har i og for seg stått i stormen tidligere, men som fotballpresident må du være forberedt på at det blåser hardt på toppene.

O Karen Espelund (54)

Har alle forutsetninger for å kunne ta jobben, med sin erfaring som tidligere generalsekretær i Norges Fotballforbund

og nå styremedlem i UEFA (det europeiske fotballforbundet). Har også en sentral jobb i Sør-Trøndelag fylke, og sier selv at hun er fornøyd med kombinasjonen siviljobb og UEFA-vervet. Men kanskje mulig å overtale? «IOC-slakteren» Andrew Jennings skrev i sin tid at hun var et godt emne som UEFA-president.

O Hans Olav Karde (69)

Var i 24 år direktør i Sparebank1 Nord-Norge og har masse erfaring som byråkrat. Var styreleder både for Tromsø 2018 og sjakk-OL. Sitter nå som styremedlem i Norges Fotballforbund. Et tungt navn som kan være samlende for

mange deler av fotball-Norge. Var leder for regjeringens nordområdeutvalg.

O Mina Gerhardsen (40)

Som barnebarn av Einar Gerhardsen og datter av Rune Gerhardsen og Tove Strand, har hun alle familiære bånd i orden, og sitter nå som styremedlem i Norges Fotballforbund. Har stor politisk erfaring som statssekretær. Jobber nå som daglig leder i Actis Norge. Er hun Aps kandidat til å etterfølge partikollega Hallén? Minus: mangler fotballfaglig tyngde.

O Kjetil Siem (55)

En handlingens mann. Var tidligere generalsekretær i det sørafrikanske fotballforbundet og har nå sittet i samme jobb i NFF i snart fire år. Har stort kontaktnett, gode kunnskaper både om fotball og media. Sier – i likhet med Espelund – at han ikke er kandidat, men er neppe den vanskeligste å overtale om det skulle være aktuelt. Men har han støtte ute i fotballkretsene?

O Einar Håndlykken (39)

Har overbevist som daglig leder i tippeligaklubben Odd, og har stor erfaring som leder fra miljøbevegelsen (både Natur og Ungdom og Zero). Avviser høflig at han er aktuell, men er nok også en som kan overtales. Men det spørs om fotball-Norge synes han har nok erfaring.

O Ivar Koteng (56)

Rosenborg-sjefen med t-skjorta hadde trolig kunne samlet stemmer, men har trolig mer enn nok med sitt eiendomsimperium og sine gravemaskiner. Har neppe ambisjoner om eller tid til å bli fotballpresident.

Fotballtinget foregår den 27. og 28. februar og stedet er Ullevaal stadion. Valgkomiteen legger opp til å legge fram sin innstilling den 15. januar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder