– JA, JEG ER STOLT: Jesús María Zamora, en av Spanias beste spillere rundt 1980, med et bilde av sin franske favoritt Antoine Griezmann.
– JA, JEG ER STOLT: Jesús María Zamora, en av Spanias beste spillere rundt 1980, med et bilde av sin franske favoritt Antoine Griezmann.

«Ingen» ville satse på Griezmann: Frankrikes helt måtte til Spania: – Han var ekstremt tynn

FOTBALL

SAN SEBASTIAN (VG) Med San Sebastián i bakgrunnen og Antoine Griezmann i forgrunnen er det en fin sommer for denne mannen.

Publisert: Oppdatert: 07.07.16 19:15

Sånn rent bortsett fra at han har knekt tre ribbein.

61 år gamle Jesús María Zamora er en baskisk folkehelt, en av Real Sociedads aller største og kanskje Spanias beste midtbanespiller på begynnelsen av 1980-tallet.

Fremdeles er han trent som en toppidrettsmann. I morgen skulle han reist til Tour de France for å følge noen etapper, der hans norske favoritt er «Bosson» Hagen. Men for noen dager siden var en stein i veien under en sykkeltur i La Rioja, og nå klarer Zamora nesten ikke å bevege seg.

Likevel vil han gjerne snakke om EMs toppscorer Antoine Griezmann, og prøver å vri på plass en sittestilling som fungerer, da han tar imot VG i sin lekre terrasseleilighet på Igueldo-høyden over San Sebastián.

– Sí, sí, sí, svarer Zamora på spørsmål om han er stolt når han ser Griezmann på TV. Sony-skjermen er såpass stor at han sikkert kan tråkke på ergometersykkelen i motsatt ende av rommet mens han ser kamper.

Selvsagt er han stolt. Hele Real Sociedad bør være stolt. 25 kilometer fra franskegrensen så klubben noe hele Frankrike ikke greide å få øye på.

– Jeg føler ikke at jeg skal ha så mye ære. Kanskje for at jeg ansatte Eric Olhats, sier Zamora, og fremstår ikke akkurat som en type som ønsker å fremheve seg selv.

Han hadde ansvaret for ungdomsakademiet da en bitte liten fransk pjokk dukket opp i 2005, akkurat fylt 14 år og så tynn og spedbygd at franske klubbr kviet seg for å bruke tid og krefter på ham. Men én franskmann mente noe annet. Han heter Eric Olhats og hadde nettopp fått jobb som speider i Real Sociedad.

Olhats var på ferie i Paris, stakk innom en ungdomsturnering, og fikk se Antoine Griezmann slippe til i ti minutter for Montpellier mot Paris Saint-Germain. Det var nok.

Speideren har fortalt at han var usikker på om det var etisk riktig å nærme seg gutten, men forsikret seg om at hverken Montpellier eller Lyon (som han også hadde prøvd seg i) var interesserte.

Les også: Dødsbudskapene som viste at Deschamps er en leder

Derfor brettet han sammen en papirlapp til Antoine, med beskjed om at han ikke fikk åpne den før han var hjemme i Mâcon, nord for Lyon. Da ringte han foreldrene Alain og Isabel som var på ferie i Tunisia med lykkebeskjeden: Endelig var det en klubb som ville gi ham sjansen.

Problemet var at den lå 800 kilometer unna barndomshjemmet, i et annet land.

Men Antoine ville bli fotballspiller, og foreldrene ble med ham til vesle, malerisk vakre San Sebastian, der Sociedad-ledelsen overbeviste familien Griezmann om at dette var en bra mulighet. Real Sociedad er kjent for sitt gode ungdomsarbeid, og Antoine skulle få fortsette på fransk skole. Han flyttet inn til Eric Olhats i Bayonne i Frankrike, drøyt fem mil fra San Sebastián.

Der og da startet et fotball-eventyr som det er vanskelig å se hvor skal ende.

(Antoine Griezmann la ut dette bildet av seg selv og mannen som oppdaget ham, Eric Olhats, fra L'Equipe rett før EM. Griezmann skriver at deres samarbeid har vært helt essensielt for suksessen hans.)

– Han var ekstremt tynn, og heller ikke veldig rask, sier Zamora.

Men Griezmann hadde god teknikk, og kanskje var det lettere for Spania å oppdage og utvikle en slik spillertype? Der var de ikke så opptatt av høyde og muskler, folk som Xavi og Iniesta hadde bevist at det nesten kunne være en fordel å være liten.

– For en god stund siden var Frankrike flinke med mindre spillertyper, men på den tiden hadde det vært en endring. De var mer opptatt av fysikk, mens det i Spania hadde beveget seg litt i motsatt retning, så det er mulig at vi så litt annerledes på det, sier Zamora gjennom den baskiske journalisten Oier Fano Dadebat, som er med som tolk.

– Hva tror du hadde skjedd hvis Griezmann hadde blitt værende i Frankrike?

– Vanskelig å si. Han hadde et så stort talent at han nok ville fått det til uansett, men jeg tror han var heldig. Det var det riktige tidspunktet for ham å komme til spansk fotball. Her hadde vi mer fokus på utvikling av teknikk, svarer han og sier at det ikke ble gjort noe veldig spesielt for å utvikle Griezmanns fysikk.

Selv hadde Zamora både kraft og teknikk da «La Real» hadde sin storhetstid for 30-35 år siden. Da laget spilte 38 seriekamper på rad uten å tape, som fortsatt er spansk rekord. Da laget vant sine to eneste ligamesterskap.

Gullet røk til Real Madrid like før slutt i 1980, men året etter fikk Sociedad sin revansj. Real Madrid trodde det var slutt, at Sociedad tapte borte mot Sporting Gijon. Feiringen var i gang, Madrid-legenden Juanito krøp jublende rundt på knærne. Så knitret det inn nyheter på radioen.

Ballen hadde falt ned i beina på Zamora, og hjemme i stuen hans henger en serie på fem bilder over Real Sociedads mest klassiske øyeblikk noen gang.

(Saken fortsetter.)

Året etter vant «La Real» igjen, med Luis Arconada i mål og Xabi Alonsos pappa Periko som to andre sentrale spillere. Den gangen var det en krig å møte Sociedad, og absolutt ingen lag gledet seg til å komme til gamle, intime Atotxa, uten løpebanen som omkranser den nye hjemmebanen Anoeta, der Griezmann skulle få slippe til i 2009, etter fire år i klubben.

Les også: Talentfabrikk bak Portugals finalevei

Veien til den debuten hadde sine nedturer. Zamora husker godt et følelsesladet tidspunkt, da de holdt på å miste sitt franske talent. Han savnet familien, har flere ganger fortalt at han gråt mye, og foreldrene merket veldig at de mistet ungdomstiden hans. Igjen greide Sociedad-ledelsen å overbevise Antoine og foreldrene hans.

– De tvilte på systemet vårt, og vi kunne ha mistet ham. Men vi lovet å ta enda bedre vare på ham. Vi skjønte at dette var en uslepen diamant, selv om vi aldri forutså at han skulle bli SÅ god, erkjenner Zamora, kledd i sommerblå bukse, blå skjorte og en blå strikk rundt høyrearmen, for å vise sin støtte til flyktninger.

I 2009 gikk et økonomisk skakk-kjørt Real Sociedad løs på sin tredje sesong i Segunda División. Klubben manglet en venstrekant, både første- og annetvalget var ute, og da hadde de ikke flere å dytte inn. Likevel mente de fleste at det var galskap å slippe til 18 år gamle Griezmann, ikke bare på grunn av fysikken. Han hadde ikke engang spilt én eneste kamp for reservelaget «Sanse».

Men den uruguayanske treneren Martin Lasarte brydde seg ikke, Antoine Griezmann grep sjansen og spilte en helt sentral rolle da Sociedad rykket opp igjen. Fem år senere ble han solgt til Atlético Madrid for nesten 300 millioner kroner.

Det var en periode inni der da Griezmann ble litt vel glad i bylivet. – Det kunne gått i to retninger, sier Zamora, og viser en bevegelse med hver hånd.

Griezmann endte på den riktige veien, og Zamora tror at overgangen til Atlético Madrid også har vært svært viktig for Griezmanns utvikling, at Diego Simeone har løftet ham og ikke minst gjort ham til en bedre målscorer.

(Saken fortsetter.)

– Messi og Ronaldo skal slutte en gang, tror du Griezmann kan vinne Gullballen?

– Det er umulig å si om han vil vinne, men han vil være med i kampen. Alt handler om hvilket lag han kommer til å spille for, men akkurat nå tror jeg at Simeone har vært en avgjørende mann for karrieren hans.

Selv var Zamora i Real Sociedad hele karrieren, slik det gjerne var den gangen. Han var med i EM i 1980 og fikk prestisje-10’eren under VM på hjemmebane i 1982 der han spilte fire av fem kamper (slapp unna sjokktapet mot Nord-Irland). Men spanjolene ble stoppet av Vest-Tyskland i mellomspillet, semifinalen røk og VM’et endte som en stor spansk skuffelse.

Lloris til VG foran skjebnekampen: – Tyskland spesielt for alle

Etter tre kneoperasjoner måtte Zamora takke nei da landslagssjef Miguel Munoz ringte foran EM i 1984, der Spania tapte finalen mot Frankrike og Platini. Zamora stoppet på 30 landskamper.

Antoine Griezmann er blitt 1,75 høy og er oppe i 32 kamper for Frankrike. Han måtte bli 23 før Frankrike fant ham verdig en debut, men to år og fire måneder senere klarer de seg ikke uten.

– Han er så smart, han leser spillet så godt og skaper mål og sjanser ut av ingenting. Han er ekstremt god og smart til å komme i «andrebølgen», litt som Frank Lampard var. Han har selvsagt utviklet seg fysisk og blitt raskere, men det er først og fremst hvordan han hele tiden klarer å skape seg plass, måten han leser spillet på, fotballhjernen hans, som er styrken, mener Zamora.

Han snakker veldig pent om Bjørn Tore Kvarme, som spilte i Real Sociedad da Zamora var assistent-trener og det ble seriesølv i 2003. Og han snakker veldig pent om langrenn, som han også driver litt med.

– Ikke så bra som dere da, ler han. – Jeg ser på Eurosport, «Bjorndalen» og de norske jentene er imponerende, sier han engasjert og tar oss med ut på terrassen med utsikt over byen sin, den som har snaut 200.000 innbyggere og 16 Michelin-stjerner. Regnet pr innbygger er det bare japanske Kyoto som er bedre i verden til å lage mat.

Men San Sebastián har også laget Antoine Griezmann.

Her kan du lese mer om