STERKE FØLELSER: Midtstopper Paulus Arajuuri var rørt til tårer da EM-plassen var klar og hjemmefansen stormet banen. Foto: MARKKU ULANDER / Lehtikuva

Kjempefest da Finland gikk til EM

(Finland – Liechtenstein 3–0) Først en mektig versjon av nasjonalsangen «Vårt Land», deretter en fest som ikke slutter på en stund. Finland er i sitt aller første fotballmesterskap.

 • Trond Johannessen

1–0 ved Jasse Tuominen etter 20 minutter, 2–0 og 3–0 ved yndlingen Teemu Pukki i 2. omgang, og finnene fikk poengene de trengte.

Det var aldri noen stor kamp mot Liechtenstein, men det spiller ingen rolle. Det ble den største kvelden i finsk fotballhistorie likevel.

Stemningen var mektig gjennom 90 minutter, og den fortsatte med gledestårer, fyrverkeri og banestorming etterpå. Seieren gjør at Finland er oppe på 18 poeng, på annenplass bak Italia. Bosnia-Hercegovina, Hellas og Armenia er hektet av.

les også

Det finske fotballeventyret: – Helt crazy

FULL FEST: Finland har tatt ledelsen 1–0 og Telia 5G Areena tar av. Foto: LEHTIKUVA / X00718

Det er ikke mer enn rundt 2500 i snitt på seriekampene i Finland, men landslagssuksessen samler folket. Journalist Saku-Pekka Sundelin i Ilta-Sanomat sa til VG at det hadde kommet 100.000 mot Liechtenstein hvis de hadde hatt stor nok stadion. Med en Olympiastadion under ombygning ble oppgjøret lagt til vesle Telia 5G Areena i Helsinki, med plass til snaut 11.000 mennesker.

Finland trengte en seier for å være helt sikre på avansement, og etter drøyt 20 minutter kom det nervedempende ledermålet.

les også

Valakari om Teemu Pukki: – Han jobber så hardt for laget

Teemu Pukkis skudd ble blokkert, ballen landet hos hans spisskollega Jasse Tuominen, og i sin 14. landskamp plasserte Bate Borisov-spillerne enkelt inn 1–0. Hans første scoring for Finland, og den vil han aldri glemme.

FOLKEHELTER: Landslagssjef Markku Kanerva og Teemu Pukki jubler da dommeren blåser av. Foto: MARTTI KAINULAINEN / Lehtikuva

Finland eide kampen, Liechtenstein var aldri i nærheten av å true vertenes keeperstjerne Lukas Hradecky. Og etter en drøy time løsnet det endelig for Norwich’ Teemu Pukki. Han har slitt med målproduksjonen i det siste, men så fikk han sjansen fra straffemerket, 2–0, deretter fra kort hold, 3–0, før han ble byttet ut til enorm applaus.

Pukki er oppe i ni mål på ni kamper i EM-kvalifiseringen, og har 24 landslagsmål, åtte bak landets største fotballhelt, Jari Litmanen. Litmanen (48) så kampen sammen med den finske presidenten Sauli Niinistö.

HELTEN PÅ PLASS: Jari Litmanen (til venstre) har vært finsk fotballs store stolthet i alle år. Nå vil det kanskje endres noe. Han så kampen sammen med president Sauli Niinistö. Foto: MARKKU ULANDER / Lehtikuva

På sidelinjen jublet til og med den sindige landslagssjefen Markku Kanerva (55) litt mer enn vanlig. Han er blitt en folkehelt, mannen Tor Thodesen, trener i HIFK fra Helsinki, mener minner om Norge-sjef Lars Lagerbäck.

– Ja, det er en ok sammenligning. Kanerva er analytisk og lavmælt, leder ikke gjennom karisma, er ikke på noen måte en sirkusartist. Og dette kjennetegner spillerne litt også. Det er en enorm mentalitet i laget, sier Thodesen.

Kanerva var assistenten de færreste hadde tro på da han fikk sjansen etter at svenske Hasse Backe hadde ledet i Finland i 13 kamper uten å vinne i 2016.

Nå tror alle på meget populære Markku Kanerva. Og nå er det fullstendig fotballfeber i vintersportslandet Finland.

 • Finland er den ellevte (av 24) nasjoner som er klare for EM. De øvrige: Belgia, Tsjekkia, England, Frankrike, Italia, Polen, Russland, Spania, Tyrkia og Ukraina.
 • Det finske fotballandslaget var med i OL i 1912, 1936, 1952 og 1980.

STORMET BANEN: Det var ikke mulig å holde publikum unna kunstgresset etter den finske seieren. Foto: MARTTI KAINULAINEN / Lehtikuva

Mer om

 1. Finlands herrelandslag fotball

Flere artikler

 1. Det finske fotballeventyret: – Helt crazy

 2. To mål av Pukki – Finland er nesten i EM

 3. Innbytter Mané reddet Liverpool-seier mot tabelljumbo Norwich

 4. Pluss content

  Fantasy Premier League: Ti problemstillinger før Gameweek 9

 5. Ny stor VIF-nedtur: Nå legger Deila press på seg selv

Fra andre aviser

 1. Vill jubel da Finland skrev fotballhistorie

  Bergens Tidende
 2. Finland i ferd med å skape historie – Valakari angrer ikke på at han forlot gamlejobben

  Aftenposten
 3. Finland i ferd med å skape historie – Valakari angrer ikke på at han forlot gamlejobben

  Fædrelandsvennen
 4. For tre måneder siden mistet TIL-spilleren en av sine nærmeste støttespillere til kreft. Det gjorde EM-feiringen ekstra spesiell.

  Bergens Tidende
 5. For tre måneder siden mistet TIL-spilleren en av sine nærmeste støttespillere til kreft. Det gjorde EM-feiringen ekstra spesiell.

  Aftenposten
 6. For tre måneder siden mistet TIL-spilleren en av sine nærmeste støttespillere til kreft. Det gjorde EM-feiringen ekstra spesiell.

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no