Slik går Norge til EM-sluttspillet: - Vi må ha hjelp

ULLEVAAL STADION (VG) (Norge – Spania 1–1) Spania er nesten klare for EM-sluttspillet. Og det ser langt lysere ut for Norge. Håpet er tent etter Joshua Kings scoring på overtid.

 • Bjørn Arne Johannessen
 • Øyvind Herrebrøden
 • Sindre Øgar
 • Christina Paulos Syversen
 • Knut Espen Svegaarden
 • Bjørn S. Delebekk (foto)

Men tabellen ser unektelig skummel ut selv med uavgjort mot Spania (europamester i 2008 og 2012) på Ullevaal med tanke på å bli nummer to – å slå følge med suverene Spania til EM (uten tap på syv kamper) – fra gruppe F.

Sverige er oppe på 14 poeng – og er toer for øyeblikket – etter seieren over Malta (4–0). Romania står med 13 poeng etter at de slo Færøyene (3–0). Norge har håpefulle ti poeng. Det er håp om EM-sluttspill. Det første på 20 år.

Lars Lagerbäck gledet seg over 13 kamper (tre år) uten tap på Ullevaal. Han mener det er den beste kampen i hans tid som landslagssjef motstanderen tatt i betraktning. Men på spørsmål fra VG om EM-drømmen er han litt nølende.

– Vi må gå «rent» i våre kamper. Så må vi ha hjelp, og Spania må slå Sverige. Men fremfor alt må vi slå Romania. Jeg kaller meg selv alltid for realistisk optimist. Sjansen finnes alltid, så kan du og jeg diskutere lenge, hvor stor den er. Men vi får håpe Sverige får kjørt seg nede i Romania i november, sier Lars Lagerbäck.

les også

Bli med på folkebørsen: Heltemodig innsats sikret norsk poeng på overtid

Men tabellen lyver litt. Norge utligner poengdifferansen med seier over Malta og Færøyene. Og slår de Romania på bortebane tirsdag kveld kan det se betydelig lysere ut med tanke på å kapre den avgjørende annenplassen – som gir direkte plass i EM-sluttspillet neste år.

Men resultatene må gå Norges vei. Og går det slik – og det er ikke utenkelig – så ser regnestykket slik ut 18. november. Da har mannskapet til Lars Lagerbäck forhåpentligvis totalt 19 poeng.

les også

Midstopperne sentral da Sverige herjet med Malta

les også

Romania vant suverent mot Færøyene etter en god sluttspurt

* Sverige står med 14 poeng. De slår Færøyene, og tar maks ett poeng mot Spania og Romania – og ender på 17 eller 18 poeng.

* Romania står med 13 poeng. De slår eller spiller uavgjort mot Sverige, taper mot Norge og Spania – og ender på 14 eller 16 poeng.

* Norge står med 10 poeng. De slår Romania, Færøyene og Malta – og ender på 19 poeng.

Blir det ikke slik har Norge en ekstrasjanse. Siden de ble «divisjonsvinner» i UEFA- nyvinningen Nations League i fjor. Da venter play off-match mot Serbia i mars neste år. Vinneren av den kampen går til en play off-finale. Finalevinneren får EM-plass. Kamparena trekkes 22. november.

les også

Spania er verdt fire milliarder kroner mer enn Norges lag

Rettelse: I en tidligere versjon av saken stod det at Spania var klare for EM. Det stemmer ikke, for om Spania taper sine resterende kamper og Sverige og Romania spiller uavgjort, ender Spania som nummer tre. Denne saken ble endret mandag 14. oktober 13.20.

Mer om

 1. Norges herrelandslag i fotball
 2. Spanias herrelandslag fotball
 3. Fotball-EM 2016

Flere artikler

 1. Regnestykket som får Norge direkte til EM

 2. Semb om Norges EM-mulighet: – Mer enn 50 prosent

 3. Lagerbäck om gruppekvaliken: – Vi må ha hjelp

 4. Tallknusernes nedslående dom: Så lite er Norges EM-håp i kvaliken

 5. Tabbene felte Norge – igjen

Fra andre aviser

 1. Klamrer seg til håpet om direkte EM-billett: – Ikke ta for gitt at Spania slår oss

  Aftenposten
 2. Slik går Norge til EM: – Det er ikke opp til oss

  Bergens Tidende
 3. Ødegaard-tallene imponerer. Selv er han overrasket over én ting etter megasuksessen.

  Aftenposten
 4. Ødegaard-tallene imponerer. Selv er han overrasket over én ting etter megasuksessen.

  Bergens Tidende
 5. Haaland tilbake i landslagstroppen – dette sier Lagerbäck om Ødegaard

  Aftenposten
 6. «Moi» forlater landslagstroppen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no