SKUFFET: Zlatan og Henke hadde ikke dagen. Foto: Reuters

Mareritt-exit for Sverige

Superspissene måtte gå målløse av banen

(Russland-Sverige 2-0) «Søta bror» ble ett nummer for små for gode russere, og er ute av EM.

Anders Park Framstad
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Sverige skapte lite mot et sterkt russisk lag, bortsett fra en skummel Henrik Larsson-heading i det 26. minutt. Det svenske superspissparet Zlatan Ibrahimovic og Henrik Larsson fikk lite til. Zlatan, som har slitt med en kneskade, var en skygge av seg selv, mens «Henke» hadde store tempoproblemer.

Skuffet «Henke»

- Jeg er skuffet, og ikke fornøyd i det hele tatt. Vi tapte 2-0, så da var det åpenbart mye som gikk galt. Men det handler også litt om omstendigheter og tilfeldigheter. Vi hadde også noen sjanser, men ikke mange nok, sa en trøtt Larsson etter kampen.

VG Nett LIVE!Fyldig kampreferat og bilder

Derimot var russerne gode, og skapte mange fine sjanser. Wonderboy Andrei Asharvin, spissen Roman Pavlyuchenko og den svært offensive backen Yuri Zhirkov drev til tider det svenske forsvaret til vannvidd med teknikk og millimeterpresise pasninger.

Russland best i alt

Det første målet kom etter fantastisk russisk spill.
Konstantin Zyryanov og backen Aleksandr Anyukov kombinerte fint på kanten, før ballen endte hos Pavlyuchenko foran mål. Han styrte enkelt inn 1-0.

Saken fortsetter under bildet.

MÅLSCOER: Russiske Roman Pavlyuchenko jubler etter å ha scoret 1-0, mens Andersson fortviler. Foto: Reuters

Og i første omgang var russerne nærmere 2-0 enn svenskene var nære utligning. Hver gang de gule og blå flyttet opp laget, straffet gode, ballsikre russere dem. Blant annet hadde Pavlyuchenko et skudd i kryss-stanga.

VG Nett Spesial:Se dramaet i bilder!

Etter pause gikk Sverige mer offensivt ut, og det skulle snart straffe seg. Kun fire minutter etter hvilen var det duket for en fantastisk kontring. Sverige slo frispark fra egen banehalvdel, russerne brøt, Zhirkov og Arshavin krysset eksemplarisk, og sistnevte avsluttet et perfekt angrep ved å sette inn 2-0 i det lengste hjørnet.

- Vi var for passive i førsteomgang, og ble liggende for lavt. I andre omgang forsøker vi å løfte laget litt, men dessverre får de et tidlig mål. Det er uflaks, slo svenskenes landslagssjef Lars Lagerbäck fast.

VG Nett-leser:«Russerne er rett og slett bedre i samtlige faser av spillet.»

Mot slutten av kampen valgte han å legge om til tre forsvarere, og dette åpnet for ytterligere russiske muligheter. Pavlyuchenko, Arshavin og Zyryanov hadde store muligheter til å avgjøre, men svake avsluttninger og stolpen gjorde at det ble med nesten.

- De skaper mye når vi gambler litt på slutten. Det er det ikke noe å si på, sa Lagerbäck.

Men 2-0 holdt i bøtter og spann for Russland. Dermed er russerne klare for kvartfinale mot Nederland, mens Sverige må reise hjem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder