...og nå er Donadonis fremtid usikker

HELT: Iker Casillas reddet to straffer og ble den store helten da Spania slo Italia. Foto: EPA

Spania brøt forbannelsen etter straffedrama

(Spania-Italia 0-0, 4-2 e.str.) Spania brøt 88 års forbannelse, og slo Italia i EMs siste kvartfinale.

 • Anders Park Framstad

Artikkelen er over 12 år gammel

VG Nett LIVE!Fyldig referat og bilder fra kampen

22. juni og straffespark har vært en marerittkombinasjon for det spanske landslaget. Spanjolene har røket ut av tre mesterskap denne datoen - alle på straffespark! De røk på hodet ut av VM i 1986 mot Belgia, mot England i EM ti år senere, og sist mot hjemmelaget Sør-Korea i VM i 2002.

Spania hadde heller ikke slått italienerne siden 1920 i mesterskap, unntatt i OL. Dermed hadde spanjolene to spøkelser å ta livet av i kveld.

Og de tok livet av dem begge, etter voldsom dramatikk. Etter 120 målløse minutter var det duket for straffespark-konkurranse. Iker Casillas ble den store helten da han med et tigersprang reddet Italias andre, fra Daniele De Rossi, og fjerde, fra Antonio Di Natale. Da gjorde det ingeting at Buffon reddet Dani Guizas forsøk.

- Jeg vil gratulere alle spillerne for sin innsats og moral gjennom hele kampen, sa Spanias 69-årige landslagssjef Luis Aragones, ifølge NTB.

Les også:Nekter å snakke om Italia-komplekset

Hans italienske kollega Roberto Donadonis fremtid er etter tapet, høyst usikker.

- Vi skal vurdere mesterskapet og ta en avgjørelse i løpet av de nærmeste dagene. Det er ikke noe poeng i å ta en avgjørelse i kampens hete, sa presidenten i Det italienske fotballforbundet, Giancarlo Abete etter søndagens EM-exit, ifølge NTB.

- Det er ikke opp til meg. Jeg lever dag for dag og jeg har en positiv opplevelse igjen etter EM. Alt vi gjorde var for lagets beste, sa Donadoni.

Sjansefattig

Den siste kvartfinalen i årets EM var en jevnspilt og sjansefattig kamp. Spania hadde et lite spillemessig overtak, men maktet ikke å komme til de helt store sjansene. Spanjolenes største sjanse kom etter 80 minutter, da den ellers gode Italia-keeperen Gianluigi Buffon glapp et skudd fra Marcos Senna, og slo ballen i stolpen.

Les også:Støttes av sine overtroiske damer

Spissen David Villa virket for øvrig frisk, og var et stadig uromoment for det italienske forsvaret. «De azurblå» virket tydelig preget av tapet av ballfordeleren Andrea Pirlo. Det er han som har styrt det italienske spillet, og de kampene han har vært god, har Italia vært gode.

Italias beste sjanse kom i det 60. minutt, da Daniele De Rossi forsøkte seg på et skudd fra distanse, som ble blokkert. Isteden fikk han lempet ballen i bakrommet, der Mauro Camoranesi og Luca Toni kom i fullt firsprang. Etter litt klabb og babb kom førstnevnte til en brukbar avslutning, men Iker Casillas var fint nede og reddet.

Begge lag hadde også sjanser i ekstraomgangene. David Silva skjøt like utenfor stolpen til Buffon, og Antonio De Natale tvang Casillas til en bra redning med en heading.

Men ingen av lagene maktet å score i ekstraomgangene, og kampen gikk til straffekonkurranse. Den vant spanjolene, som møter overraskelseslaget Russland i semifinalen.

Fakta:

Spania - Italia 0-0 (4-2 e.str.)
Ernst Happel stadion

51.428 tilskuere
Dommer: Herbert Fandel, Tyskland.
Gult kort: Andres Iniesta, David Villa, Santiago Cazorla, Spania. Massimo Ambrosini, Italia.

Lagene:
Spania (4-1-3-2): Iker Casillas - Sergio Ramos, Carles Puyol, Carlos Marchena, Joan Capdevila - Marcos Senna - Andres Iniesta (Santiago Cazorla fra 59.), Xavi Hernández (Cesc Fabregas fra 60.), David Silva - David Villa, Fernando Torres (Daniel Güiza fra 85.).

Italia (4-3-1-2): Gianluigi Buffon - Gianluca Zambrotta, Christian Panucci, Giorgio Chiellini, Fabio Grosso - Alberto Aquilani (Alessandro Del Piero fra 108.), Daniele De Rossi, Massimo Ambrosini - Simone Perrotta (Mauro German Camoranesi fra 58.) - Luca Toni, Antonio Cassano (Antonio Di Natale fra 75.).

Straffer: 1-0 David Villa, 1-1 Fabio Grosso, 2-1 Santiago Cazorla, Daniele De Rossi (reddet), 3-1 Marcos Senna, 3-2 Mauro German Camoranesi, Daniel Güiza (reddet), Antonio Di Natale (reddet), 4-2 Cesc Fabregas.

Mer om

 1. Fotball-EM
 2. Italias herrelandslag fotball
 3. Spanias herrelandslag fotball

Flere artikler

 1. «Super-Pippo» vraket i Italias EM-tropp

 2. «Berlinmurens fall»

 3. Ingen Totti i Italia-troppen

 4. Italia-spiss i storfom

 5. Raul ble vraket til EM

Fra andre aviser

 1. Fotball-EM: Spania – Italia 0-0 eeo. (4-2 på straffer)

  Aftenposten
 2. Casillas frelste Spania

  Fædrelandsvennen
 3. Døde og begravde!

  Bergens Tidende
 4. Lagenes vei til EM-finalen

  Aftenposten
 5. Del Piero foreløpig inne

  Bergens Tidende
 6. Italias EM-tropp fotball

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder