BLE SKREMT: Johan Cruyff ble forsøkt kidnappet. Her er han avbildet under en oppvisningskamp i 1999. Foto: AP

Fotball-legenden droppet VM etter kidnappingsforsøk

30 år etter at han sa nei til fotball-VM i Argentina forteller Johan Cruyff at et opprivende kidnappingsforsøk bidro til avgjørelsen.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Cruyff var på 1970-tallet en av verdens aller største stjerner, og han var sjefen på Nederlands lag som med «totalfotball» spilte seg fram til VM-finale i 1974.

Fire år senere avslo den daværende Barcelona-stjernen å spille VM i Argentina, og til nå er det blitt utlagt dels som en politisk protest mot militærregimet i landet, dels som et resultat av uenighet med landslagsledelsen.

Les også:Norske OL-utøvere skremt av kidnappingsplanene

Truet med gevær

Til Radio Catalunya sier Cruyff at han hadde annet å tenke på.

- Noen kom inn i hjemmet mitt og pekte på hodet mitt med et gevær. De bandt kona mi, alt mens barna våre var i huset. Noen ganger blir andre ting i livet viktigere enn fotball. Vi hadde politibeskyttelse i fire måneder, og barna mine måtte følges til skolen av vakter, sier han.

Les også:Kina: - Kriminelle planla kidnapping av OL-utøvere

Ble kritisert

Dette skjedde høsten 1977, omtrent samtidig med at han sa nei til landslaget.

- For å spille VM må man være 200 prosent. Det var ikke jeg.
Cruyffs uttalelser kom som reaksjon på en bok hvor han kritiseres for dårlig form den sesongen, som ble hans siste i Barcelona.

Selv uten Cruyff kom Nederland til VM-finale i 1978, men akkurat som fire år tidligere ble det tap mot vertslandet - Vest-Tyskland i 1974, Argentina i 1978.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder