DAGENS MANN: Joshua King jubler etter 3-2-målet mot West Ham. Foto: Scanpix

Kong King roses etter tremålskampen: – Han har alt

BOURNEMOUTH (VG) (AFC Bournemouth – West Ham 3-2) Joshua King (25) beskrives som en komplett spiss av lagkamerat Jack Wilshere og manager Eddie Howe etter tre scoringer mot West Ham.

Publisert:

– Jeg har alltid visst at jeg er veldig god i «nierrollen», men jeg har selvfølgelig gjort som jeg har fått beskjed om de gangene jeg har blitt satt i andre posisjoner. Det er jobben min, og jeg er ikke typen som klager, sier King til VG etter å ha herjet på topp for Bournemouth som spydspiss.

25-åringen står med 11 ligamål, og er toppscorer i Bournemouth med ti kamper igjen av sesongen. Han er den første nordmannen til å score tosifret antall mål i en Premier League-sesong siden John Carew gjorde det for Aston Villa i 2009/10.

Og han er den sjette nordmannen som har scoret tre mål i en og samme Premier League-kamp. Jan Åge Fjørtoft, Tore André Flo, Ole Gunnar Solskjær, Steffen Iversen og John Carew har gjort det før ham. Egil Østenstad ble fratatt det ene mot Manchester United i 6-3-kampen 1996, men mange mener at han også bør stå på lista.

Får ros

Den innleide Arsenal-stjernen Jack Wilshere (25) har denne sesongen vært lagkamerat med King i Bournemouth. Han mener nordmannen har alle kvalitetene som kjennetegner en stor angriper.

– Han har bare blitt bedre og bedre de siste ukene. Han har alt som skal til for å være en god spiss. Han er rask, kvikk i bevegelsene og sterk. Hvis jeg var en forsvarsspiller ville jeg hatet å spille mot ham. Nå som han har fått scoringene også, så kan man ikke kreve mye mer av en spiss, sier Wilshere til VG.

Eddie Howe hentet King fra en Championship-tilværelse i Blackburn i 2015. Bournemouth-manageren stilte umiddelbart høye krav til Romsås-gutten. Nå gir samarbeidet større uttelling enn noen gang.

– Jeg har elsket å jobbe med King fra første dag, og jeg setter virkelig pris på at han får betalt for alt det harde arbeidet nå. Han har alt som skal til for å være en topp, topp spiller. Det eneste som har manglet for ham var muligheten til å vise det. Jeg er veldig imponert over det han leverer nå, sier Howe til VG.

– Har du jobbet med noe spesielt med ham for å få det til å løsne scoringsmessig?

– Nei, vi har egentlig gjort tingene ganske likt hele veien. Spillerne får mye individuell oppfølging, men det handler om hvor mye ansvar de tar selv. «Josh» har tatt mye ansvar for sin egen utvikling, forteller Howe.

– Jeg er stolt

Ni minutter ut i oppgjøret mot West Ham var det lite som tydet på at kampen ville bli en av Kings beste noensinne da han bommet på straffe.

Han lot seg imidlertid ikke affisere.

– Jeg greide å holde hodet kaldt etter straffemissen. Det er jeg faktisk litt stolt av, sier King til VG og legger til:

– Denne opplevelsen går inn i minneboken som en av mine beste opplevelser. Følelsesmessig er det helt der oppe med da jeg ble matchvinner mot Manchester United forrige sesong. Jeg har jobbet hardt for dette lenge.

Han møter VG og en rekke britiske journalister halvannen time etter å ha satt inn 3-2-målet i siste ordinære minutt.

Sønnen får matchballen

King er i godt selskap, og i kjempeform noen få dager før Lars Lagerbäck tar ut landslagstroppen til VM-kvalifiseringskampen borte mot Nord-Irland.

– Jeg kan ikke tenke på landslaget ennå. Vi har en kamp mot Swansea neste helg, sier King med et smil.

– Det er deilig at det løsner. Jeg har spilt i mange posisjoner her, men da Callum (Wilson) ble skadet i fjor, så ble jeg flyttet opp og scoret noen mål. Da han dessverre ble skadet igjen denne sesongen, ble jeg flyttet opp igjen. Det fungerer jo fint, sier en fornøyd King mens han knuger på matchballen som man automatisk får etter å ha scoret tre mål i samme kamp.

Og ballen, den skal sønnen Noah få. Pjokket fylte ett år 1. mars, og pappa King har feiret det med scoring både mot gamleklubben Manchester United sist helg, og tre fulltreffere mot West Ham. Nå står han med solide ni mål på sine ti siste kamper, og er en av Premier League aller hetestespisser.

King er blitt Bournemouths frelser i stjernespiss Callum Wilsons skadefravær, nå er håpet at han skal redde lille «Cherries» fra å rykke ned til Championship. Dersom klubben redder ny Premier League-kontrakt for andre sesong på rad er det intet annet enn imponerende.

Det er nå seks poeng ned til Hull under nedrykksstreken, men før dagens oppgjør sto laget med bare én seier på siste 11 ligakamper. Noe annet en seier ville for alvor blande klubben ned i nedrykksstriden.

– Jeg har bare scoret tre mål på hjemmebane på snart to sesonger, så det passet fint å få tre til i dag. Det er gøy for meg, og det er gøy for laget, sier King.

Les også: Guardiolas hyllest til King: – En fantastisk spiss

Kjempestemning

Over 11.369 tilskuere på Vitality Stadium visste hva som sto på spill før møtet med West Ham, og da Charlie Daniels ble felt inne i straffefeltet etter syv minutter summet det forventningsfullt blant hjemmefansen, mens King ruslet selvsikkert med ballen mot straffemerket.

Fortvilelsen var enorm både blant King og supporterne da han skjøt utenfor stolpen til venstre for Darren Randolph i West Ham-målet.

Så gikk West Ham rett i angrep, fikk en gavepakke av en feilpasning av Harry Arter, og Michail Antonio banket ballen i nettet. King sto igjen i midtsirkelen og fortvilet over straffemissen og baklengsmålet.

– Det var fryktelig. Først så nær ledelse, og så har jeg så mye av skylden for baklengsmålet. Heldigvis klarte vi å snu det, sier Arter til VG, før han roser King.

– Han har vært briljant – ikke bare i dag, men de seneste ukene. Han gjør en kjempejobb på topp og fortjener all den hyllesten han kan få. Han har spilt mer tilbaketrukket eller på kanten tidligere. Nå som han brukes på topp kommer også målene.

Slagen Bilic

Sammen med sterke, og noe uryddige, Benik Afobé på topp var King et stadig uromoment. Etter en halvtime kom målet – og det var et lite kunstverk av King. Han vippet ballen elegant over Jose Fonte inne i feltet, og plasserte den behersket forbi keeper.

– Han scoret tre mål, misset en straffe og hadde flere sjanser. Han var veldig synlig, og jeg må virkelig si han var glimrende i dag, sier West Ham-manager Slaven Bilic til VG.

Husker du? King utskjelt for å kaste sørgebindet – nå forklarer han hvorfor

Med forsiktig feiring gjorde King unnskyldende håndbevegelser til tilskuerne for å beklage den tidligere straffemissen.

– Ja, selvfølgelig. Fansen betaler masse penger for å komme å se på oss. Når man bommer fra straffemerket er det unnskyld til dem, men heldigvis scoret jeg tre etterpå – så da klager de nok ikke så mye, forteller King.

Ny straffebom

Så fikk Bournemouth ny straffe, og denne gangen var det Afobés tur. Men hans svake forsøk ble reddet av Randolph.

Det så ut til å bli en blytung dag for Bournemouth som ikke hadde vunnet en kamp siden nyttårsaften.

Men King ville det annerledes. Tidlig i andre omgang var han våken i feltet og først på en ball som ramlet ned etter en duell spisskollega Afobe vant – muligens med hånden. Dommeren konfererte med linjemannen, men godkjente scoringen.

Så sørget innbytter Andre Ayew for 2–2 i 82. minutt. Hjemmelaget nektet å gi opp, og i det 89. minutt kom vinnermålet. Randoplh måtte gi retur på et skudd fra innbytter Wilshere, og på returen var King først og banket inn sitt tredje mål for kvelden.

Da var det ingen tvil om hvem som var kongen av Bournemouth...

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder