Dommer falt om foran fotballstjerner

FOTBALL

Rett foran øynene på en rekke sjokkerte fotballkjendiser, falt den tidligere toppdommeren Henry Øberg (72) om.

Publisert: Oppdatert: 02.02.04 13:43

Ved Førde Sentralsykehus fikk VG i går kveld opplyst at Øbergs tilstand var alvorlig - men stabil.

Hendelsen inntraff under banketten etter helgens Veterancup i Lærdal, der en lang rekke spillere med storhetstid på '80- og '90-tallet var til stede.

- Et sjokk! Det hele opplevdes uvirkelig og helt forferdelig. Vi var flere som begynte å gråte, sier tidligere Ham-Kam-spiller - nå Kongsvinger-trener - Vegard Skogheim (37).

Blant mange andre kjente navn i bankettsalen var Gøran Sørloth, Dennis Schiller, Erik Foss, Anders Giske, Egil «Snappern» Johansen, Sverre Brandhaug, Per-Ove Ludvigsen og Terje Kojedal.

Hjerteinfarkt

- Henry er fra Hamar, og satt på med oss i minibussen et stykke av veien til Lærdal - frisk og rask. Vi er blant dem som kjenner ham best, og Ham-Kam-troppen fikk derfor spesiell briefing av det medisinske teamet utover natten, sier Skogheim, og forteller at de ble informert om at Øberg var rammet av et kraftig hjerteinfarkt.

Henry Øberg var en stor norsk dommer på '70-tallet. Han har vært internasjonal dommer, og dømte til sammen 145 kamper i løpet av 16 eliteseriesesonger (1966-81). Han var «Årets dommer» på VG-børsen i 1970, '71 og '73, dømte under OL i München i 1972 og VM i Vest-Tyskland i 1974.

Øberg hadde akkurat holdt sin tradisjonelle og humørfylte tale til stående applaus.

- Plutselig sa han at han følte seg dårlig, satte seg ned, og segnet så om, forteller Gøran Sørloth, som berømmer arrangøren for resolutt og ryddig opptreden i en akutt krisesituasjon.

Det var rundt 400 personer til stede under banketten i restauranten på Lærdal Hotel. Alle ble bedt om å forlate salen, og planlagte festligheter resten av kvelden ble avlyst.

Det ble rekvirert ambulanse med hjertestarter fra Lærdal Sjukehus, og Øberg ble straks behandlet med hjertekompresjon og kunstig åndedrett.

Førstehjelp

Tidligere Rosenborg- og Ham-Kam-spiss Viggo Sundmoen, som er utdannet sykepleier, var med i teamet som tok hånd om Øberg.

- Vi ga ham førstehjelp fram til ambulansen kom, sier Sundmoen.

- Øberg satt ved samme bord som meg. Jeg forstår at han hadde fått noen forvarsler tidligere på dagen. Mens han dømte i turneringen hadde han noen småproblemer, forteller en annen RBK'er, Sverre Brandhaug.

- Vi fikk litt sjokk hele gjengen, sier tidligere Ham-Kam- og landslagsspiller Terje Kojedal.

Her kan du lese mer om