Høgmo beundrer Linda

Hun står frem som lesbisk i siste nummer av Se og Hør og snakker ut om sitt liv som homofil fotballstjerne

ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

- Jeg vil leve mitt eget liv på egne premisser, og orker ikke lenger å skjule «mitt virkelige jeg», sier hun.

- Helt naturlig

Landslagstrener Per-Mathias Høgmo (39) berømmer landslagskapteinen fordi hun har stått frem i mediene under fotball-VM og fortalt at hun lever sammen med en annen kvinne.

- Jeg beundrer Linda for hennes mot og synes at det er helt naturlig at hun står frem. Jeg ser overhodet ikke noe galt i det, sier Per-Mathias Høgmo.

- Det har vært helt problemfritt i forhold til mine omgivelser å være homofil, sier Linda til Se og Hør.

Hun forteller at hun i slutten av tenårene oppdaget sin seksuelle legning, men at hun først ti år senere fortalte det til sin familie.

- Det var en tøff prosess å fortelle familien min hvem jeg virkelig er. Men de har taklet det veldig bra, forteller Linda til Se og Hør.

- Jeg er glad i en jente. Verre er det ikke, sier hun.

Møttes på Internett

Linda og trønderjenta Kristin Bitnes møtte hverandre første gang på en nattklubb i Oslo i fjor høst. Men de ble kjærester først etter at felles venner presenterte dem for hverandre på Internett.

Det endte med at Kristin inviterte Linda på «blind date», selv om hun ikke engang visste at Linda var landslagsspiller i fotball.

Selv om det har vært godt kjent i miljøet rundt henne, har Linda Medalen aldri tidligere vist sin homofile legning offentlig.

- Jeg forteller åpent om dette fordi jeg vil leve et mest mulig naturlig liv, og for at tingene ikke skal være så kunstige, sier hun til VG.

Tirsdag svarte Linda på spørsmål fra leserne på VG-nett sammen med lagvenninnen Marianne Pettersen. Hun ble overøst med mer og mindre seriøse spørsmål om homofili i kvinnefotball. Linda avviste dem elegant, men ikke uten flørt.

Få lesber

- Hvorfor har det seg slik at det er så mange lesber i norsk damefotball? Tenker da spesielt på de høyere divisjoner, skrev en kvinne som kalte seg Lise Solberg.

- Du vet tydeligvis hva du snakker om, jeg synes det er veldig få, de har tydeligvis havnet i andre samfunnslag enn fotball, gi gass og ikke se for mye på jentene . . ., svarte Linda.

På spørsmål om hun har en gutt i livet sitt, svarte hun:

- Ingen gutt, men mye annet rart.

Med sine 149 spilte landskamper, mangler Linda Medalen bare to kamper på å kopiere Heidi Støres landskamprekord. Ingen har scoret flere mål (64). Hun kan se tilbake på VM-gull (1995), EM-tittel (1993) og OL-bronse (1996). I februar var hun kaptein på verdenslaget.

Per-Mathias Høgmo ser ingen problemer i at landslagsspillerne har forskjellig seksuell legning.

- Spillere på et fotballag skiller seg ikke ut fra samfunnet for øvrig. Blant så mange mennesker som det er i en fotballtropp, ville det vært unaturlig at det ikke var mennesker som også hadde forskjellig seksuell legning. Det gjelder både kvinner og menn, sier Høgmo.

Uinteressant

Generalsekretæren i Norges Fotballforbund, Karen Espelund, ser heller ikke noen problemer i at Linda har stått frem og fortalt at hun lever sammen med en annen kvinne.

- For oss er folks seksuelle legning uinteressant. Vi forholder oss til mennesket og har bare positive erfaringer i forhold til Linda.

- Hun er et praktfullt menneske. Derfor er hun også landslagets kaptein, sier Karen Espelund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder