Xhaka og Shaqiri feiret med politisk symbol

FOTBALL

OSLO/SOTSJI (VG) (Serbia-Sveits 1–2) Både Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri har kosovoalbanske røtter. På politisk vis - ved å lage den tohodede albanske ørnen med hendene - feiret de to målscorerne mot Serbia.

Publisert: Oppdatert: 23.06.18 10:02

Det skulle «bare» være en VM-kamp i fotball, men kampen fikk klare politiske undertoner ved at de to Sveits-stjernene med røtter fra Kosovo, som har erklært seg uavhengig fra Serbia, scoret målene i Kaliningrad.

Rett etter kampen gikk Xhaka og Shaqiri mot de serbiske supporterne og viste igjen fram det albanske symbolet med den tohodede ørnen.

– Det er mulig ikke verden kan historien, men bare spør en hver albaner. Dette er historie. Et lag som ikke en gang er med i VM har scoret i dag, ikke bare en gang, men to ganger, for Xherdan Shaqiri scoret også. Serbia 1, Albania 2, sa Granat Xhaka i et intervju etter kampen ifølge onefootball.com.

Med «et lag» mente han altså Kosovo.

I siste ordinære spilleminutt satte Shaqiri inn 2–1, og Sveits er på vei til åttedelsfinalen.

Sveits har nå fire poeng før møtet med poengløse Costa Rica i siste kamp. Serbia står med tre poeng før de møter Brasil, som i likhet med Sveits har fire.

Kosovo var tidligere en serbisk provins. Den har stor symbolsk betydning i serbisk historie. Det var på Kosovosletta at serberne tapte for osmanene (tyrkerne) i 1389. Bare fem prosent av de 1,8 millioner innbyggerne i Kosovo er serbere. Flertallet i Kosovo er etniske albanere, som Xhaka og Shaqiri.

Xhakas far var kosovoalbansk aktivist hjemme i Pristina, protesterte mot regimet i Beograd og ble fengslet. Familien flyktet til Sveits, der han ble født. 25 år senere scoret Xhaka mot erkefienden Serbia.

Shaqiri feiret seiersmålet med å lage den tohodede albanske ørnen med hendene. Det samme gjorde mannen bak 1–1, Granit Xhaka, på sitt eget mål og Shaqiris.

– Det er ren provokasjon. Det er det ingen tvil om, sier Christina Vukicevic, tidligere friidrettsutøver med serbisk far, på TV 2.

– Jeg synes ikke vi skal blande fotball og politikk, sa Sveits-sjef Vladimir Petkovic, som selv er bosnisk kroat og født i kommunist-Jugoslavia i 1963.

– Det er klart at følelser kommer fram, men jeg synes vi skal styre utenom det politiske på banen.

Stolpen stoppet Shaqiri

Også Valon Behrami og Shaqiri har opphav fra gamle Jugoslavia, og vokste opp i dagens Kosovo. Behrami har tatovert både Sveits og Kosovos flagg på armen, mens Shaqiri ofte har Kosovos flagg på skoen. Blerim Dzemaili ble født i byen Tetovo, som nå tilhører Makedonia. Også han kommer fra en albansk familie.

Shaqiri var svært nære 2–1 tidligere i kampen. Hadde stolpen spilt på lag, ville skuddet hans fra hjørnet av 16-meteren blitt en av mesterskapets flotteste scoringer.

– Hvis de er så patriotiske, hvorfor spiller de da for Sveits og ikke sine egne land, undret Aleksandar Mitrovic før kampen til New York Times.

– Snytt for straffe

Serbias målscorer skulle muligens hatt straffe. På stillingen 1–1 med drøye tyve minutter ble Mitrovic holdt nede av både Fabian Schär og Stephan Lichtsteiner.

Dommer Felix Brych sa nei. VAR ble heller ikke brukt.

– Du kan ikke legge spissen ned i bakken på den måten. Klokkeklar feil. Serbia snytt for straffe, mente Jesper Mathisen, TV 2-ekspert.

– Mitrovic blir lagd sandwich av. Det er straffe. Det er wrestling, sa Phil Neville, BBC-ekspert.

Tidlig scoring

Mitrovic var en plage for Sveits-forsvaret kampen gjennom. I 4. minutt reddet Yann Sommer headingen til Newcastle-spissen, men minuttet senere var han sjanseløs.

– Mitrovic har vært strålende. Får Serbia ballen høyt og bredt, er Mitrovic en trussel. Han er litt som en magnet for ballen. Den ser alltid ut til å falle rundt han, sa Rio Ferdinand, tidligere England-forsvarer, til BBC.

Kampen var svært underholdende og sjanserik. Utover i andre omgang var Sveits best og vant til slutt fortjent.

PS! Det har nå blitt spilt 26 kamper i VM. Ingen har endt målløst. Det har ikke skjedd før så langt inn i mesterskapet.

PS2! Sveits er det første laget som snur en kamp til seier i VM.

Her kan du lese mer om