FÅR KRITIKK: Landslagssjef Egil Olsen og assistentrener Ola By Rise på treningen dagen etter Sveits-kampen i oktober i fjor. Foto: Bjørn S. Delebekk

FÅR KRITIKK: Landslagssjef Egil Olsen og assistentrener Ola By Rise på treningen dagen etter Sveits-kampen i oktober i fjor. Foto: Bjørn S. Delebekk

Tause etter Tjærnås' tøffe Drillo-kritikk

Tjærnås om «drittdårlig»-uttalelsen: - Har fått både negative og positive reaksjoner

Drillo-assistent Ola By Rise har snakket med Lars Tjærnås etter at Tjærnås omtalte landslaget som «drittdårlig», men han vil ikke kommentere innholdet i landslagskritikken.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Jeg så det på TV og jeg har hatt kontakt med Lars. Jeg har ingen kommentarer, sier A-landslagets assistenttrener Ola By Rise til VG.

Den tidligere Drillo-assistenten Lars Tjærnås, som nå skriver om fotball i Aftenposten og er ekspertkommentator for C More, gikk i går hardt ut mot sin tidligere kollega i Vålerenga og Wimbledon i en TV 2-reportasje.

- Jeg synes vi mangler identitet slik vi spiller nå. Vi er drittdårlig, og vi spiller ikke Drillo-fotball, sier Tjærnås til TV 2.

- Ikke ser vi langpasningen gjennomført med en plan. Ikke ser vi soneforsvaret i midtbaneleddet godt nok. Det pulveriseres, og det er på en måte en av bærebjelkene i den stilen som Egil har hatt, uttalte han.

- Har Tjærnås et poeng i argumentene sine?

- Jeg har ikke noen kommentar, sier By Rise.

I TV 2s reportasje omtales han og Drillo som «handlingslammet» i 0-2-tapet mot Sveits.

- Det er et ord jeg ikke brukte. Jeg sa at det var en kamp som ropte etter en endring, og at jeg gjerne hadde sett det tidligere i form av en ekstra spiss. Men jeg forklarte også at Egil alltid søker forbedring framfor forandring når plan A ikke virker. Og virker ikke forbedring, så prøver han enda mer på forbedring. Det er en del av hans ledelsesfilosofi, sier Lars Tjærnås til VG.

- Et forbilde

VG har ikke fått kontakt med landslagssjef Egil Olsen tirsdag. Norges Fotballforbunds kommunikasjonssjef Svein Graff skriver i en SMS at Drillo vil svare på spørsmål i forbindelse med uttaket til kvalikkampene mot Slovenia og Island førstkommende mandag.

KRITISK: Lars Tjærnås. Foto: NTB Scanpix

Lars Tjærnås står for kommentaren om at landslaget er «drittdårlig».

- Jeg har fått både negative og positive reaksjoner på det. Jeg står alltid for ting jeg har sagt. Samtidig ble det spissformulert og tabloid, og jeg utdyper synspunktene i en blogg som jeg har skrevet. Bildet er ikke svart/hvitt, sier han til VG.

- Er det vanskelig for deg å være såpass kritisk mot din tidligere kollega?

- Egil er den som har lært meg mest om fotball, og om mye annet, og på mange måter er han et forbilde. Den dagen jeg startet med å kommentere muntlig og skriftlig gjorde jeg et par klare valg som alltid siden har blitt en rettesnor. Et av dem var at jeg måtte si det jeg mente uansett hvem det handler om. Hvis ikke må jeg gi det opp.

- Hvordan har Drillo og Ola By Rise reagert?

- Det vil jeg ikke kommentere. Det tar jeg med dem.

Må vekke begeistring

- Hvordan mener du landslaget bør spille i de siste kvalikkampene?

- Dette mannskapet er tjent med å spille mest mulig likt som i bortekampen mot Sveits. Det mener jeg er den klart beste kampen i kvaliken, og også den som mest har minnet om da vi var som aller best på 90-tallet i stilen.

- Hva er viktig når NFF ansetter neste landslagssjef?

- De avgjørende punktene er å finne en med best mulig ledelsesfilosofi, og en som er trygt forankret fotballfaglig. Så er det underordnet, men likevel et moment at han vekker begeistring og skaper energi. Faglig må han først og fremst være en god kampleder, og evne å velge og sette sammen riktig lag.

- Bør neste landslagssjef spille såkalt «Drillo-fotball» eller er vi klar for noe helt nytt?

- Vi bør beholde noen av de viktigste elementene, særlig sonetenkning defensivt, og ikke minst overgangsspill. Det siste blir bare viktigere i moderne fotball. Så bør vi utvikle repertoaret mot forsvar i balanse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder