PÅ TRENING: Torstein Andersen Aase har funnet sin plass i fotballen, hos KFUM på Ekeberg i Oslo. Her er han i aksjon på mandagens trening. Foto:Helge Mikalsen,VG

Var fotballstjerne som 16-åring, men mistet lysten: Mener Høgmo bør holde Ødegaard (15) unna A-landslaget

EKEBERG (VG) Han debuterte i Tippeligaen som 16-åring. Alt så rosenrødt ut - men allerede fem år senere ga Torstein Andersen Aase (22) seg med fotball på toppnivå.

 • Sindre Øgar
 • Nils Mangelrød

Artikkelen er over fem år gammel

En skjeggete Andersen Aase kommer gående mot oss på kunstgresset på KFUM Arena på Ekeberg. Det som en gang var «Norges største fotballtalent» har briljert fra seg i høstlig luft mot fotballkameratene på KFUM-treningen.

Men Aase skulle jo ikke vært her. Han skulle vært sammen med Per-Mathias Høgmo i England. Representert Norge onsdag kveld. Og der skulle kanskje også Martin Ødegaard (15) ha vært.

Strømsgodsets vidunderbarn ble tidenes yngste landslagsspiller mot Emiratene, men ble utelatt i troppen som møtte England i går og Italia 9. september. Nå kan han komme inn likevel dersom Mats Møller Dæhlis skade er så alvorlig at han mister Ullevaal-duellen tirsdag.

- Jeg synes ikke han skal tas ut. Han er mer enn god nok, men andre hensyn bør tas, svarer Aase på spørsmål om det er riktig å ha Ødegaard på landslaget.

21 år gammel, etter fem sesonger i Stabæk, sluttet Aase med toppfotball og begynte med kameratfotball i 2. divisjon. Det hadde kostet for mye. Presset. Nervøsiteten. Spruten i bena var borte.

ADVARER: Torstein Andersen Aase. Foto:Helge Mikalsen,VG

«Det jeg hadde øvd på i over 10.000 timer ble plutselig vanskeligere og vanskeligere», beskrev han i kronikken «Slik mister vi gode fotballspillere».

- Hverdagen ble for mye for meg. Trening i skoletiden og trening i helger. Jeg levde et voksenliv i en alder av 16 år. Jeg hadde minimalt med tid til venner, forteller Aase.

- Det var mye press. Jeg var 16 år da jeg signerte i Stabæk. Man er et barn, rett og slett, legger han til.

For norsk fotball handler det nå om ikke å miste Martin Ødegaard.

- Den største faren er at han mister seg selv. At han ikke får utviklet seg i sitt tempo. Når man er spydspissen, så kan man pushe seg selv uten at man får bygget opp grunnmuren rundt seg, mener Aase.

- Et unikum i norsk fotball

Psykologistudenten understreker at han ikke sitter på fasiten. Han vil ikke fortelle en «skrekkhistorie». Det er individuelle forskjeller. Men han mener det er viktig å forstå at det er snakk om mennesker. At det ikke er en dans på roser. At andre deler av livet – som følelser, kjærlighet, venner og skole – kan bli glemt.

- Når du er 16 år, så er det mye utvikling som gjenstår. For meg ble utviklingen pushet i en retning som ikke var min retning.

- Skulle du ønske at du slo igjennom senere?

- Ja, du kan si det sånn. Men man må på en måte ta den muligheten man har.

- Hva tenkte du da Ødegaard slo igjennom i Tippeligaen?

- Jeg ble imponert. En veldig god fotballspiller. Rett og slett et unikum i norsk fotball. Så tenkte jeg litt på mine egne erfaringer og ble litt bekymret. Jeg håper at han har mennesker som tar vare på ham, og det har han også. Men; det er en 15-åring…

- Hvis du hadde sett meg som 16-åring, så var alt strålende. Jeg scoret og holdt på.

- Hvordan opplevde du å spille i Tippeligaen?

- En «utavmegsjælopplevelse». Alt handlet om fotball. 24-timersutøveren er et spinnvilt begrep. Det burde vært motsatt. Spill fotball når du spiller fotball, ellers gjør hva søren du vil!

- Tenkte du at du var klar for det?

- Ja. Jeg visste ingenting da jeg var 16.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STABÆK-TIDEN: Torstein Andersen Aase jubler for scoring på Nadderud mot Lillestrøm i 2012. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

- Hva tenker du om veien videre for Ødegaard?

- Jeg skal si tre ting hvis jeg treffer ham: «Det er en glede å se på deg!», «har du det gøy?» og «ta det helt med ro og kos deg».

Aase mener at det ikke eksisteter en motsetning mellom å ta vare på fotballspilleren Ødegaard og mennesket Ødegaard. Snarere tvert imot.

- Det viktigste er at han har motivasjon og finner gleden av å spille fotball.

Selv måtte han også slite med flere alvorlige skader. Til slutt var han lei av at fotball hadde blitt noe annet enn å spille fotball. Det var en jobb. Å kutte ut toppfotballen beskriver han som det beste valget i hans liv.

- Føler du at du har mislykkes som fotballspiller?

- Følelsen er at jeg nå har lykkes, for nå har jeg funnet tilbake det som virkelig betyr noe med fotballen – å ha det gøy.

- Virker fornuftig

Martin Ødegaard er tatt ut på U21-landslaget som møter Portugal på Marienlyst stadion i kveld kl. 19.00. Psykolog og tidligere dommer Tom Henning Øvrebø mener den unge alderen gjør at valget om å vrake 15-åringen er bra.

– NFF er svært kompetente tror jeg og valget virker fornuftig. Fotballeksperter vil nok si han er god nok, og det er mulig. Men det er ikke bare nivå det er snakk om. Unge spillere som Ødegaard skal vare lenge, og det er det bra med en viss ivaretagelse, sier Øvrebø som vil være mer generell når det gjelder tenåringer i uttalelser om Ødegaard.

Øvrebø som var internasjonal fotballdommer i 16 år har selv følt råkjøret det er å være dommer. Psykologen er uenig med dem som mener at alder ikke er noen hindring for supertalent i tenårene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NORGE-DEBUT: Martin Ødegaard (15) debuterte som tidenes yngste på A-landslaget, mot De forente arabiske emirater. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

– Selv om man er god nok er det ikke gitt at man er gammel nok. Forventningene kan være enorme og det er ikke alle som har mental styrke i så ung alder. Jeg kjenner Ødegaard bare gjennom media, men både han og de rundt ham virker veldig reflekterte rundt dette, sier Øvrebø til VG.

– Hvordan er en ung tenåring mentalt i forhold til en voksen person?

– Har man nådd tyveårene er man mer moden i utgangspunktet. Man har flere erfaringer å bygge på. Det er klart det har mye å si for hvordan man håndterer berømmelse, sier Øvrebø.

Psykologen mener Magnus Carlsen er den eneste i Norge som har møtt så store forventninger og oppstyr som Ødegaard i så ung alder.

– Men i fotball har vi ikke opplevd dette tidligere. Sjakk er en verdensidrett, men fotball er større og det er ikke lett å få det presset. Selv om han ser ut til å stå fint i det så er det bra å tenke lenger enn september 2014 og tenke september 2024 også, sier Øvrebø.

Han mener det er utrolig viktig at supertalentet til Strømsgodset har sterke voksne personer rundt seg. Og Øvrebø tror Ødegaard har nettopp det.

– Både på foreldresiden, i støtteapparatet og på landslaget virker det veldig bra. I min praksis ser jeg andre sider som kan være baksider av medaljen, personer som sliter med for store forventninger i tidlig alder. Det skal man være observant på. Jeg er trygg på at NFF er det uten at jeg skal omtale denne saken spesielt, sier Øvrebø.

Les også

 1. Martin Ødegaard best på banen

  STAVANGER (VG) Han er ikke bare Norges yngste landslagsspiller gjennom tidene.
 2. Pappa Ødegaard: - Martin kan bedre

  En «litt stolt» Hans Erik Ødegaard (40) satt på tribunen og ble imponert over at sønnen taklet presset fra omgivelsene.
 3. Ingen Ødegaard mot England og Italia

  Landslagssjef Per Mathias Høgmo har tatt ut ytterligere åtte spillere til landskampene mot England og Italia i september.
 4. Ødegaard involvert i alle Norges sjanser

  STAVANGER (VG) (Norge – Emiratene 0-0) 15 år gamle Martin Ødegaard fikk spille hele kampen for Norge i debuten.
 5. Mats Møller Dæhli om Martin Ødegaard: Synes det er helt greit at Martin (15) har tatt over rampelyset

  LONDON (VG) Mats Møller Dæhli (19) synes det er deilig at det har kommet opp en ny, ung spiller som tar fokuset vekk fra…

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Ødegaard involvert i alle Norges sjanser

 2. Godset-sjefen mener Ødegaard (15) har tatt supersteg etter vrakingen

 3. Ødegaard tatt ut på landslaget: - Jeg fikk litt sjokk egentlig

 4. Pedersens råd til Ødegaard: - Dra til utlandet om du får sjansen

 5. Dette er fotballverdenens største tenåringstalenter

 6. Ødegaard fra start - blir tidenes yngste for Norge

Fra andre aviser

 1. «Vil 100 ganger heller ha Ødegaard enn veteranene på landslaget»

  Aftenposten
 2. Høgmo: - Real Madrid er et meget spennende valg av Martin

  Aftenposten
 3. Martin Ødegaard (15): - Jeg hadde ikke regnet med denne sjansen

  Aftenposten
 4. Ødegaard: Fra ukjent tenåring til Real Madrid-spiller på 10 måneder

  Aftenposten
 5. Høgmo: - Real Madrid er et meget spennende valg av Martin

  Fædrelandsvennen
 6. Slik forklarer Høgmo hvorfor Ødegaard ikke er på landslaget

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder