Disse kan stå i veien for Champions League-spill i Molde

FESTBREMS? Ronny Deila, som her feirer den skotske ligatittelen, kan møte tidligere Tippeliga-kollega Tor Ole Skullerud i Champions League-playoff. Foto:Russell Cheyne,Reuters

Molde kan møte Deilas Celtic: – Overkommelig motstander

Celtic, med Ronny Deila på trenerbenken og Stefan Johansen på midtbanen, kan bli Moldes siste hinder på vei til Champions League-gruppespillet – hvis moldenserne slår ut Dinamo Zagreb i returkampen.

 • Arilas Berg Ould-Saada

Artikkelen er over fem år gammel

Det går kanskje ikke så bra med Molde i Tippeligaen, men i Europa er det gladere dager. Etter 1-1 på bortebane i den første kampen mot Dinamo Zagreb, er det lov til å begynne å drømme om Champions League-spill på Aker stadion.

– Molde har selvsagt skaffet seg et godt utgangspunkt med uavgjort og bortemål i den første kampen. Men dette er på ingen måte avgjort, sier Tor-Kristian Karlsen til VG.

– De har kvalitet nok i laget til å score flere mål i Molde. For meg er Dinamo fortsatt favoritter til å dra dette i havn, men det er mulig at sommerens drama innad i klubben påvirker resultatene. Således er det for så vidt et gunstig tidspunkt å møte kroatene, sier Karlsen.

Og det er fortsatt et stykke igjen til Champions League – selv hvis man kommer seg forbi kroatene etter returkampen i Molde kommende uke. For selv om Molde slipper å møte lag som Manchester United, Valencia og Bayer Leverkusen, kan Tor Ole Skulleruds menn bli nødt til å bryne seg med ganske tøff motstand i play-off.

Karlsen om Celtic: – Fin motstander

EKSPERT: Tor-Kristian Karlsen har erfaring som speider og sportssjef i klubber som Bayer Leverkusen og Monaco. Foto:Gøran Bohlin,VG

Blant de som kan trekkes, er Ronny Deilas Celtic. Den skotske seriemesteren blir en mulig motstander dersom de tar seg videre mot Qarabag fra Aserbajdsjan (første kamp i kveld) – en kamp hvor Celtic er storfavoritter – samtidig som Molde slår ut Dinamo Zagreb.

Les også:Celtic videre tross sjokkstart

– Jeg tror faktisk Celtic kunne være en overkommelig motstander – om Molde skulle komme seg til neste runde. Skotsk fotball er forferdelig dårlig og skottene er tradisjonelt groggy på sensommeren, sier Tor-Kristian Karlsen.

– I fjor ble jo Celtic i praksis slått ut to ganger av svak motstand i Champions League-kvaliken og fikk en ny sjanse gjennom en formalitet i regelverket. Verken Legia Warsawa eller Maribor er noe spesielt sterkere enn Molde, og i mine øyne er ikke Celtic enormt styrket siden fjoråret, fortsetter han.

– Selv om Ronny Deila har fått mer tid til å implementere side ideer med laget, så ser jeg på de skotske mesterne som en ganske fin motstander å møte på dette tidspunktet.

To «veier» til Champions League

For den som ikke har stålkontroll på hvordan kvalifiseringen til Champions League fungerer, kan det være nyttig med en gjennomgang.

Kvalifiseringen er delt inn i to «veier»: Den ene inneholder lag fra mindre ligaer som har vunnet ligatittelen, deriblant Molde, mens den andre inneholder lag fra større ligaer som har kvalifisert seg med en lavere plassering på tabellen. I det som kalles «champions route», hvor Molde er med, kjemper 20 klubber om fem plasser. Den andre «veien» inneholder 15 lag som kjemper om fem plasser.

Det utelukker en rekke storfisker for Molde: Manchester United, Valencia, Bayer Leverkusen, Lazio og Sporting er blant dem. Ei heller lag som Monaco, Ajax, Fenerbahce og CSKA Moskva kan stå i veien for Molde.

Molde kan derimot, dersom de tar seg videre til siste runde, møte vinneren av en av disse kampene:

• Maccabi Tel-Aviv (Israel) – Viktoria Plzen (Tsjekkia) (1-2 i første kamp)
• FC Milsami (Moldova) – Skënderbau (Albania) (0-2 i første kamp)
• Videoton (Ungarn) – BATE (Hviterussland) (1-1 i første kamp)
• FC Midtjylland (Danmark) – APOEL (Kypros)(1-2 i første kamp)
• HJK Helsinki (Finland) – FC Astana (Kasakhstan) (første kamp onsdag)
• Red Bull Salzburg (Østerrike) – Malmö FF (Sverige) (første kamp onsdag)
• Steaua Bucuresti (Romania) – Partizan (Serbia) (første kamp onsdag)
• Lech Poznan (Polen) – FC Basel (Sveits) (første kamp onsdag)
• Celtic (Skottland) – Qarabag (Aserbajdsjan) (første kamp onsdag)

Det er imidlertid verdt å merke seg at Molde sannsynligvis ikke kommer til å være seedet i play-off, ettersom de ikke er blant de best rangerte lagene på UEFA-klubbkoeffisenten.

Dermed kommer de trolig til å møte et antatt bedre lag.

Skënderbeu er drømmemotstanderen

På spørsmål om hva som vil være den beste eventuelle trekningen for Molde, trekker Karlsen frem to alternativer (verdt å merke at Molde trolig ikke møter disse lagene på grunn av seedingsystemet).

– Skënderbeu fra Albania, som ser ut til å avansere til neste runde, er helt klart en drømmemotstander. Også vinneren av HJK Helsinki og FC Astana burde man kunne slå, selv om en tur til Kazakhstan neppe frister, sier han.

Og på spørsmål om marerittrekningen:

– Jeg ville unngått Apoel fra Kypros, et undervurdert lag som har prestert veldig godt i flere år. At de vant 2-1 borte mot de danske mesterne er også et kvalitetstegn. Ellers er FC Basel et sterkt lag, mot de sveitsiske mesterne ville Molde i realiteten være sjanseløse.

– Hvordan vurderer du Moldes sjanser til å nå gruppespillet?

– Som sagt, så er jeg fortsatt usikker på at de kommer seg forbi Dinamo Zagreb, men om de gjør det så kommer det selvsagt an på trekningen. Jeg er overbevist om at den norske sesongkalenderen er til stor hjelp for våre lag og det er svært fordelaktig å møte lag som er tidlig i oppkjøringen, svarer Karlsen.

Les også

 1. Martin Linnes til VG etter uavgjort mot Dinamo: – Vi har alt i egne hender

  (Dinamo Zagreb-Molde 1-1) Molde har sikret seg et særdeles godt utgangspunkt foran returmøtet mot Dinamo Zagreb.
 2. Hevder Linnes forsvinner uten europacupspill

  Landslagsback Martin Linnes (23) mener det kan være et godt tidspunkt å forlate Molde dersom klubben ikke kvalifiserer…
 3. Pape Paté Diouf fra Molde til Odd

  Moldes Pape Paté Diouf (29) blir trolig presentert som ny Odd-spiller i morgen.
 4. Formlaget Bodø/Glimt slo til igjen: Forren raste: - Bortdømt for andre kamp på rad

  MOLDE (VG) (Molde - Bodø/Glimt 1-2) Bodø/Glimt vant sin fjerde strake kamp og tok nok en skalp mot et topplag, denne…

Mer om

 1. Molde FK
 2. Internasjonal fotball

Flere artikler

 1. Hareide møter Deila i Champions League-kvalik: – Helt perfekt!

 2. Rosenborg med tøff motstand - møter islandsk topplag

 3. Her redder han Deila fra pinlig europacupresultat

 4. Celtic berget playoff: – Utrolig stolt

 5. Molde kan møte kroatisk storlag

Fra andre aviser

 1. Blir det helnorsk duell i playoff-kampene?

  Aftenposten
 2. Hareide møter Deila i Champions League-playoff

  Aftenposten
 3. Nykommer reddet Deila i mesterligakvaliken

  Aftenposten
 4. Hareide møter Deila i Champions League-playoff

  Fædrelandsvennen
 5. Nykommer reddet Deila i mesterligakvaliken

  Bergens Tidende
 6. Kroatisk eller ungarsk lag kan bli RBKs siste hinder før Champions League

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no