MAKSIMIR INNSATS: Stefan Johansen drar på seg Norges nye bortedrakt klar for å bresjen for et norsk på en maksimalt vanskelig bortebane - Maksimir Stadion i Zagreb. Foto: ,

Kroatia uten tap på 28 EM-kvalikkamper på hjemmebane: Johansen er Norges nye hærfører

ZAGREB (VG) Han er landslagets hjerte og sjel. Stefan Johansen (24) er den nye hærføreren som ikke trenger å være kaptein.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Hærfører? Det tar jeg som et kompliment, sier Celtic-suksessn til VG på Maksimir Stadion. De slitne blå setene på den utrangerte nasjonalarenaen griner mot oss i vårkvelden.

VG Direkte:Kroatia - Norge fra klokken 18.00

Dette er arenaen for de tøffe tak. Kroatia har spilt 28 hjemmekamper i EM-kvalifiseringen siden landet ble selvstendig i 1991. De har ikke tapt én eneste - 21 seirer, 7 uavgjort og imponerende 64-11 i målforskjell. 22 av kampene er spilt på Maksimir stadion - 17 seirer. Vi snakker om et veritabelt kroatisk fort.

VG SPORTEN I DAG: Norge neppe en enkel kveld i Kroatia. Foto: ,

Stefan Johansen vet det etter å ha tapt 3-4 der for Dinamo Zagreb i Europa League for tre måneder siden.

I kveld tar han garantert tak igjen.

– En av styrkene mine er at jeg tar ansvar, åpner kjeften og setter litt krav. Det har jeg gjort opp gjennom alle år. Det har hjulpet meg dit jeg er nå, beskriver han.

– Jeg bidrar uansett

Per Ciljan Skjelbred ble valgt til kaptein Per-Mathias Høgmo i fjor. Stefan Johansen hadde sett på det som ære lede Norge, men har ingen planer i den retning.

– Det er feil å ha som mål å bli kaptein. Jeg kommer til å bidra med det jeg har uansett om jeg har et bind på armen eller ikke, sier han.

Kommentar:Den falske optimismen

I kveld står Stefan Johansen ansikt til ansikt med Luka Modric (Real Madrid) og Ivan Rakitic (Barcelona). Ett eller tre norske poeng krever at Johansen & co. må levere en prestasjon som nærmer seg verdensnivå for å ha noen sjanse mot stjernene han studerte som tilskuer på El Clásico for seks dager siden.

- Verdensklasse

– De er i verdensklasse begge to og vil diktere kampen om de får lov til det, sier han, men lover selv å styre spillet så fort han får sjansen.

Stefan Johansen vil uansett ha et ord med i laget. Han vil ikke ut med hvor han har funnet de få svakhetene til Modric eller Rakitic. Men sier på generelt grunnlag:

– Jeg liker å studere motstanderne på forhånd. Finne frem til svakheter. Om det er lurt å være aggressiv når de har ballen på venstre eller høyre fot.

Innsatsen kommer Stefan Johansen uansett til å ha. De kroatiske verdensstjernene kommer til å møte en ilter bikkje oppvokst ved Nordishavet. Fysisk innsats er heller ingen mangelvare i hans nåværende skotske klubb.

– I Celtic settes det knallharde krav. Pasningsfeil kan man gjøre, men er ikke innsatsen der så må man tåle å få høre det, sier Stefan Johansen.

Dro ut som 14-åring

Han dro fra hjembyen Vardø allerede som 14-åring. Ferden gikk 125 mil sørover på norgeskartet. Stefan flyttet med sin mor Ann-Kristin Johansen, og sin nyfødte lillebror til Bodø. Faren har han aldri hatt kontakt med.

Han føler selv at han har klart å bruke oppveksten uten en far til stede som noe positivt.

– Det blir litt sånn at du har lyst å vise omverdenen at du kan lykkes, selv om ikke alt ligger til rette, sa Stefan Johansen til VG under U 21-EM for to år siden.

For tre år siden var det veldig få som visste hvem Stefan Johansen var.

Han debuterte for Glimt allerede som 16-åring, fikk Tippeliga-debuten som spiss 17 år gammel i 2008. Men Stefan Johansen ble aldri noen suksess som tenåring i Kåre Ingebrigtsens Bodø/Glimt. Han la på seg noen kilo før han ble plukket opp av Ronny Deila og Strømsgodset i 2010.

To år etter fikk Johansen for alvor sjansen da midtbaneankeret Mohammed Abu forsvant.

- Vi savner ikke Abu. Stefan er en fantastisk spiller med et vanvittig fotballhode. Han beholder roen uansett hvilken rolle han blir satt i. Han blir vond å få vekk fra den rollen nå, sa Deila til VG da Stefan Johansen slo gjennom sommeren 2012.

Han ante sannsynligvis ikke hvor rett han skulle få.

Gull og sølv med Strømsgodset

Stefan Johansen var Tippeligaens beste spiller i to og en halv sesong og vant både sølv og gull med Strømsgodset. Så rett til et nytt seriegull med Celtic i fjor vår. Så kom gjenforeningen med Deila og nå har spekulasjonene allerede begynt om Stefan Johansen skal videre opp og frem.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GJENNOMBRUDDET: I sitt store gjennombrudd på A-landslaget at til og med Bulgaria-trener Ljuboslav Penev fikk føle det. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Han debuterte på landslaget etter EM-bronsen i Israel for to år siden. Men det tok over et år før Stefan Johansen for alvor slo gjennom på A-landslaget.

Innsatsen mot Bulgaria i fjor høst var så voldsom at han til og med taklet motstanderens trener, Ljuboslav Penev.

Johansen fikk gult kort og Penev litt senere sparken.

- Det var en viktig kamp for meg. Jeg er vant til at det smeller i Celtic, men brukte litt tid på å få det til å sitte på landslaget.

En hærfører var født.

Kroatia-Norge, Max kl. 18.00

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder