KRITISERT: Magne Hoseth har flere ganger reagert på homohets fra tribunen i Tippeligaen. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Hoseth: – Har fått «homo» slengt etter meg så mange ganger på fotballbanen at det har mistet betydningen

STAVANGER/OSLO (VG) Han har bedt supportere roe seg og fått beklagelser fra Tippeliga-klubber. Magne Hoseth (34) har fått merke homohetsen i norsk fotball.

  • Øyvind Askeland
  • Joar Time

Artikkelen er over fire år gammel

– Bortesupporterne slenger med leppa uansett, men jeg tror ikke det hadde blitt verre for en homofil spiller som sto frem. Jeg har fått ordet «homo» slengt etter meg så mange ganger på fotballbanen at det har

mistet betydningen, sier Viking-spilleren til VG.

Den siste uken har VG fortalt at det aldri har skjedd at en Tippeliga-spiller har stått frem som homofil. Lederen for landsforeningen for lesbiske og homofile, Bård Nylund, håper toppfotballen kan legge til rette for at de som ønsker det kan stå frem.

- Må reagere

Felles for de fleste VG har snakket med i forbindelse med homofili i idretten, enten det er fotballsupportere, -spillere eller andre idrettsutøvere, mener det er færre fordommer i dag enn tidligere. Likevel er historien i Norges øverste divisjon, også nyere historie, full av episoder knyttet til homohets.

VG 9. juli. Foto: ,

Allerede i 2005 fortalte Magne Hoseth at han var lei hetsen fra motstandernes supportere. Seks år senere ble en Rosenborg-supporter anmeldt for homosjikane mot Hoseth, og i 2013 fikk RBK-supporterne refs for «språkbruk langt over streken» i retning angriperen.

Truls Dæhli kommenterer:Det går fremover. Men bare såvidt.

Og så sent som i juni i år ble Bærums Simen Juklerød utestengt i to kamper for å ha kalt Sandnes Ulfs Aksel Berget Skjølsvik for «jævla homo».

– Vi må reagere på homohets slik vi reagerte på rasisme. Nå er det ingen som lager apelyder på tribunene eller hetser spillere på grunn av religion eller hudfarge. Om vi tar tak i dette på samme måte, kan vi få rensket opp hets på grunn av seksuell legning, sier Kristoffer Vatshaug til VG.

Et tidsspørsmål?

Den tidligere Molde-spilleren la opp for to år siden, og jobber i dag som klubbutvikler i Norges Fotballforbund. Før midtstopperen ga seg, engasjerte han seg mot homohetsen han selv opplevde fra tribunene. Vatshaug mener det er tre hovedgrunner til at ingen spillere i Tippeligaen har stått frem som homofile: Supporter- og garderobekulturen i lagene, i tillegg til oppmerksomheten i pressen.

Homofil supporter:- Hører ikke skjellsord som «j.... homo»

– Ingen 20-åring har lyst til å bli kjent som «den homofile fotballspilleren». Det er ikke slik at homofile fotballspillere på død og liv må stå frem, men fotballen snakker om åpenhet og inkludering - uten at den er det når det gjelder homofile. Idretten er et sted hvor stigmaet er størst, hvor utøverne ikke vil skille seg ut, men dette må vi ta tak i, mener Vatshaug.

Etter helgens serierunde i Tippeligaen sier spillere og trenere at de tror det er et tidsspørsmål før en eller flere spillere står frem som homofile. Og profilene i norsk fotball forsikrer at vedkommende vil bli godt mottatt.

– Fotballen reflekterer resten av samfunnet. Jeg tror ikke det er et problem å stå frem som homofil, men kanskje er det en ekstra utfordring for de første, sier Magne Hoseth.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder