FIFA-PRESIDENT: Sepp Blatter. Foto:Arnd Wiegmann,Reuters

Prins Ali ga opp - Blatter vant FIFA-valget

Blatter vant første runde med 133 mot 73 stemmer

Yngve Hallén til VG: - Jeg tror det er en bevegelse

ZÜRICH/OSLO (VG) Sepp Blatter (79) tok en svært kontroversiell seier i valget på ny FIFA-president.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Prins Ali har fått et meget godt resultat. Og han kunne lett ha sagt at «vi tar en stemmerunde til». Men på den annen side så takker jeg for at dere vil ha meg i fire nye år. Jeg skal styre båten kalt «FIFA» og vi skal bringe den tilbake dit hvor fotball spilles. Men vi må jobbe. Vi må jobbe med andre saker som FIFA må gjennom de neste årene, innledet Blatter i sin «seierstale» i Zürich.

I den første valgrunden, som var ferdig kl. 18.58, vant sveitseren med 133 mot 73 stemmer i kampen mot jordanske Prins Ali Bin al-Hussein.

Men siden Blatter ikke fikk 140 stemmer, altså et flertall på 2/3, var det i utgangspunktet nødvendig med enda en stemmerunde fredag kveld.
Prins Ali satt alvorlig med hånden støttende til haken da resultatet ble lest opp i Zürich. Han visste da at kampen i praksis var tapt. For 29 delegater kom aldri til å skifte side helt uten videre.

Og minutter senere gikk prinsen på scenen:
- Jeg vil takke alle. Det har vært en fantastisk reise. Jeg vil takke spesielt alle som var modige nok til å støtte meg, sa 39-åringen.

Norge og store deler av Europa har jobbet for en endring på toppen av skandaleomsuste FIFA. Slik gikk det altså ikke.

- Vi må løse noen organisatoriske problemer innad i FIFA og eksekutivkomiteen vår, for vi må ha bedre representasjon blant de ulike føderasjonene sine. Og vi trenger kvinner. De skal ikke bare være kvotert. Vi må gjøre mer! Men jeg skal ikke røre VM, sier Blatter i kveld.

Før han var ferdig på talerstolen, sa 79-åringen «Let's go, FIFA! Let's go, FIFA!» før han mottok applaus fra delegatene sendt fra 209 land.

- Det var en mild tone i salen denne gang mot Europa. Jeg tror det er en bevegelse, sier fotballpresident Yngve Hallén til VG i Sveits like etter at resultatet var klart.
- Nå skjer det ikke så mye de neste dagene. Vi vil samle oss, så vil de første diskusjonene komme rundt CL-finalen i Berlin neste helg. Da begynner diskusjonene. Da vil nok en del ideer ha kommet inn, legger han til.

Blatter ombestemte seg

NFF-PRESIDENT: Yngve Hallén i Sveits. Foto:Atle Jorstad,

Sepp Blatter (79) ble valgt til FIFA-president for først gang i 1998. Etter fire perioder lovte sveitseren å gå av i disse dager. Men 79-åringen ombestemte seg, og valgte likevel å stille til valg på en femte periode som president.

Blatter er svært kontroversiell i den vestlige verden. Men i Asia og Afrika har posisjonen hans vært solid. Blatter har strødd penger, eller såkalte solidaritetsmidler, over en rekke fattige fotballnasjoner de siste årene.
Det var dette som gjorde at alle tok det for gitt at Prins Ali Bin al-Hussein ville være sjanseløs.

TAPTE: Prins Ali av Jordan. Foto:,Reuters

Onsdag denne uken tok valget imidlertid en ny vending: Idet FIFA-representanter fra hele verden begynte å strømme til det lukseriøse kongresshotellet i Zürich, slo FBI og sveitsisk politi til:
De mener at flere sentrale FIFA-topper har svindlet for mer enn 1,1 milliarder kroner siden 1991. Bestikkelser og korrupsjon har vært gjennomgående, messet USAs justisminister på en pressekonferanse.

Les også:Derfor kunne Blatter bli gjenvalgt
Ni FIFA-medlemmer og fem forretningsmenn ble arrestert onsdag morgen.

Da var skandalen et faktum. Og oddsen på at Prins Ali kunne nå opp, sank hos bookmakerne over hele verden.

Oversikt:Disse FIFA-toppene ble arrestert

Store deler av Europa, inkludert Norge, stempte på jordaneren. Det samme gjorde USA, Canada og Australia - blant annet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder