KONTROVERSIELL: Zlatan Ibrahimovic har fått mye oppmerksomhet som følge av sitt syn på og utspill om svensk damefotball. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK/VG.

Norsk UEFA-topp kritiserer Zlatan-utspill

Espelund: -Zlatan-uttalelse faller på egen urimelighet

Sundhage: - Brist i mannlig fotballs verdigrunnlag

Karen Espelund (52) er meget forundret over Zlatan Ibrahimovic' kontroversielle uttalelser.

  • Marius Vik
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Karen Espelund er leder for UEFAs kvinnekomite, og innrømmer hun sukket oppgitt da hun hørte Zlatan Ibrahimovic uttale seg om den pågående debatten i Sverige:

Mange reagerte nemlig kraftig på at herrenes landslagslegende Anders Svensson på fotballgallaen nylig fikk en splitter ny bil for å ha passert Thomas Ravellis 143 landskamper, mens damelegenden Therese Sjögran bare fikk en blomsterbukett etter å ha spilt sin 182. landskamp i sommer.

Det var en reaksjon Zlatan Ibrahimovic likte dårlig.

- De kan få en sykkel med min autograf så blir det bra, sa Ibrahimovic til den svenske avisen Expressen.

Mener fotballen skiller seg ut

KRITISK: Karen Espelund likte ikke Zlatan Ibrahimovic' uttalelser. FOTO: JØRGEN BRAASTAD / VG

Den, og flere andre Zlatan-kommentarer, får Karen Espelund til å reagere.

- Prestasjonene må vurderes på sine egne premisser. Jeg er forundret over at Zlatan uttrykker seg slik, sier Espelund til VG.

- Både Zlatan og Therese Sjögran er i verdenstoppen, og tilhører der på sine premisser. Da blir det veldig unødvendig med denne type kommentarer, hva er poenget, under Espelund.

Hun mener fotball har en negativ tendens til å skille seg fra andre idretter med at man stadig vekk sammenligner mannlig og kvinnelige utøvere.

- Man sammenligner ikke menn og kvinner i andre idretter, der respekteres utøverne på sine premisser. Faktum er at kvinner ikke har samme fysiske nivået som men, og da må de også vurderes på andre og egne premisser.

- Zlatan-uttalelsene faller på sin egen urimelighet, konstaterer Espelund.

Massiv kritikk i Sverige

Espelund, som også har gitt uttrykk for det samme overfor svensk TV 4, understreker at hun ikke ønsker å gå i noen verbal krig med den svenske landslagskapteinen, men håper at denne type diskusjoner snart er en saga blott. Imidlertid fortsetter diskusjonen å gå på den andre siden av grensen, spesielt blant kvinnelige, svenske idrettsprofiler.

- Aldri har jeg behøvd å føle meg så liten som jeg gjorde da jeg leste vår største idrettsprofil gjennom tidene uttrykke sin mening om damefotball, sier Caroline Seger.

- Blant det dummeste jeg har hørt, sier den svenske landslagsstjernen Nilla Fischer.

Landslagssjef Pia Sundhage er heller ikke noe mindre kritisk.

- Trist og leit for svensk fotball når en lagkaptein uttrykker seg på den måten. Det viser brist i mannlig fotballs verdigrunnlag, sier Sundhage ifølge Aftonbladet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder