OFFENSIV STIL: Manuel Neuer blir utfordret i luftrommet av CSKA Moskvas Pontus Wernbloom i Champions League-oppgjøret i München 10. desember. Foto:Matthias Schrader,Ap

Han har ingen svakheter

Ingen uenighet. Ingen diskusjon. Manuel Neuer sto øverst på alle lister da verdens beste keeper skulle pekes ut, og det skulle bare mangle. Han er det selvfølgelige valget.

Truls Dæhli kommenterer
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hos de fleste keepere, også de vi regner blant klodens beste, vil det være mulig å peke på en eller annen svakhet. Dette er en ensom posisjon som ganske raskt avslører ditt fysiske og mentale register, og slik hefter det gjerne en og annen merkelapp ved dem. En kan ha fremragende reaksjoner og være fantastisk en mot en, men ha svakheter i feltet. En annen kan virke usikker med ballen i beina.

VGs SPORTSKOMMENTATOR: Truls Dæhli Foto:Frode Hansen,VG

Les også:Stor VG-kåring: Neuer beste keeper i 2014

På merkelappen til Manuel Neuer står det ingenting. Rett nok kan det av og til være mulig å kritisere ham for overmot, eller en form for dumdristighet i sin iver etter å utvide keeperens delaktighet og rekkevidde, men samtidig er det nettopp her han tar keeperspillet til et nytt nivå. Manuel Neuer er ikke bare keeper, han er like mye spiller, og på den måten blir han mer komplett enn noen har vært før ham.

Bruken av keeper for å ta av press, og som igangsetter av spillet, har endret seg veldig mye på ganske få år. Keeperen involveres mye mer for å variere oppspillene, i vending av spill, og slik stilles det krav til ferdigheter som tidligere ikke var tillagt så stor vekt. En god og moderne keeper må ha touch, være tobent, ha utvidet spilleforståelse, og det er her Manuel Neuer har vist oss veien videre. Nettopp fordi han har alt dette, men også våger å stå høyere og involvere seg mer, er han oftere enn andre i stand til å drepe overganger og kontringer. Dermed blir han en lags sweeper-keeper, og jeg tror det er denne modellen som vil danne skole for neste generasjon.

Samtidig har Manuel Neuer alle de klassiske keeperkvalitetene. Han er atletisk og sterk, han er dominerende i sitt eget område, og hans tilstedeværelse i duellspillet er imponerende. Mens noen keepere, også noen av de beste, kan ha en tendens til å krympe under press, vokser Manuel Neuer seg stor og blir en gigant når motstandere bryter igjennom.

Og så har vi selvtilliten, som skinner igjennom i alt han foretar seg. Også når han feiler, fordi han framstår upåvirket. Som trippelmester for Bayern München og verdensmester for Tyskland har han hatt fått alle bekreftelser, men Neuer spiller fortsatt med en nysgjerrighet og entusiasme som tyder på at han vil utvikle seg mer.

Om det er noen som utfordrer ham?

Chelseas Thibaut Courtois var et like enstemmig andrevalg som Neuer var førstevalg. Jeg tror svaret ligger der.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder