FAR OG SØNN: Mats Møller Dæhli har gått stegene fra akademiet i Manchester United til landslagsplass for Norge. Landslagsuttaket gjør at VGs profilerte kommentator Truls Dæhli ikke kommenterer landslagsfotball. Her er de to på café i Oslo tirsdag formiddag: Foto: Terje Bringedal/VG

VGs Truls Dæhli «sparket» av sin egen sønn

Derfor kan ikke VGs kommentator lenger skrive om landslaget

ULLEVÅL HAGEBY (VG) Det måtte skje til slutt, så lenge sønnen bare ble bedre og bedre: Mats Møller Dæhli (18) ga faren Truls Dæhli (57) «sparken» som fotballkommentator i VG.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Dæhli har kommentert det norske landslaget i fotball for VG siden 1990. Det kan han ikke lenger gjøre, så lenge sønnen Mats nå er kommet opp på A-landslaget. For en uke siden ble han tatt ut i landslagstroppen. Trolig debuterer han borte mot Danmark fredag.

Sparken er et faktum

- Hvis jeg først skulle få sparken, så er det greit å få det av sin egen sønn. Det har vært en fleip lenge, og det er mest humoristisk sagt. Men det er et faktum: Jeg har fått sparken. Jeg er erklært ikke egnet til jobben lenger, smiler Dæhli der vi sitter i Ullevål Hageby, der Mats Møller Dæhli vokste opp.

Tonen er gemyttlig. Og saken måtte ut til slutt: Mange har lagt merke til at Truls Dæhli ikke lenger skriver like mye om fotball i VG som han har gjort.

- Vi har snakket om det en stund. Og det er klart det er rart at pappa ikke lenger kan skrive om det han har gjort såpass lenge, sier Mats Møller Dæhli.

Har skjønt utviklingen

Mange har sett dette scenarioet komme: For Mats Møller Dæhli har lenge vært sett på som Norges største fotballtalent.

- Jeg må innrømme at det var ikke akkurat dette jeg tenkte da jeg så Mats på sjuerlaget til Lyn for mange år siden: At det skulle føre til at jeg fikk fyken en dag, gliser Truls Dæhli.
Men han skjønte etter hvert at det ikke var utenkelig.

- Da Mats dukket opp på U-23-landslaget og det ble diskutert om han skulle spille på U-21, da skjønte jeg at jeg var i trøbbel, smiler den erfarne og profilerte sportskommentatoren. Dæhli innrømmer at han hadde tenkt tanken lenger tilbake i tid, men har levd etter prinsippet «det skjer når det eventuelt skjer.»
Mats Møller Dæhli husker når han selv tenkte tanken:

- Jeg så et intervju med Drillo, der han fikk spørsmål om meg. Drillo svarte «vi følger med». Og jeg tenkte at «nå er det litt rart.» Pappa har jo alltid skrevet om landslaget. Så jeg ringte pappa. Han sa «synes du jeg skal slutte nå?» og jeg svarte «Ja...», sier Mats Møller Dæhli.

Kommentator i 23 år

Truls Dæhli har kommentert det norske A-landslaget i mellom 150 og 200 kamper gjennom 23 år, bare avbrutt av to år han var korrespondent i London. Den siste landskampen Dæhli kommenterte var borte mot Sverige i sommer (tap 2-4).

- Jeg må innrømme at det er litt merkelig at jeg ikke lenger kan skrive om landslaget, siden jeg har gjort det så lenge. Og det svir litt, det innrømmer jeg. For fotball er en lidenskap. Engasjementet er fortsatt der, men det blir kanskje litt annerledes enn det var - nå. Utviklingsaspektet i fotball er blitt mer og mer viktig for meg, sier Truls Dæhli.

Ikke cupfinale heller

Mats Møller Dæhli har vært vant til at faren har jobbet i media, og aldri sett på det som et problem. Men til slutt ble det altså det - og Mats vant den duellen.

Rett før intervjuet er slutt, kommer Truls Dæhli på en siste ting:

- Nå er det cupfinale, men jeg kan jo ikke skrive om den heller, siden Mats skal spille. Nei, jeg får skaffe meg hytte eller båt snart, smiler Truls Dæhli.

Les også

 1. Gamst Pedersen tilbake på landslaget

  Morten Gamst Pedersen (32) er tatt ut i landslagstroppen for første gang på over ett år.
 2. Skadet Braaten må stå over kampen mot Danmark

  Daniel Braaten (31) har pådratt seg en lårskade, og mister denne ukens landskamp mot Danmark.
 3. Hangeland melder forfall til landskampene

  Landslagskaptein Brede Hangeland (32) sliter med en skade og vil dermed ikke være med i kampene mot Danmark og Skottland.
 4. Denne mannen var med på å løse Drillo-konflikten

  Yngve Hallén (45) og Egil Olsen (71) hentet inn presidenten i Norges Røde Kors for å få løst floken mellom dem.
 5. Enighet mellom Drillo og NFF

  Tidligere landslagssjef Egil Olsen skal ha avsluttet konflikten med Norges Fotballforbund i dag.
 6. Drillo: - En avtale jeg er fornøyd med

  Egil Olsen er fornøyd med å ha lagt krangelen med Norges Fotballforbund død.
 7. Dæhli: - Nådde landslagsmålet før tiden

  Mats Møller Dæhli (18) har alltid drømt å spille for det norske A-landslaget, men han hadde ikke forventet at det skulle…
 8. Fredheim: - Ikke lett for norske spillere i RBK

  Cmore-ekspert Kenneth Fredheim mener Per-Mathias Høgmos (53) landslagsuttak viser at Molde har flere spillere med…
 9. Høgmo vil bygge base ute i Fotball-Europa

  ULLEVAAL STADION (VG) Landslagssjef Per-Mathias Høgmo (53) blir boende på Jeløya utenfor Moss, men kommer til…
 10. Høgmo mener Dæhli gjorde lurt i å reise hjem

  ULLEVAAL (VG) Landslagssjef Per-Mathias Høgmo tok ut Moldes talent Mats Møller Dæhli (18) til privatlandskampene mot…
 11. Berisha ned på U21-landslaget

  ULLEVAAL (VG) Han fikk tillit i Per-Mathias Høgmos andre kamp som A-landslagssjef, men nå er Valon Berisha (20) nede…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder