SOLID GJENG: De engelske klubbene ser råsterke ut. Her ved Uniteds Romelu Lukaku, Liverpools Mohamed Salah, Citys Raheem Sterling, Tottenhams Harry Kane og Chelseas David Luiz. Foto: REUTERS og AFP
SOLID GJENG: De engelske klubbene ser råsterke ut. Her ved Uniteds Romelu Lukaku, Liverpools Mohamed Salah, Citys Raheem Sterling, Tottenhams Harry Kane og Chelseas David Luiz. Foto: REUTERS og AFP

England – Europa 44-11: Premier League slår tilbake

FOTBALL

(England – Europa 44-11) 15 kamper, 11 seire, fire uavgjort og fem lag på vei til 8-delsfinalen. Premier League slår tilbake.

kommentar
Publisert: Oppdatert: 19.10.17 02:35

Det ser i hvert fall sånn ut.

Chelsea var riktignok i ferd med å rote det til veldig hjemme mot Roma, men slet til seg et viktig poeng – og nå skal veldig mye gå galt om det ikke blir avansement fra en ganske tøff gruppe.

Etter at halve gruppespillet er nesten hele jobben gjort av de engelske klubbene, ubeseirede og med imponerende 44-11 i målforskjell.

Og selv om det er litt tidlig med tunge konklusjoner; de engelske klubbene ser også mer solide ut enn på lenge. Det er på tide, for de bør skamme seg over det de har gjort i de siste sesongene. Det har rett og slett vært pinlige saker for verdens overlegent rikeste liga. Jo flere penger, desto dårligere resultater, har det liksom sett ut som.

Ingen kan forvente at et engelsk lag skal vinne Champions League år etter år, men resultatene har vært for skrale. Man må kunne forvente at de engelske lagene preger turneringen, at de er vanskelige å slå, slik som da det var tre engelske lag i semifinalen i tre strake sesonger, fra 2007 til 2009.

Den beste målestokken på hvor bra de store nasjonene gjør det, er kanskje antall lag som kommer seg til kvartfinalen. Frem dit er det ingen som møter motstandere fra samme land, og frem dit har det vist seg veldig vanskelig å komme.

I de fem siste sesongene har bare fire av 20 engelske lag kommet seg inn blant de åtte beste.

2016/17: Leicester eneste lag i kvartfinalen, ingen i semifinalen.

Husker du hvordan det gikk med Leicester?

2015/16: Manchester City eneste lag i kvartfinalen, tapte semifinalen mot Real Madrid.

2014/15: Ingen lag i kvartfinalen.

2013/14: Manchester United og Chelsea i kvartfinalen, Chelsea tapte i semifinalen mot Atlético Madrid.

2012/13: Ingen lag i kvartfinalen.

I de samme fem sesongene har 15 kvartfinalelag vært spanske (tre hvert år), ni tyske og seks franske. Det er greit å forsvare Premier League med at den er jevn og hard og tøff og alt mulig rart, men det er også mye som tyder på at den har vært ganske dårlig i noen sesonger, at klubbene har blitt litt slappere av alle pengene, at de store har kjøpt mer enn de har utviklet – og det at Leicester greide å lure alle sammen over en hel sesong peker i samme retning.

Men det ser ut til å være en endring på gang, og drevet frem av moderne managere over hele sentrallinjen er det nok bare et tidsspørsmål før Premier League-klubbene er en dominerende Champions League-kraft igjen.

Pep Guardiola (46) har vunnet turneringen to ganger – og tapt fem semifinaler. Nå er han i ferd med å sette en helt ny standard både i Manchester City og i engelsk fotball. City har åpnet med tre strake seire og 8-1 i målforskjell, og fremstår som en outsider til å vinne Champions League.

2011: Da Guardiola knuste United – for andre gang

José Mourinho (54) har også vunnet to ganger – og tapt seks semifinaler. Han kan Champions League bedre enn de fleste, og hans Manchester United har også åpnet med tre strake seire og står også med 8-1 i målforskjell.

Jürgen Klopp (50) tok Borussia Dortmund til finalen i 2013 og kvartfinalen i 2014. Nå er han tilbake med et Liverpool-lag som kan slå omtrent alle og tape for nesten alle. Liverpool har bare vært med én gang de siste syv sesongene, da stoppet det i gruppespillet. Nå ser det lysere ut, med én seier, to uavgjort, 10-3 i mål og ledelse i en slapp gruppe.

2013: Slik var Klopps finale

Antonio Conte (48) kan bare vise til en kvartfinale i Champions League, samt en kvartfinale med Italia i EM i fjor. Men han løftet Juventus etter mange tunge år, dro Chelsea til et suverent ligamesterskap i sin første sesong og nå har laget hans åpnet Champions League med to seire, én uavgjort, 11-4 i mål, inkludert en meget sterk 2-1-triumf over Atlético i Madrid.

Mauricio Pochettino (45) er den ferskeste av managerne på dette nivået. Hans Tottenham ble stoppet allerede i gruppespillet i fjor, men har åpnet råsterkt med to seire, uavgjort borte mot Real Madrid og 7-2 i målforskjell. Dette går mot avansement, selv om Borussia Dortmund ikke er helt hektet av.

Og dersom alle de fem fra Premier League kommer seg videre til 8-delsfinalen, kan kanskje minst tre av dem ta seg til kvartfinalen også. I så fall for første gang siden 2011.

Såpass bør det nesten være.

Her kan du lese mer om