TETT PÅ: Kjetil Rekdal er hovedpersonen i dokumentarfilmen om fjorårets gullkamp i eliterserien. - Jeg driter i hva andre mener om meg, sier han om hvordan han selv ble fremstilt på filmen. Foto: Sigve Aspelund
TETT PÅ: Kjetil Rekdal er hovedpersonen i dokumentarfilmen om fjorårets gullkamp i eliterserien. - Jeg driter i hva andre mener om meg, sier han om hvordan han selv ble fremstilt på filmen. Foto: Sigve Aspelund

Ny dokumentar om Vålerengas gullkamp: Rekdal: - Driter i hva andre folk mener

FOTBALL

I dokumentaren «Alt å vinne» skildres en ydmyk, men målbevisst trener - i løpet av den dramatiske serieavslutningen i fjor.

Publisert: Oppdatert: 05.04.05 19:25

Dramatikken er nå samlet i NRK-dokumentaren «Alt å vinne». Den femti minutter lange filmen starter på den siste VIF-treningen før kampen mot Sogndal, og følger klubben i de to ukene før avgjørelsen faller.

Tett møte

VG Nett har sett hele filmen som TV-publikum kan følge på NRK søndag kveld.

I sentrum for all dramatikken står hovedtrener Kjetil Rekdal. Han var aldri i tvil om at han skulle slippe kameraene tett innpå seg mens gullkampen sto på som verst.

- Jeg har ingen problemer med det. Det var spennende dager for Vålerenga fotball og jeg visste hva jeg gikk til, sier Rekdal til VG Nett.

I media fremstilles ofte den tidligere landslagskapteinen som arrogant, mutt og med en ekstremt utviklet vinnervilje.

Bryr seg ikke

I «Alt å vinne» skildres både en ydmyk og målrettet side av romsdalingen, både på sidelinjen og inne i garderoben.

- Det spiller ingen rolle hva alle andre synes. Hva folk i Bergen, Trondheim, Oslo, Stavanger, Kristiansand og Tromsø mener om meg. Det driter jeg i, så lenge folk rundt meg liker meg.

«Vi må ut av startblokkene som en rakett. I aggressivitet, fornuftig aggressivitet. Gir vi alt, hver og én, er vi seriemestere. Sann mine ord», lyder formaningen fra Rekdal før lagene løper ut i den avgjørende kampen mot Stabæk den 30. oktober.

- Vi hadde tro på at vi skulle klare det og var enige om å gi alt på forhånd. Ingen kan si i etterkant at vi ikke ytet maksimalt.

- Kan bli like jevnt

Selv om Vålerenga hadde seriegullet i lomma et stykke ut i oppgjøret, gjorde Frode Johnsens hattrick på Lerkendal og Morten Berres spolerte sjanse på overtid, at gullmedaljene ble delt ut i Trondheim - for 13. år på rad.

- I mine øyne og i min kropp, er det dere som er vinnere, sier Rekdal etter kampslutt i dokumentaren.

Fotball-Norge vil uansett huske dramatikken i årevis.

- Kan det bli en like jevn avslutning på årets eliteserie?

- Det kan fort skje. Men det skal en del til at serien avgjøres på ett eneste mål.

Vinne med poeng

- Du sier i dokumentaren at: «Til neste år skal det ikke stå på målforskjell. Da skal det stå på poeng. I vår favør». Du står fortsatt inne for dette?
- Det er målsetningen vår, men det er sagt rett etter at vi har tapt gullet på målforskjellen. Nå har vi opplevd det der, og ønsker ikke at det skjer på samme måte igjen.

- Vi trener for å bli best, men håper å kunne være med å kjempe i toppen. Vi klarer oss med det og, det er mye som skal klaffe for å få det til, sier han.

- Ønsket ikke å vente

I etterkant av fjorårets serieavslutning, ble Kjetil Rekdal & co. kritisert for bevisst å ha drøyet tiden for å spille på trøndernes resultat på Lerkendal. Dokumentaren gir ingen nærmere løsning på problemstillingen, men Rekdal hevder fortsatt at avgjørelsen var relativt uskyldig.

- Vi ønsket ikke å stå igjen på banen for å vente på at Rosenborg-kampen skulle bli ferdig. Det gjorde vi i Bergen i 2003, da scoret Tromsø på overtid og reddet oss. Men vi ville ikke oppleve dette igjen. Det er det som er logikken i det.

RBK-jakten

Dramaet i fjor er for lengst historie, og Rekdal ønsker å rette fokus inn mot årets sesong. I dag måtte klubben reise åtte mil - til Hankø - på leting etter naturgress under knottene.

Søndag starter poengjakten for å vippe Rosenborg ned fra eliteserietronen.

Åpen serie

Oslo-klubben har hentet inn Ronny Johnsen, Christian Grindheim, Stefan Ishizaki, André Muri, Bernt Hulsker og Amund Skiri. Fortsatt er det derimot et par trappetrinn opp til RBKs meritterte stjernegalleri.

- Jeg håper vi vinner, men dette henger ikke bare på oss. Det er 13 andre lag som også vil vinne. Jeg tror det blir jevnt, små marginer vil avgjøre - igjen.

- Hvem tror du vinner da?

- Vi skal være med å kjempe om seieren. Jeg ser at mange tror RBK, Brann og oss vil kjempe om gullet alene, men også Viking, Ham-Kam, Lyn, Tromsø og Lillestrøm har sterke lag. Det er mange som kan gjøre det bra.

PS! «Alt å vinne» kommer også ut på DVD. Salgsdatoen er foreløpig ikke fastsatt.

Her kan du lese mer om