ENGASJERT: Brann-leder Vibeke Johannesen prater coronarestriksjonene. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Brann kan tape 50 millioner på coronaregler – regjeringen vurderer åpning for 600 tilskuere

Ifølge daglig leder Vibeke Johannesen (44) har Brann foreløpig ikke mottatt en eneste krone fra regjeringens krisepakke. Nå ber hun om lov til å slippe inn flere enn 200 tilskuere på kamper.

 • Joachim Baardsen

– Vi ligger an til å tape 25–50 millioner kroner i inntekter på restriksjonene som ligger der. Det er vanskelig å si akkurat hvor mye nå, for det avhenger av hvilke valg myndighetene tar fremover. Men det blir verre og verre for hver kamp som går hvor vi ikke får lov til å ha flere tilskuere på tribunen, sier Johannessen til VG.

Hun prater raskt og med innlevelse. Johannesen forteller at hun er svært engasjert i spørsmålet om hvor mange tilskuere norske fotballklubber skal få lov til å slippe inn på arenaene. Helt siden seriestart har det kun vært tillatt med 200 personer. Det er et helt uforståelig antall for Brann-sjefen, som råder over en stadion med fire store tribuner og nesten 18.000 seter. Branns totale 2020-budsjett er i underkant av 120 millioner kroner.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

– Vanskelig å forstå

Johannesen opplyser samtidig at klubben ikke har mottatt svar på søknaden om å bli kompensert for de manglende inntektene som er direkte knyttet til regjeringens covid-19-forskrift.

les også

Vedum ber regjeringen åpne for flere enn 200 på tribunen i norsk fotball

– Vi har en søknad inne, men vi har ikke fått noen utbetalinger enda. Det er sagt at det skal dekkes 70 prosent av tapte inntekter. Det er vi veldig glad for og det er et viktig bidrag fra myndighetene. Men vi mener at vi kunne hatt flere inne på et anlegg som Brann Stadion, skapt disse inntektene selv og ikke belastet myndighetene i den situasjonen vi er i nå, sier Johannesen og fortsetter:

– Dette handler også om neste år. De fleste klubbene begynner nå å reforhandle markedsavtalene og selge partoutkort. De langvarige skadevirkningene trenger ikke bli større enn nødvendig når man ser hva man har åpnet opp for rundt omkring – på kjøpesentre, busser, fly og så videre. Vi bruker en halv tribune nå. Vi har tre til som står ubrukt. Og vi bruker bare tre av 13 mulige innganger. Det er vanskelig å forstå logikken bak dette.

les også

Opplysninger til VG: Tyrkisk bud på Branns toppscorer

Raja vil åpne for 600

Kulturminister Abid Raja skjønner at fotballederen er engasjert. Han forsikrer også at Brann er i rute til å få dekket 70 prosent av inntektstapet.

– Jeg og regjeringen har forståelse for at det er en vanskelig tid, og vi er mange som ønsker at det skal kunne være flere tilskuere på plass. For meg handler det ikke bare om fotball, men om all idrett og kultur, sier Raja til VG.

Han forteller at statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie har vært tydelige på at regjeringen vurderer å åpne for inntil 600 personer fordelt på tre grupper, eller såkalte kohorter.

– Men det viktigste de sa var at tidspunktet det vil skje på, avhenger av når smittesituasjonen gjør det mulig. Det er uforutsigbart, og det håper jeg at eliteserieklubbene også kan ha forståelse for, sier Raja og legger til at regjeringen har satt av 1,87 milliarder kroner til kompensasjonsordningen for bortfall av inntekter fra billetter og annet salg på kampdag.

SVARER OM FOTBALLEN: Kulturminister Abid Raja forteller at regjeringen vurderer å åpne for 600 tilskuere på kampene. Foto: Frode Hansen, VG

les også

Forren åpen om sykdommen: – Det har vært tøffe tider

Oppfordringen

Fra sin plass i Bergen minner Johannesen om at fotball ikke bare handler om selve spillet. For henne har idretten en svært viktig samfunnsfunksjon. Det ber hun regjeringen ta med i vurderingen.

– Jeg oppfordrer myndighetene til å bruke idrettslagene, både topp og bredde, som en ressurs i situasjonen vi er i. Idrettsbevegelsen er et nav i det norske samfunnet. Vi driver med holdnings- og verdiskapende arbeid og er en viktig møteplass. Vi har mange frivillige som kan bidra med informasjon og for å overholde de viktige tiltakene. Jeg tror at folk trenger å gå på fotballkamp, for folk trenger å leve. Og det er bedre med kontrollert aktivitet enn ukontrollert aktivitet. La oss bidra i større grad til dugnaden med å åpne opp samfunnet gradvis, ber Brann-sjefen.

Hun opplyser at Brann blant annet gir informasjon på mail ved uthenting av billetter, at de sender ut tekstmeldinger noen dager før kamp om smittevernregler, at tilskuere får angitt tiden de kan komme inn på stadion og hvilken inngang de skal benytte. Samtidig blir de påminnet om at de må holde seg hjemme ved symptomer.

les også

Ingebrigtsen vil ta gull med Brann neste år: – Det er på tide

NFF-dialog

Gro Tvedt Anderssen er direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norges Fotballforbund (NFF). Hun deler Johannesens ønske om å flere publikummere på matchene.

– Det er forståelig at man ber om å kunne få inn mer enn 200 tilskuere på stadion. Sammen med Norsk Toppfotball sendte vi et brev til regjeringen i august hvor vi ba om å få ha noen testkamper for å vise at vi kan gjøre det på en trygg og smittevernfaglig måte, forteller Anderssen til VG.

– Ser du på det som realistisk at det skjer denne sesongen?

– Regjeringen sa forrige uke at de vurderer tre kohorter med til sammen inntil 600 personer på offentlig arrangementer. Vi håper regjeringen også ser på størrelse og kapasitet på arrangementsted. En stadion har mange innganger og kan holde flere kohorter på 200 tilskuere adskilt fra hverandre. I tillegg er kampene utendørs. Vi håper fotballen sammen med myndighetene kan finne konstruktive løsninger for å få til dette.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt19172067204753
2Rosenborg19105436201635
3Odd1911263628835
4Molde19111746232334
5Vålerenga199552926332
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Eliteserien
 2. SK Brann
 3. Kulturdepartementet
 4. Abid Raja

Flere artikler

 1. Reagerer kraftig på myndighetenes tilskuer-nei: – Vanskelig å forstå

 2. Vålerenga-sjefen har fått nok av 200 tilskuere: – Logisk brist hele veien

 3. Abid Raja møtte RBK-toppene: Rosenborgs corona-tap opp mot 25 millioner

 4. Statsministeren må rydde opp i fotballrotet

 5. Vedum ber regjeringen åpne for flere enn 200 på tribunen i norsk fotball

Fra andre aviser

 1. Kulturminister Abid Raja legger én milliard på bordet til idretten og frivilligheten

  Aftenposten
 2. Dette bildet tenner håpet for engelske klubber

  Aftenposten
 3. Smitten stiger i Storbritannia: Alle tilskuerplaner i Premier League legges på is

  Aftenposten
 4. Kulturminister Abid Raja legger én milliard på bordet til idretten og frivilligheten

  Fædrelandsvennen
 5. Helsemyndighetene med nedslående beskjed til norsk toppfotball

  Aftenposten
 6. Helsemyndighetene med nedslående beskjed til norsk toppfotball

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no