Her går Høgmo bananas etter seieren

SOFIA (VG)  Sjelden har Per-Mathias Høgmo (55) vist flere følelser som landslagssjef. Han gikk bananas da seieren i skjebnekampen var sikret.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Først jublet han vilt med assistentene Jarl Torske og Martin Foyston. Så gikk en aggressivt glad Høgmo i glad bamsekamp med Jan Åge Fjørtoft. Det var tydelig for alle at seieren betydde enormt.

– Du er jo glad når du vinner en seier som gjør veldig godt for oss. Vi vil være med oppover og vil ta et langt steg i forhold til å sikre en playoffplass, sa en fortsatt lykkelig, men langt mer behersket Høgmo etter å ha takket spillerne for seieren i garderoben.

Les også VG-børsen: Slik spilte Norge

Per-Mathias Høgmo er stolt over at Norge ikke bare har slått Bulgaria 1-0 borte, men også gjorde sterke kamper da Aserbajdsjan (1-0) og Malta (3-0) ble slått på fremmed gress i fjor høst.

– Vi vant vår tredje borteseier i gruppen uten å slippe inn mål. Vi gjorde en veldig god defensiv jobb. Holdt oss til planen. Og vi skapte nok sjanser til å vinne. Jeg er selvsagt veldig fornøyd med hvordan vi vant dette.

Som i Baku for 10 måneder siden kapret Norge tre poeng på en dødballvariant. Venstrebente Vegard Forren satte inn seiersmålet med høyrefoten etter et silkemykt frispark fra Stefan Johansen.

Høgmo kunne på pressekonferansen ikke svare klart på om frisparket fra 30 meters hold var innøvd.

Det må du nesten spørre Jarl (Torske) og dødballteamet om. De har jobbet enormt. Det har vært et tett samarbeid mellom spillerne og trenerteamet, forklarer Høgmo – som har kjælenavnet «Earl Cod» på sin gamle venn og assistent fra da Norge tok OL-gull for kvinner for 15 år siden.

Samme sommer deltok herrelandslaget for siste gang i mesterskap. Etter som Kroatia avga poeng borte mot Aserbajdsjan rykker muligheten nærmere for å kapre en av de to første plassene i gruppen. De sikrer direkte plass i Frankrike-EM til sommeren.

– Det må nå være målet nå? spurte VG Høgmo på pressekonferansen. Han svarte ikke med ord. Men med et stort smil.

Og en tommel opp.

Han likte naturligvis kroatenes poengtap etter 0-0 i Aserbajdsjan spesielt godt.

– Fotball på dette nivået er veldig tight. Aserbajdsjan har to lag i Europe League. De er ekstremt vanskelig å bryte ned. Vi skapte åtte sjanser uten å få uttelling mot dem på Ullevaal. Gruppen har tettet seg til. Nå handler det om å forberede seg best mulig til Kroatia på søndag foran et fullsatt Ullevaal, sier Høgmo.

Les også: Italia handset seg til gruppeledelse

Han tar charterfly hjem med det norske laget nå i natt. Landslaget lander på Gardermoen tidlig på morgenkvisten og trener på landslagsarenaen fredag kveld.

– Vi har ikke tenkt mye på Kroatia. Vi har folk som har gjort et analysearbeid. Vi bruker flyturen hjem nå for å resette fokuset.

Høgmo satte for første gang ut lagkaptein Per Ciljan Skjelbred.

– Ingen ting er skrevet i stein i fotball. En må gjøre best mulige vurderinger til enhver tid.

Også stamspilleren Håvard Nordtveit var vraket sammen med Martin Ødegaard.

– Jeg synes ikke det var vanskelige valg. Håvard har spilt veldig lite. 60 minutter i Bundesliga denne sesongen. Per konkurrer på sentral midtbane der det etter hvert er blitt en del gode alternativer. Valg av kanter i dag (Jone Samuelsen og Jo Inge Berget) var at vi ønsket mer fremoverrettet løp for å kunne komme i og true rom.

Både matchvinner Vegard Forren og pasningslegger Stefan Johansen ble byttet ut. Det før kampen usikkert om Celtic-proffen skulle spille på grunn av en lårskade som kostet ham seriekampen mot St. Johnstone sist helg.

– Jeg tør ikke å spå hvordan Stefan ligger an i forhold til Kroatia-kampen. han fikk kjenning etter hvert og ble stiv. Jeg tror ikke det var noe akutt. Vegard fikk også en muskelskade som ble verre underveis. Så vi får ta tiden til hjelp.

Les også: Islandsk sjokkseier i Amsterdam

Landslagssjefen mener det er naturlig at det blir skiftninger på laget.

– Det er veldig mange av våre spillere som står i et spennende utviklingsløp. Og hvem av dem som etablerer seg på høyt nivå ser vi endringer ifra måned til måned og halvår til halvår. Det vi kan fastslå er jo at det begynner å bli konkurranse, vi begynner å få en del muligheter, og vi begynner å få litt mer rutine i troppen. Noe som er viktig, sier han.

I kveld prioriterte han tydelig erfaring mot den gamle stornasjonen, som ble nummer fire i USA-VM for 21 år siden. Bulgarerne skapte ikke mer enn to målsjanser på et norsk lag med gjennomsnittsalder 26,4 år fra start.

–Måten vi opptrer utover i 2. omgangen bærer preg av internasjonal rutine.

Måten han selv jublet på rett etterpå bar preg av noe helt annet.

Ellevill glede!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder