Per-Mathias Høgmo: - Gleder meg til å se ham i aksjon

Pappa Ødegaard: - Håper og tror at han er klar for dette

Ødegaard tatt ut på landslaget: - Jeg fikk litt sjokk egentlig

OSLO/DRAMMEN (VG) Martin Ødegaard (15 år og 245 dager) ble i dag tatt ut i landslagstroppen og blir den yngste debutanten noensinne om han kommer på banen mot Emiratene i Stavanger 27. august.

  • Wegard Bakkehaug
  • Sindre Øgar

Artikkelen er over fem år gammel

Det bekrefter NFF på Twitter tirsdag.

- Det er utrolig stort, morsomt og en drøm som går i oppfyllelse. Jeg fikk litt sjokk egentlig da jeg fikk beskjed. Dette kom litt overraskende på, sier Martin Ødegaard, som fikk beskjed om uttaket av Strømsgodset-sportssjef Jostein Flo, i et videointervju på fotball.no.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har tatt ut en tropp bestående av Tippeliga-spillere i tillegg til Hertha Berlin-keeper Rune Almenning Jarstein. Om uttaket av unge Ødegaard, sier Høgmo følgende:

- Han har vist så gode prestasjoner i flere kamper i Tippeligaen, at jeg ønsker å se han på A-landslaget. Jeg sa før sesongen at han kom til å bli årets komet i Tippeligaen, og at han kunne bli tidenes yngste A-landslagsspiller. Jeg er ikke overrasket over at han har overbevist. Nå gleder jeg meg til å se ham i aksjon, og hvordan han presterer på landslaget.

På Godset-trening tirsdag

Tirsdag formiddag trente Martin Ødegaard med resten av Strømsgodset-laget på et solfylt Marienlyst stadion. Med følsomme ballberøringer, strålende orienteringsevne, kvikke føtter og presise, kreative pasninger viste han hvorfor Høgmo vil se ham i aksjon for Norge.

- Det er riktig både tidsmessig og når det gjeler prestasjonene han har levert og fotballkvalitetene hans. Han er et unikt talent i norsk fotball, sier sportslig leder i Strømsgodset Jostein Flo til VG.

JUBEL-MARTIN: Her feirer 15 år gamle Martin Ødegaard scoring for Strømsgodset mot Sarpsborg i Tippeligaen. Foto: Scanpix,

- Er han bare inne mot Emiratene, eller ser du på ham som en fast landslagsspiller fremover?

- Han vil komme inn uansett, så man kan like godt ta ham ut så tidlig som mulig. Det er Per-Mathias som skal bruke ham og ta stilling til det.

- Er han klar for kvalifiseringskampene?

- Nå får vi se hvordan han tar det, men han har kvalitetene til å gjennomføre gode landskamper, det er ingen problem med det. Han skal integreres der også. Han har blitt integrert på nye lag hele tiden det siste fire årene: Guttelag, juniorlag, A-lag, landslag, ulike landslag. Det er som er viktig for oss er å beskytte ham slik at han har fokus på trening, og det er han veldig flink til.

Stolt far

Ødegaard har avsluttet dagens Godset-økt i 12.30-tiden, og vil møte pressen etter spillerlunsjen på Marienlyst.

I FOKUS: Martin Ødegaard var populær på dagens Godset-trening. Foto: Bjørn S. Delebekk,

- Dette er morsomt! Fotballmessig er jeg ikke redd for ham. Jeg håper og tror at han er klar for dette, sier pappa Hans Erik Ødegaard til VG.

- Hvordan har Martin taklet alt oppstyret?

- Han har taklet det bra, men det kan bli utfordrende hvis det blir for mye, sier han.

Tormod Kjellsen ble Norges yngste landslagsspiller da han debuterte 15 år og 351 dager gammel helt tilbake i 1910. Dersom Ødegaard får spilletid mot Emiratene 27. august, vil han være 15 år og 253 dager.

Historisk ung

Søndag 13. april ble Ødegaard den yngste spilleren i Tippeligaen noensinne da han debuterte som innbytter mot Aalesund med en målgivende pasning - 15 år og 118 dager gammel.

- Det er en tillitserklæring til Martin. Han har gjort det bra de siste kampene, han er med i troppen og han blir tidenes yngste, sier Godsets spissveteran Peter Kovacs til VG.

- Han er et stort talent, alle kan se det. Han spiller på et bra lag, og han har vist seg frem. Forhåpentligvis kan han gjøre det samme på landslaget også, fortsetter ungareren.

BLE GRATULERT: Ødegaard (sittende) sammen med Martin Rønning Ovenstad. Foto:,

- Jeg har spilt toppfotball i femten år og jeg har aldri sett noe lignende av en 15-åring…av en under tyve egentlig. Han er en god spiller allerede, men det gjelder å forvalte dette riktig, så kan dette virkelig bli bra, sier lagkamerat Thomas Sørum.

Topper poengligaen

Én måned senere scoret han sitt første mål på toppnivå hjemme mot Sarpsborg. Etter tre assists mot Start fredag kveld, topper Ødegaard poengligaen i Strømsgodset med tre mål og seks målgivende pasninger på 14 kamper. Det har fått blant annet Barcelona til å ta turen til Drammen for å se på 15-åringen.

- Vi (Strømsgodset) eier ansvaret for å utvikle ham, og det legger vi til rette for. Vi har brukt lite tid på å diskutere penger og klubber og alt det der. Men vi må svare på spørsmålene dere stiller, og det går på Real Madrid, Barcelona og United og alle de greiene der. Ellers har det aldri vært et fokus for ham, for klubben eller for foreldrene.

- Er det riktig å snakke om disse klubbene. Har han et så stort talent?

- Alle disse klubbene hadde vært parat til å ta ham med en gang, men så lenge han går på skole, utvikler seg og er så ung, så kan det være riktig for ham å bli. Det er nok av eksempel på spillere i Norge som går for tidlig ut.

Molde har med hele sju spillere i troppen til Emiratene-kampen i Stavanger. Serietoer Odd har fått med Thomas Grøgaard, Steffen Hagen og Jone Samuelsen.

Bli med i konkurransen: Dæhli, Nyland, Graham Hansen og...du?

Se hele troppen under grafikken!

SLIK HAR HAN SPILT: Dette er statistikken over hva Martin Ødegaard har prestert i Tippeligaen denne sesongen. Foto:,

Troppen til Emiratene-kampen:

Rune Almenning Jarstein - Hertha Berlin
Ørjan Håskjold Nyland - Molde
André Danielsen - Viking
Mohamed Elyonoussi - Molde
Per Egil Flo - Molde
Vegard Forren - Molde
Thomas Grøgaard - Odd
Fredrik Gulbrandsen - Molde
Steffen Hagen - Odd
Yann-Erik de Lanlay - Viking
Martin Linnes - Molde
Marcus Pedersen - Brann
Morten Gamst Pedersen - Rosenborg
Tore Reginiussen - Rosenborg
Jone Samuelsen - Odd
Harmeet Singh - Molde
Alexander Søderlund - Rosenborg
Fredrik Ulvestad - Aalesund
Martin Ødegaard - Strømsgodset

PS! Troppen til kampene mot England og Italia i september blir tatt ut på en pressekonferanse mandag 25. august.

Mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Martin Ødegaard

Flere artikler

  1. LSK-leder: - Nå er det så dårlig stilt at benkesliterne hos Godset kommer med på landslaget

  2. Martin Ødegaard (15) tatt ut i landslagstroppen: Høgmo: - Jeg har ikke gitt ham noen særbehandling

  3. Ødegaard fra start - blir tidenes yngste for Norge

  4. Ingen Ødegaard mot England og Italia

  5. Tror storklubbene vil skynde seg for å signere Ødegaard

  6. Høgmo vil ha Ødegaard på U21-laget

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder