- Bojan krevde 50.000 i måneden

VIF-direktøren tror ikke folk aner hvor stor krisen har vært

Vålerengas daglige leder Stig-Ove Sandnes tar ansvaret for at Aaron Samuel (20) og Bojan Zajic (33) havnet i Sarpsborg. Han tror ikke folk skjønner hvor stor den økonomiske krisen i Vålerenga har vært - og er.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Supporterne vil jo ha resultater, men jeg tror ikke omgivelsene forstår hvor ekstremt vanskelig situasjonen har vært. Vi har måttet kutte masse kostnader. Og vi er fortsatt ikke i mål. Vi må fortsatt gjøre flere grep for å få balanse i regnskapet, sier Sandnes til VG.

I går scoret både Aaron Samuel, som ble solgt til Sarpsborg i fjor sommer, og Bojan Zajic, som gikk gratis til Sarpsborg i vinter, hvert sitt mål - og var banens to beste spillere - i 3-0-seieren over Vålerenga.

VGTV: Se målene her!

VG har to uavhengige kilder som sier at Zajic ønsket å spille for under 40 000 kroner i måneden hvis han fikk lov til å bli i VIF.

- Det stemmer ikke. Det siste kravet som kom fra Bojan var en grunnlønn på 50.000 kroner i måneden. Men på det tidspunktet hadde vi ikke midler til å reforhandle. Vi var egentlig satt under administrasjon, sier VIF-sjefen.

At klubben likevel har hentet spillere som Niklas Gunnarsson, Sivert Heltne Nilsen, Vidar Kjartansson og Herman Stengel forklarer Sandnes med at klubben ønsket å satse på yngre spillere.

- Du kan gjerne kritisere oss for at vi heller satset på Herman Stengel enn Bojan Zajic, men det handlet om at vi heller ønsket å satse på en ung, norsk fremadstormende spiller enn Bojan.

NY I STALLEN: Vidar Kjartansson har kommet til Vålerenga etter at Bojan Zajic ikke fikk fortsette. Foto: Scanpix


- Når det gjelder Aaron Samuel, så skjønner jeg at noen vil stille spørsmålstegn med hvorfor vi slapp han. Men vi sparte nesten en million kroner på å selge ham til Sarpsborg. 450 000 i overgangssum, i tillegg til lønn og bonuser. Husk at det er 15 ansatte som er blitt borte i Vålerenga i 2013 og 2014. Vi gikk nesten 20 millioner minus i fjor. Noen ganger blir vi presset til å gjøre valg av økonomiske hensyn, beskriver Sandnes.

Kuttet 20 millioner

Han mener det blir feil å «legge skylden» på Kjetil Rekdal for at Samuel og Zajic senket Vålerenga i går.

- I begge disse sakene har økonomi i en stor grad vært en avgjørende faktor for beslutningene vi tok. Og det er mitt ansvar.

Sandnes forteller at klubben har kuttet nesten 20 millioner kroner på spillerlønninger fra 2012 til 2014. Vålerenga har

VIF-INVESTOR: Tor Olav Trøim har bidratt med millioner til Vålerenga. Foto: Jan Petter Lynau, VG

vært gjennom en ekstrem hestekur i overgangen fra Martin Andresen til Kjetil Rekdal.

- Hvis du tar med lønn, bonuser, avskrivninger og lønnskutt, så har vi redusert kostnadene på spillergruppen med 18-19 millioner kroner på to år, avslører Stig-Ove Sandnes.

- Men kan du forstå at mange reagerer når spillere som Kristofer Hæstad, André Muri og Lars Hirschfeld har over to millioner kroner i året - og Bojan Zajic ikke får bli for langt mindre lønn?

- Jeg vil ikke sammenligne med hva andre spillere har hos oss. Etter at Kjetil kom inn har vi konsekvent jobbet med å få ned utgiftene til spillerstallen.

- Likevel hentet dere Niklas Gunnarsson på høyere lønn enn Bojan Zajic. Og dere ønsket også å hente Fredrik Oldrup Jensen fra Odd på høyere lønn?

- Det er ikke noen tvil om at vi prøvde oss på Oldrup Jensen, men lønnsnivået er tatt kraftig ned. Nå ønsker vi å bygge opp en ny generasjon med unge fotballspillere. Sånn er fotballen noen ganger. Noe av det samme skjedde da Åge Hareide tok over Rosenborg og tok ut Bent Skammelsrud.

- Kritisk

Investor Tor Olav Trøims aksjonæravtale med Vålerenga går ut etter denne sesongen. Hva som skjer med Oslo-klubben etter det, er høyst usikkert. Etter det VG erfarer er det ikke avklart om Trøim fortsatt ønsker å bidra med nye millioner i årene som kommer.

- Vi er i en kontinuerlig dialog. Jeg har ingen kommentar til den prosessen, sier Sandnes.

- Det som er sikkert er at situasjonen fortsatt er kritisk. Kostnadsnivået er høyere enn inntektene. Det klarer du ikke å leve med over tid. Jeg kan ikke utelukke at vi må gjøre grep videre både innenfor det ene og andre området. Det eneste som er sikkert er at vi må ha en bærekraftig økonomi.

- Hvordan blir Vålerengas fremtid hvis ikke Tor Olav Trøim blir med videre?

- Det vil jeg ikke synse om. Vi har en dialog, og det ligger en plan der. Bidragene Trøim har gjort over mange, mange år har vært formidable. Det er ikke tvil om at hans bidrag har vært avgjørende for at vi har kunnet drive på det nivået vi har gjort. Det er vi ekstremt takknemlig for, sier Stig-Ove Sandnes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder