Siem etter 0-3-tapet i Slovenia: - Dette er trist

UTSLÅTT: Fotballpresident Yngve Hallén (til høyre) og generalsekretær Kjetil Siem (bak) i Norges Fotballforbund måtte konstatere at Norge ikke spiller VM i Brasil neste år. Her er de i forkant av 0-3-kampen mot Slovenia. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Hallén: - Har ingenting i et VM å gjøre

MARIBOR/OSLO (VG) (Slovenia - Norge 3-0) Per-Mathias Høgmo (53) fikk den verste trenerdebuten en landslagssjef har hatt på 35 år. NFF-toppene var skuffet etter en fryktelig oppvisning i Maribor.

 • Øyvind Askeland
 • Jørgen B. Hoff
 • Sindre Øgar

Artikkelen er over seks år gammel

Høgmo er hentet til landslaget for å snu den negative trenden til Norge og løfte frem en ny generasjon med spillere. I sin første kamp som Norges sjef gikk det meste galt. Det hele endte med at VM-håpet til det norske landslaget røk.

- Vi må ærlig innrømme at når vi ikke kvalifiserer oss til VM, så har vi ingenting der å gjøre. Nå må vi bygge videre og utvikle det spillermateriale vi har, sier fotballpresident i Norges Fotballforbund (NFF), Yngve Hallén, til VG.

I motsetning til flere av spillerne og Per-Mathias Høgmo la han ikke skjul på hvor skuffet han var over resultatet.

- Nå er jeg skuffet over at vi ikke greier det, men vi må bite det i oss og løfte oss opp fra det nivået vi er på, sier Hallén.

Spesial: Slovenia - Norge i bilder

Også generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, deler skuffelsen til Hallén.

- Dette er trist. Laget startet entusiastisk de første minuttene, men kom så inn i en grusom periode. Det er vanskelig å sette ord på, sier han til VG.

- Norge hadde en god periode spillemessig, men det hjalp lite da de lå under 0-2. I sum ble det bare trist, særlig fordi Bulgaria tapte og Danmark spilte uavgjort, noe som vi anså som nesten umulig på forhånd. Vi hadde muligheten til å ordne opp selv, men klarte det ikke. Det er dumt og det er vanskelig å trekke noe positivt ut, selv om det var noe, fortsetter Siem.

TAKKET AV: Per-Mathias Høgmo klappet hendene sammen etter kampen - selv om det ikke var mye å klappe for underveis. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Trygge på valget av Høgmo

På spørsmål fra VG om de to er sikre på at Per-Mathias Høgmo er den rette mannen til å lede Norge, svarer de:

- Jeg er godt trygg på at vi har gjort det riktige valget i denne situasjonen. Jeg har snakket med Per-Mathias etter kampen. Han gjør som oss andre: Ser opp og frem. Han ser hva han skal bygge videre på og hva han skal rette på, sier Hallén.

Sportsblogg: Et kvarter, så våknet Twitter-dyret

- Jeg tror du skjønner at vi ikke kan begynne å snakke om at vi kanskje skulle ha gjort sånn eller sånn. Det blir utrolig lite respektfullt overfor både Per-Mathias Høgmo og teamet han bygger opp. For det første er valget vårt irreversibelt, for det andre kan vi ikke tenke sånn. Dette er en ny æra, og da må vi ha tro på at dette er et positivt bidrag for å bli bedre og kvalifisere oss til et sluttspill. Det har vi ikke klart på 12 år, og det må vi få til, sier Siem.

Skuffede spillere

Fredag kveld tapte Bulgaria overraskende 1-2 borte mot Armenia. Danmark ledet lenge mot Italia, men en sen scoring gjorde at det endte 2-2 i Parken i København. De resultatene la opp til et aldri så lite norsk mirakel, som kunne endt med Norge i en play off.

FIKK SIN DEBUT: Ola Kamara (til høyre) var en av få norske spillere som gjorde en OK kamp mot Slovenia. Her byttes han inn for Daniel Braaten. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Slik gikk det ikke.

Milivoje Novakovic scoret tre ganger for Slovenia i en kamp hvor Norge var sjanseløse. På to minutter sendte han hjemmelaget i ledelsen, før han like etter pause satte den siste spikeren i den norske VM-kista.

- I første omgang sov vi i et par minutter og fikk to i trynet. Etter det kom vi oss ikke. Vi visste hva som lå i potten, men viser at vi ikke er gode nok for et mesterskap, sier Daniel Braaten til VG etter kampslutt.

Sammen med landslagskaptein Brede Hangeland måtte han innse at Norge ikke er gode nok for å spille VM i Brasil neste år. At Høgmo fikk

- Det var ikke den debuten vi hadde lyst å gi Høgmo. Det er tungt å tape 0-3, men samtidig var det noe positivt å ta med seg. Det er synd at det havner i skyggen av resultatet som er altfor dårlig, sier Hangeland til VG.

VM-kvalifisering fotball menn fredag, gruppe E:

Albania - Sveits 1-2 (0-0)

Mål: 0-1 Xherdan Shaqiri (48), 0-2 Michael Lang (79), 1-2 Hamdi Salihi (str. 89).

Spilt i Tirana.

Slovenia - Norge 3-0 (2-0)

Mål: 1-0 Milivoje Novakovic (13), 2-0 Novakovic (15), 3-0 Novakovic (49).

Island - Kypros 2-0 (0-0)

Mål: 1-0 Kolbeinn Sigthorsson (60), 2-0 Sigthorsson (76).

Spilt i Reykjavik.

Les også

 1. Braaten: - Viser at vi ikke er gode nok for mesterskap

  MARIBOR/OSLO (VG) (Slovenia - Norge 3-0) De norske spillerne er langt fra fornøyde med egen innsats etter at håpet om…
 2. Joker-Johnsen kan sette «uslåelige» rekorder

  MARIBOR (VG) Han er snart 40 år gammel. Men i løpet av en måned kan navnet Frode Johnsen leve i norsk fotballhistorie…
 3. Høgmos ordbruk forvirrer selv landslagsspillerne

  OSLO/MARIBOR (VG) Landslagssjef Per-Mathias Høgmo (53) har et fotballspråk ikke engang alle spillerne forstår.
 4. Skeid-duo på topp: Én målscorer og én kraftplugg

  MARIBOR (VG) For ti år siden lekte de sammen på Voldsløkka for Skeid. I dag kan Mohammed Abdellaoue (27) og Daniel…
 5. Folkets dom: Disse skal starte for Norge, Høgmo!

  Nesten 10.000 personer har lagt VGs landslagskabal. Her er de elleve utvalgte.
 6. Slik går Norge til VM-playoff

  Skal Norge komme til VM-playoff, bør Bulgaria avgi poeng mot Armenia i dag.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Stefan Johansen om kritikerne: - La dem dømme!

 2. Braaten: - Viser at vi ikke er gode nok for mesterskap

 3. Høgmo avviser at han presset Drillo ut av landslaget

 4. Kjetil Siem: Direkte upassende

 5. Drillo fyrer løs mot NFF: - Provoserer meg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder