GJENVALGT: Yngve Hallén er gjenvalgt som fotballpresident frem til 2016. Foto: NTB SCANPIX

Yngve Hallén gjenvalgt som president: - Veldig kjekt

LILLESTØM (VG) Valgkomitéen var ikke enstemmige i sin innstilling på Yngve Hallén (45). Men fotballpresidenten hadde ingen problemer med å bli valgt for to nye år.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Vestlendingen ble gjenvalgt uten motkandidater under fotballtinget på Lillestrøm i formiddag.

- Veldig kjekt. Vi har gjort mye mer på dette fotballtinget enn folk aner. Vi har vitalisert denne tingsalen, sier Hallén til VG etter valget. Han fikk den første sms-gratulasjonen fra landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

- Jeg håper han kan levere like raskt på andre områder også, melder Hallén med et smil til pressen.

- Drillo-saken var uheldig for norsk fotball, understreket Marianne Brynhildsen, valgkomiteens leder, fra talerstolen. Yngve Hallén beklaget under åpningen av tinget fredag bråket som oppsto etter at Drillo ble skiftet ut med Høgmo i september i fjor.

Tross stormen rundt Drillo, og den delte valgkomiteen, fikk Hallén ikke mye kritikk i debatten før valget. Men Lisleby fra Østfold ga klart uttrykk for at klubben ikke har tillit til presidenten som har ledet norsk fotball siden 7. mars 2010.

Hallén & co. gikk på et nederlag i ønsket om økt satsing på Stabæk i kvinnenes Champions League. Toppfotballkomitèen for kvinner hadde innstilt på å øke tislkuddet fra NFF voldsomt - fra 300 til 1,3 millioner kroner - etter at LSK tapte til sammen 1-8 for Malmö i 16-delsfinalen sist sesong.

Men Røa og flere andre toppklubber ville det annerledes. De ønsket ikke at reisestøtten til kvinneklubbene skulle reduseres med 1,5 millioner kroner.

- Dere tar fra de fattige og gir til de rike, sa Kolbotns Hege Jørgensen til tinget. Den holdningen ble støttet av 94 mot 72 stemmer. Dermed må fotballforbundets styre ta en ny vurdering på hvordan norsk kvinnefotball skal skape det flaggskipet kvinnehåndballen i mange år har hatt i Larvik.

Under behandlingen av budsjettet på 795 millioner kroner for 2014, fikk breddefotballens talskvinne, Gunn Heidi Henriksen fra Bossekop, gjennomslag for at målsettingen skal være at 10 prosent av pengene går til bredden.

- Vi har nedgang. Bredden står for 90 prosent av aktiviteten, men får under 10 prosent av pengene, påpekte Henriksen og fikk tilslutning av et flertall på tinget. Hun frykter at 20.000 tenåringer skal forsvinne ut av norsk fotball frem til 2030.

- Det er ikke slik at denne forsamlingen - som i en del andre fotballnasjoner - bare klapper gjennom det styret foreslår. Vi har et bredt engasjement som er svært viktig for å holde opp deltagelsen. Det vil blir forsterket med med ting hvert år, mener Yngve Hallén.

Forbundsstyret fikk til slutt heller ikke med seg tinget på at 14-åringen skal spille nier i stedet for 11 mot 11 på stor bane.

Les også bloggen: Fotballens nye gullrekke

Den nye nierfotballen blir dermed bare innført for 13-åringen. Men for øvrig består NFFs nye «gullrekke» med treer (6 år og yngre), femmer (7-10 år) og syver (11-12 år).

Lillestrøm-klubben Flisbyen BK fikk ikke tilslutning for forslaget om av cupfinaleklubbene skal ha 70 prosent av billettene til finalen. Men det nye forbundsstyret ble pålagt å gi finalelagene en større andel enn tidligere av de 28.500 plassene Ullevaal nå vil ha etter den siste utbyggingen.

Mina Gerhardsen og og Turid Storhaug kommer inn som nye styremedlemmer. Fotballstyret har dermed for første gang like mange kvinner som menn.

- Det er helt fantastisk, sa Hallén en rett før han hevet tinget.

Det nye styret i Norges Fotballforbund:

Yngve Hallén, president, Sogndal IL
Mette Christiansen, visepresident bredde, Valdres FK
Bjarne Berntsen, visepresident topp, Viking FK
Kjartan Berland, styremedlem, Lillestrøm SK
Eli Arnstad, styremedlem, IL Fram
Hans Olav Karde, styremedlem, Tromsø IL
Turid Storhaug, styremedlem, Klepp IL
Mina Gerhardsen, styremedlem, Vålerenga IF

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder