HENTER RÅD: Magnus Carlsen & co. har hyret inn en jurist til å vurdere hans nye klubb. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Carlsen-leiren: – Delegatene til Offerspill er lovlige

Team Carlsen har fått en jurist til å slå fast at Carlsens nye klubb kan stille delegater til sjakk-kongressen 7. juli.

I oppstyret rundt Magnus Carlsens nye sjakklubb Offerspill SK, har ett av de viktige spørsmålene vært hvorvidt klubben kan være representert på sjakk-kongressen.

Kongressen kommende helg skal ta stilling til om forbundet skal inngå en avtale med bettingselskapet Kindred eller ikke. Carlsen betaler selv kontingenten til de ett tusen første nye medlemmene i Offerspill SK – og er tydelig på at delegatene som klubben får på kongressen skal brukes til å stemme ja til avtalen med Kindred. 1000 medlemmer tilsvarer 40 delegater på kongressen, som ved de siste år har hatt mellom 50 og 80 delegater totalt.

Flere, blant annet jusprofessor Geir Woxholth, har sådd tvil rundt om klubbens delegater kan godkjennes. Sjakkforbundet har selv hyret inn jurister til å få svar på dette.

Men nå melder Carlsen-leiren at også de har fått juridisk hjelp til å vurdere dette. Konklusjonen skal være at Offerspill har holdt seg innenfor regelverket.

«Vi har fått et notat fra Christian Reusch i Simonsen Vogt Wiig (advokatfirma, journ.anm.), som konkluderer med at dette ikke er ulovlig», skriver Carlsens manager Espen Agdestein på Twitter.

Tvert imot viser den juridiske vurderingen at det ville være myndighetsmisbruk å nekte delegatene stemmerett, skriver Agdestein.

Vil offentliggjøre vurderingene

Jurist og sjakkekspert Torstein Bae, som er på motsatt side av Carlsen i Kindred-striden, er overrasket over meldingen fra Team Carlsen.

– Jeg noterer at konklusjonen er den motsatte av Geir Woxholth, som er den ledende eksperten i Norge på foreningsrett. Selv om Woxholth bare kjenner saken gjennom mediene, er det rart at de skal komme fram til en konklusjon som er så ulik hans.

Bae håper derfor at vurderingene til Team Carlsens jurist offentliggjøres så andre kan vurdere innholdet i den.

Dette ønsket kan det se ut til at han får oppfylt: Espen Agdestein skriver søndag kveld i en SMS til VG at de sannsynligvis vil offentliggjøre det juridiske notatet.

I en annen SMS kommenterer han hvorfor Carlsen & co henter inn juridisk støtte: «Det er naturlig å gjøre det når det stilles spørsmål om lovlighet».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder