MESTERLAG: Manchester City vant Premier League i fjor og fortsatt med i årets Champions League-turnering. Mandag fikk de suspensjonen for de kommende to sesongene i europeiske turneringer opphevet opphevet. Foto: Tim Ireland / TT NYHETSBYRÅN

Manchester City vant ankesaken i CAS: Får likevel spille i Champions League

Manchester City vant ankesaken mot UEFA i Idrettens voldgiftsrett, blant annet fordi sentrale anklagepunkter var eldre enn foreldelsesfristen på fem år. Nå får storklubben likevel spille i Champions League kommende sesong.

 • Nils Mangelrød
 • Joachim Baardsen
 • Anders K. Christiansen

Det ble klart etter at Idrettens Voldgiftsrett (CAS) offentliggjorde sin beslutning i ankesaken mellom Manchester City og Det Europeiske Fotballforbundet (UEFA). En dom i CAS er en endelig dom i saken.

Manchester City var i utgangspunktet nektet inngang til europeiske klubbturneringer de to kommende sesongene, etter brudd på UEFAs økonomiske fair play-regelverk.

CAS skriver i dommen at utestengelsen fra deltagelse i UEFAs klubbturneringer er opphevet. Boten er redusert fra 30 til 10 millioner euro. Dermed må de lyseblå fra Manchester betale om lag 100 millioner kroner. Boten skyldes, ifølge CAS, at Manchester City ikke har samarbeidet i etterforskningen. Les CAS-beslutningen her.

De skriver at flere av de sentrale lovbruddene ble begått før foreldelsesfristen på fem år, satt av UEFA selv. I dommen heter det blant annet at de ikke har funnet bevis på at de har omgått regelverket for sponsoravtaler, slik de ble utestengt for i februar.

UEFA skriver selv i en uttalelse at flere av lovbruddene er foreldet grunnet femårsfristen de selv har regulert. Fotballskribenten Henry Winter anklager forbundet for å ha satt i gang etterforskningen for sent på bakgrunn av dette:

Anklaget for oppblåste kontrakter

Bakgrunnen for saken handler om oppblåste sponsorkontrakter og hemmelig hjelp. Her kan du lese om hvordan reglene ble brutt da to styrtrike oljestater pøste milliarder inn i Manchester City og Paris Saint-Germain. Verdier på sponsorkontrakter skal ha blitt blåst opp for å skjule brudd på de økonomiske reglene. Men i CAS-beslutningen slår ikke ned på dette.

Manchester City melder i en pressemelding at de er fornøyd med dommen.

– Jeg håper at det ikke betyr at alle klubber tenker at nå er det fritt frem på disse tingene. Jeg vil også si at hele FFP-reglementet er modent for en diskusjon, og kanskje en revisjon. Så viser dette at sanksjonsmulighetene til fotballen kanskje ikke er så store som man kunne tro, sier TV 2-kommentator Kasper Wikestad til VG etter avgjørelsen.

Erik Thorstvedt påpeker at utestengelse fra verdens største klubbturnering kunne vært helt ødeleggende for klubben.

– Jeg er overrasket. Samtidig er jeg egentlig glad. Jeg syns ikke det er show når utenomsportslige ting skal påvirke idretten. Men når UEFA har lagt så mye prestisje i den saken og ikke greier å bevise det de selv kom frem til, er det overraskende. Her er det jo også sterke advokatkrefter som er involvert. Det har vært en stor advokat-kamp her, sier TV 2-ekspert og tidligere Tottenham-keeper Thorstvedt til VG, før han legger til:

– For City er dette enormt. To år uten Champions League hadde vært dødelig for dem.

les også

Manchester City anker utestengelse til CAS

UEFAs reaksjon

UEFA skriver i en pressemelding at de noterer seg avgjørelsen som er tatt av voldgiftsretten om å redusere sanksjonene mot Manchester City. De påpeker også at Manchester Citys manglende samarbeid i etterforskningen ikke var nok til å utestenge klubben.

20. februar informerte UEFA i en pressemelding at Manchester City var utestengt fra de de kommende sesongen av Champions League, som følge av brudd på det såkalte Financial Fair Play-regelverket.

På den sportslige siden hadde flere andre lag også interesse av utfallet av saken. Chelsea, Leicester og Manchester United kjemper en hard kamp om de siste plassene i neste sesongs Champions League. De fire beste lagene i den engelske serien går direkte inn i gruppespillet. Manchester City har vært kvalifisert til en av de fire plassene så langt denne sesongen og styrer nå mot en ny sesong i den gjeveste klubbturneringen i verden.

Saken oppdateres.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool38323385335299
2Manchester City382639102356781
3Manchester United381812866363066
4Chelsea382061269541566
5Leicester City381881267412662
 • Champions League
 • Europaliga
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Engelsk fotball
 2. Premier League
 3. Manchester City
 4. Sport
 5. Fotball

Flere artikler

 1. Mener City-dommen svekker UEFA-reglene: – Femtilapp i bot for å kjøre i 150

 2. Klopp om Citys medhold i ankesaken: – Ikke en bra dag for fotballen

 3. Vil UEFA stoppe pengedoping?

 4. Solskjær om sesonginnspurten: – Det er ikke rettferdig

 5. Alt du trenger å vite om Premier League-starten

Fra andre aviser

 1. Sørloths klubb utestenges fra Champions League

  Aftenposten
 2. Manchester City slapp unna utestengelse. Nå mener TV 2-ekspert at reglene må endres.

  Aftenposten
 3. Manchester Citys anke behandles denne uken – kan få tilbake Champions League-plassen i juli

  Aftenposten
 4. Manchester Citys anke behandles denne uken – kan få tilbake Champions League-plassen i juli

  Bergens Tidende
 5. Manchester Citys anke behandles denne uken – kan få tilbake Champions League-plassen i juli

  Fædrelandsvennen
 6. Manchester City med brakseier: Mandag får storklubben svaret på spørsmålet «alle» lurer på

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder