Bortekrisen over for Solskjær: – Jeg er stolt

BEOGRAD (VG) (FK Partizan – Manchester United 0–1) Rekken med bortekamper uten seier stoppet på elleve: Manchester United gikk med nød og neppe seirende ut av Europa League-oppgjøret i den serbiske heksegryten.

– Jeg er stolt. Vi klarte å holde nullen igjen, sier Solskjær.

232 dager etter 3–1-triumfen over Paris Saint-Germain kunne han endelig juble for en borteseier som Manchester United-manager igjen – hans aller første etter at stillingen ble gjort permanent i mars.

De 1400 tilreisende tilskuerne, som ble fullstendig overdøvet av Partizan-fansens spektakulære lurveleven, fikk se Anthony Martial score kampens eneste scoring da franskmannen sendte hjemmelagets keeper feil vei på et straffespark like før pause.

les også

Slik var Solskjærs møte med kong Harald

Deretter klarte United-forsvaret å ri av den serbiske stormen, som vokste seg sterkere utover i en andreomgang der Partizan-spillerne hamret løs mot mål og desperat skrek etter straffespark ved to anledninger – uten å bli hørt av dommeren.

– Jeg er selvfølgelig glad for at vi nå bare kan glede oss til neste bortekamp. Vi må prøve å bygge momentum. Nå må vi vinne på bortebane i ligaen også, sier Solskjær.

Partizan fyrte av 15 avslutninger mot Uniteds fem, men klarte ikke å få ballen i mål. Etter kampen feiret de den gode innsatsen med en æresrunde rundt stadion, der de ble hyllet av fansen som om de hadde vunnet. Solskjær var imponert over stemningen på stadion, men ikke like begeistret over at laget hans ble tvunget til å forsvare seg veldig dypt.

– Vi forsvarte oss veldig bra i boksen, men vi kunne forsvart oss bedre høyere i banen. Vi burde stoppet dem. Vi må bli mer intense i presset vårt, sier nordmannen.

Fortsatte med tre bak

Solskjærs nye 3–4–1–2-formasjon ble tatt godt imot etter 1–1-kampen mot Liverpool, og nordmannen fortsatte på samme måte i Serbia, der han ga den lovende midtbanespilleren James Garner (18) debuten fra start og slapp backtalentet Brandon Williams (19) til for andre gang på rad i Europa League.

Ungguttene har neppe opplevd lignende stemning som i sommervarme Beograd. Etter to kampers utestengelse for rasisme var fansen tilbake på tribunene, noe de lot United-spillerne høre klart og tydelig med øredøvende buing fra de entret banen for å varme opp.

Den opphetede stemningen blant fansen, som fikk det til å regne konfetti ned fra tribunene etter kampstart, var å finne også på pressetribunen, der en beruset supporter hadde forvillet seg inn og havnet i klammeri med en engelsk journalist etter å ha trampet på skrivebordet hans.

les også

Bryllupstabbe skapte trøbbel for utskjelt United-spiller

Lenge var det ikke like hendelsesrikt på den løse gressmatten på Partizan Stadium: United hadde ballen mest i starten, men slet med å skape sjanser, utenom da Scott McTominay traff utsiden av nettveggen med en heading etter et kvarter.

Kampen tok seg kraftig opp like før pause: Jesse Lingard traff stolpen for gjestene, Umar Sadiq gjorde det samme for hjemmelaget, før 19-åringen Williams skapte ubalanse i Partizan-forsvaret og lagde straffespark til Solskjærs menn. Anthony Martial – tilbake fra start etter et lengre skadeavbrekk – trosset presset fra tribunen og stilnet hjemmefansen med en kontrollert avslutning fra merket.

Det var Uniteds første avslutning på mål på bortebane i Europa League denne sesongen – etter 132 minutters spill – og det første bortemålet siden august, alle turneringer inkludert.

STEMNING: Partizan-fansen – kjent som Grobari, «gravgraverne» på norsk – skapte mye liv på tribunen i Beograd. Foto: Darko Vojinovic / AP

Rop om straffe

Etter hvilen tok Partizan over kampen, og Seydouba Soumah skapte hjemmelagets største sjanse etter å ha sendt Harry Maguire – United-kaptein for første gang – i pølseboden med en råfrekk dragning.

Deretter ble det ropt om straffespark: Først da ballen traff armen til Scott McTominay, så da den traff armen til Brandon Williams, men begge gangene vinket dommeren spillet videre og ga Partizan-spillere gule kort for protestene. Dommertrioen mottok kveldens heftigste pipekonsert da de gikk inn i tunnelen etter kampslutt.

Til tross for at Partizan presset og presset, klarte Maguire og resten av United-forsvaret å holde unna og sikre en etterlengtet borteseier. Dermed er en mental barriere utvilsomt brutt før tre nye bortekamper står for tur den neste halvannen uken: Mot Norwich, Chelsea og Bournemouth.

– Det var tøft. Hvis noen forventet at vi skulle komme hit og høvle over dem, så tok de alvorlig feil, sier Phil Jones.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder