Scoret to mål i landslagsdebuten mot Nord-Irland - nå er han tilbake i Belfast

GODE MINNER: Morten Gamst Pedersen husker godt sist han spilte for Norge i Belfast. På bilde til høyre klinker han inn 2-0-målet mot Nord-Irland og Chris Baird. Foto: Scanpix og Terje Visnes, VG

«Gamsten» tilbake der han fikk gjennombruddet

BELFAST (VG Nett) Morten Gamst Pedersen (30) er tilbake i Belfast etter at han landslagsdebuterte med to scoringer som bidro sterkt til at Blackburn kjøpte ham noen måneder senere.

 • Per Opsahl

Artikkelen er over åtte år gammel

- Det var en minneverdig dag i fotballkarrieren, sier Gamst Pedersen til VG Nett etter å ha gjennomført landslagets første trening foran onsdagens privatkamp mot Nord-Irland.

Det er åtte år siden han var her sist, og etter den minnerike debuten en februarkveld i 2004 har «Gamsten» vært mer eller mindre fast inventar på det norske landslaget.

To mål i 1. omgang

Han var med i Åge Hareides første obligatoriske landslagstropp, og kom med etter å ha imponert for Tromsø og U21-landslaget. Norge møtte et nordirsk lag i dårlig form, og Gamst Pedersen scoret like godt to mål i løpet av kampens første 35 minutter.

FORTSATT PÅ LAGET: John Arne Riise gratulerer Morten Gamst Pedersen etter det første målet i 2004. Nå har Riise rundet 100 landskamper, mens Gamst Pedersen står bokført med 71 landskamper og 15 scoringer. Foto: Terje Visnes, VG

- Den første scoringen husker jeg var et innlegg fra høyre. Ballen spratt over hånda til keeperen og Sigurd Rushfeldt gled. Jeg dro til alt jeg maktet og ballen gikk inn, mimrer Gams Pedersen.

Nord-Irland-keeper Maik Taylor måtte plukke en ny kanon ut av nettet ti minutter før pause.

- Martin Andresen spilte meg igjennom og jeg satset på å klinke til på volley - ballen gikk inn i det lengste hjørnet - det var en herlig følelse, sier venstrekanten og gliser.

VGTV: Se intervju med Gamst Pedersen etter debuten i 2004

Mange år igjen

Norge vant til slutt 4-1 etter et selvmål og en Steffen Iversen-scoring, men etter kampen var det Morten Gamst Pedersen de fleste snakket om.

- Jeg vet at Blackburn og noen andre klubber var å så meg i den kampen, og så endte jeg jo opp i Blackburn og har vært der siden. Den kvelden i 2004 var et godt øyeblikk i fotballkarrieren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NØKKELMANN: Morten Gamst Pedersen er inne i sin åttende sesong i Blackburn. Han ble hentet til klubben for 15 millioner kroner. Foto: Fredrik Solstad, VG


- Hvor står debutkampen for Norge på lista over karrierehøydepunkter?

- Den er veldig høyt oppe. Det var svært spesielt med familie på tribunen, og min første kamp på A-landslaget.

- Hvis du ser tilbake på de åtte årene som er gått - har det blitt slik du drømte om?

- Ja, egentlig. Jeg har opplevd mye både oppturer og nedturer. Jeg er veldig fornøyd, men karrieren er ikke ferdig. Det er mange år igjen og masse å oppleve.

- Jeg har selvfølgelig lyst til å komme til sluttspill og alt sånt. Det hadde vært stort å komme til VM i Brasil, sier Gamst Pedersen.

Da må det nok mer til enn to nye mål mot Nord-Irland, men kampen er om ikke annet starten på oppkjøringen til VM-kvalifiseringen som starter til høsten.

Kampen spilles onsdag, klokken 20.45 norsk tid. Den vises på TV 2 Zebra.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Nordtveit etter storseieren: - Må holde mer på ballen

 2. Gamst: - Mener selvsagt at jeg er god nok for Norge

 3. Lagerbäck dagen derpå: – Historien gjentar seg

 4. - Vi er nordlandsmafiaen

 5. Gamst: - Jeg var lei fotball

Fra andre aviser

 1. Drillo bare mellomfornøyd med tremålsseier

  Aftenposten
 2. Hangeland spiller ikke mot Nord-Irland

  Bergens Tidende
 3. - Ser på meg selv som stopper om syv år

  Aftenposten
 4. - Ser på meg selv som stopper om syv år

  Bergens Tidende
 5. - Ser på meg selv som stopper om syv år

  Fædrelandsvennen
 6. Hangeland spiller ikke mot Nord-Irland

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder