Norge sjanseløs

i VM-semifinalen

BOSTON (VG) (Norge - Kina 0-5) De norske jentene ble ydmyket etter alle kunstens regler i nattens VM-semifinale mot Kina.

ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

Dermed blir det bronsefinale mot Brasil lørdag kveld, mens Kina møter USA i finalen.

Sviktet totalt
En rasende norsk trener Per-Mathias Høgmo måtte bare konstatere at jentene hans sviktet totalt og ble "kina-putter" da det gjaldt plassen i VM-finalen.

0-5-nederlaget i natt er Norges dårligste resultat siden 0-5-tapet mot Sverige i 1985, Norges verste tap i damefotball noen gang. Ingen av nattens norske aktører spilte den gang.


Sjokkåpnet

Den norske drømmen om å komme til den tredje VM-finalen av like mange mulige, var allerede mer eller mindre knust etter en bedrøvelig 1.omgang.

Kina sjokkåpnet og ledet 2-0 etter bare 13 minutter.

Norge kan prise seg lykkelig over at det ble med de to baklengsmålene før pause.

Lamslåtte norske spillere klarte ikke å heve seg etter den sjokkerende åpningen, og det hadde ikke vært noe å si på om Kina hadde kunnet gå til pause med både 3-0 og 4-0.

Keeper Bente Nordby (24) hadde en stor del av æren for at Norge slapp med to baklengsmål i 1.omgang. Den kinesiske stjernen Wen Sun var to ganger alene i løpet av like mange minutter - og begge ganger reddet Athene-keeperen glimrende.

Før det hadde Bente måttet gi tapt to ganger:

1-0 til Kina kom allerede i det 3.minutt. Bente hadde først halvklart da Yan Jin kom alene med henne, men så kom kaldblodige Wen Sun og skjøt utagbart i mål.

Bente Nordby var like sjanseløs på 2-0-scoringen. Ailing Liu dundret til med vristen fra 17 meters hold, fikk drømmetreff og ballen suste inn i nettaket.

Lite hyggelig gjensyn

Norges håp om å snu kampen i 2.omgang fikk en brå slutt da den samme Ailing Liu gjorde 3-0 bare seks minutter etter pause. Nok en gang kom den kinesiske scoringen etter at de norske jentene hadde "glemt" returrommet. Liu skjøt nydelig med vristen fra 12 meters hold. Igjen var Bente Nordby "uskyldig" i baklengsmålet.

Ailing Liu er en gammel venninne av Linda Medalen fra profftiden i Japan. Gjensynet ble ikke særlig hyggelig for Linda. Medalen spilte sin 150.landskamp, men klarte aldri å spille opp mot sitt beste.

Utover i 2.omgang skjønte de norske jentene at slaget var tapt og resten av matchen ble en lidelse, der det eneste spørsmålet var hvor stort tapet skulle bli.

Forsvarsspilleren Yunjie Fan gjorde 4-0 etter at Bente Nordby for en gangs skyld gjorde en feil. 5-0 kom på straffespark ved Wen Sun, etter at ei norsk jente hadde handset.

Det sier mye om Kinas dominans at Bente Nordby var en av Norges beste spillere. Av utespillerne var 18 år gamle Solveig Gulbrandsen et lyspunkt. Nattens VM-semifinale var bare hennes andre landskamp fra start, men Solveig tok tak da alle andre sviktet.

Hele sju norske jenter er blant de 50 finalistene om å komme med på fotball-VMs «all star team». Av disse overbeviste bare Bente Nordby i natt. De andre er Linda Medalen, Brit Sandaune, Hege Riise, Unni Lehn, Ann Kristin Aarønes og Marianne Pettersen. Stjernelaget skal pekes ut torsdag, og det er neppe så mange av de norske som kommer med blant de 11.

Norge tok bronse i Atlanta-OL for tre år siden, etter å ha blitt verdensmestere i 1995. Dette blir den første VM-finale uten Norge. I det uoffisielle VM i 1988 vant Norge, i 1991 ble det sølv i det første offisielle dame-VM, før Norge vant VM i Sverige for fire år siden.

Norge har tatt medalje i alle mesterskap siden 1987, og har sjansen til å gjøre det også denne gang. Brasil tapte i går kveld 0-2 for USA, men blir ingen lett oppgave for Høgmos jenter.

I hvert fall ikke hvis de spiller så dårlig som de gjorde i natt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder