Eggen: – Dumt å sminke noe som alle mener er dårlig

RBK-legenden mener Høgmo prater seg opp i problemer

Nils Arne Eggen (74) mener at Per-Mathias Høgmo (56) prater seg inn i ytterligere problemer som landslagssjef når han ikke tar selvkritikk etter dårlige prestasjoner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fra TV-stolen fikk Rosenborg-legenden se Norge bli rundspilt av Tyskland på eget gress søndag kveld. Landslagssjefen uttalte etterpå at han ikke angret på noe og at «vi traff relativt bra med laguttaket vårt».

Etter å ha evaluert playoff-tapet for Ungarn tok Høgmo heller ingen selvkritikk – selv om han i ettertid fikk tung skyts for laguttaket i bortekampen.

Les også: King: – Vi har tillit til Høgmo

– Publikum lar seg ikke lure

– Publikum lar seg ikke lure. Man må være ærlig. Det er veldig dumt å sminke noe som alle andre synes er dårlig, sier Nils Arne Eggen til VG.

Høgmo etter 0-3: Ber om mer tid

Eggen er ikke den eneste som mener at Høgmo har et kommunikasjonsproblem.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker tror den pressede landslagssjefen er ferdig uten seier i Aserbajdsjan neste måned.

Alsaker, som har fulgt det norske landslaget tett i en årrekke, etterlyser identitet i Høgmos prosjekt.

– Når Per-Mathias Høgmo overlevde Budapest, blir det rart å sparke ham etter Tyskland-tapet. Nesten alle taper for Tyskland. Men det er vinn eller forsvinn i Aserbajdsjan. For en seier mot San Marino tre dager senere snur ingenting. Han var presset før kvaliken og fikk den verst tenkelige starten, sier Alsaker til NTB.

51-åringen sammenligner Norges elendige prestasjon mot Tyskland med miniputten San Marino.

– Det er ikke mange som blir utspilt så grundig på hjemmebane, rett og slett rundspilt fra første minutt, sukker TV 2-veteranen.

Nils Arne Eggen mener også at Høgmo har hatt alt for stort gjennomtrekk av spillere i løpet av sine snart tre år som landslagssjef. 69 spillere har fått sjansen på A-landslaget etter at Drillo måtte gå høsten 2013.

Bekymret for forsvaret

– Etter min mening har man byttet alt for mye. Man må klare å finne frem til en hovedstamme i laget som spiller på sine faste plasser for å skape det vi kaller samhandlingsmønster. Og du må ha spillere som tør å spille mot noen som har hår på brystet på banen, sier Eggen.

BER OM FÆRRE BYTTER: Nils Arne Eggen ledet Rosenborg til mange store triumfer på 1990- og 2000-tallet. Han mener Per-Mathias Høgmo nå må dyrke en fast stamme landslagsspillere. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Les også: Høgmo ringte Eggen før skjebnekampene i EM-kvaliken

Hans tidligere lederkollega i Rosenborg Rune Bratseth etterlyser spesielt én ting i det norske spillet:

– De fleste sliter mot Tyskland. Hvis du ser på 1. omgangen av semifinalen i EM, var Frankrike omtrent like lite borti ballen som Norge var søndag. Men jeg må innrømme at jeg synes det er mye å gå på i organiseringen defensivt. Når vi skal ligge trygt og godt mot overmakten, beskriver Drillos forsvarssjef og landslagskaptein fra første halvdel av 1990-tallet.

– Er det litt gjennomgående for de tre siste landslagsårene (45 baklengs på 32 kamper under Høgmo)?

– Det er andre som følger det tettere enn meg. Men jeg regner med at Drillo ikke var begreistret for strukturen og organiseringen i fireren (forsvaret) og femmeren (midtbanen). Men å tape mot Tyskland er udramatisk etter min mening. Det er lov å gå på en 0-3-smell der. Det er det flere som vil gjøre, fortsetter Rune Bratseth.

Les også: Nordtveit er tidenes best betalte norske fotballspiller

– Unnskyldninger som ikke holder

Høgmo trakk fram manglende løpskraft og aggressivitet i midtbaneleddet, men unnskyldte seg med at Markus Henriksen hadde vært syk (i ni dager) og at Stefan Johansen har spilt lite i høst. Landslagssjefen klager også over at Håvard Nordtveit spiller midtbane i klubblaget (West Ham).

– Unnskyldninger som ikke holder. Han skal ta ut spillere i form. Høgmo kan ikke ta ut spillere som ikke er matchfit. Norge har ofte truffet på formspillere fra hjemlige fotball på høsten. Per-Mathias må bli tøffere i valgene han tar, sier Alsaker.

Han er skremt over hvor lett det er å score mål på Norge.

– Jeg kan forstå bruken av Nordtveit på stopperplass. Det er et dilemma. Vi har for dårligere stoppere. Det mest skremmende er at vi helt mangler evnen til å forsvare oss. Vi slipper inn mål uansett hvem vi møter. Norge mangler stoppere som Bratseth, Johnsen, Berg og Hangeland. Men det er sjefens ansvar å kamuflere det, sier Alsaker til NTB.

Kommentar: Når er det tid for Solbakken?

Artikkelen fortsetter under bildet.

ANGRET IKKE: Per-Mathias Høgmo hevdet at «Vi traff relativt bra med laguttaket» etter 0-3-tapet for Tyskland. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Nils Arne Eggen påpeker også at han synes mange av utenlandsproffene ikke har utviklet seg som forventet. Jonas Svensson var den eneste Tippeliga-spilleren som startet mot Tyskland.

– Jeg er jo en kraftpatriot på vegne av norsk fotball. Det bekymrer meg litt at de ikke har utviklet seg i utlandet, sier Eggen.

Rune Bratseth tror 0-1-tapet i privatkampen mot Hviterussland i forrige uke var med å skape motvind for landslaget allerede før de ble trillet rundt av tyskerne på Ullevaal.

– Det var nok den kampen som gjorde at folk ble «depressive». Et nederlag mot Tyskland kan være forventet og forståelig, sier Bratseth.

Les også: Høgmo drømmer om jobb i England eller Tyskland

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder