HVEM ER STØRST? Lionel Messi får et klapp på hodet av Diego Maradona foran VM-duellen mot Nigeria i Sør-Afrika i 2010. Foto: Bjørn S. Delebekk

«For meg er Messi den beste spilleren,
men Maradona er den største»

Fotballeksperter mener nattens landslagsexit betyr at Lionel Messi (29) aldri kan bli større enn ikonet Diego Maradona (55) i Argentina.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Messi er den beste fotballspilleren gjennom tidene, men så kan man argumentere om noen andre er den største med tanke på at de har løftet enkeltnasjoner til store triumfer på egenhånd. Da kan man for eksempel holde Maradona foran siden han vant trofeer med Argentina, sier Viasat-ekspert Petter Veland.

Temaet verdens beste fotballspiller gjennom tidene, og diskusjonen om Lionel Messi er større enn Diego Maradona, blusset opp på ny etter at Barcelona-stjernen i etterkant av finaletapet i Copa America i natt annonserte at han gir seg på landslaget.

Bakgrunn: Messi gir seg på landslaget: – Det er tungt

«Bare» OL-tittel

Det betyr exit uten å ha vunnet annet enn OL i 2008 og med tre strake finaletap for Messi. Maradona på sin side ledet nærmest alene Argentina til VM-gull i 1986.

– Messi er allerede tidenes spiller om man regner kvalitet kontra nivå. Tradisjonelt har mesterskap, VM spesielt, stått ekstra sterkt, også fordi Champions League ikke fantes da Maradona og Pelé herjet. Logisk er det også rart at man må være født i et land med ti andre kapable fotballspillere for å kunne bli tidenes største, uten at det gjelder for Messi. Han har jo virkelig hatt muligheten til å føre Argentina til titler. For meg ender han følelsesmessig bak, mens fornuftsmessig foran, sier VGs sportssjef Øyvind Brenne.

Jan Åge Fjørtoft tror Messis avgjørelse er gjennomtenkt og ikke kom som en følge av skuffelsen over straffebommen og finaletapet.

– Jeg tror også det er en frustrasjon der, for han har ikke fått den anerkjennelsen han vil ha i Argentina. Du kan ikke bli den beste fotballspilleren i Argentina når du ikke har vunnet VM. Mario Kempes, Daniel Pasarella, César Luis Menotti og ikke minst Diego Maradona i 1986. Så det er også en viss frustrasjon bak, sier Fjørtoft.

– Er han ekskludert fra å bli den største i Argentina gjennom tidene?

– For argentinerne er han jo det. I argentinsk historiefortelling handler det om 78 og 86. Det vil være ufullendt for Messi i Argentina.

TROR MESSI ER FRUSTRERT: Jan Åge Fjørtoft. Foto: Bjørn S. Delebekk Bjørn S. Delebekk

Så du denne? Fotball-ikonet Pelé: – Cristiano Ronaldo er bedre enn Messi

Best og størst

Diego Maradona har uttalt seg om Messi en rekke ganger - både med positivt og negativt fokus. Foran VM i 2010 mente fotballikonet at Messi var best i verden og bedre enn han selv var i 1986.

Etter finaletapet fire år senere uttalte Maradona at det var urettferdig at Messi ble kåret til turneringens beste spiller. Han mente utmerkelsen først og fremst handlet om PR.

– Det skal egentlig ikke være avgjørende at Messi ikke vant den finalen for to år siden, men på en brutal måte er det slik likevel. Den største skal liksom vinne det største. Messi er en bedre spiller enn Maradona var, men for meg er det et dårlig argument. Alt er i utvikling, han spiller fotball noen tiår senere, og skal de settes opp mot hverandre, må de først plasseres i hver sin tid, sier VGs fotballjournalist Trond Johannessen og fortsetter:

– Fortsatt mener jeg Messi har dominert mer enn Maradona gjorde, men han har også spilt i en tid der de beste lagene har alle de store stjernene og det er feigere lag enn før. Det hadde vært morsomt og sett Maradona i et lag som herjer så mye som Barcelona gjør. Maradona var mer ekstrem, han spilte to VM-finaler, vant VM – og han gjorde noe jeg tror Messi aldri kunne greid; løftet et lag fra ingenting til ligagull da Napoli vant over de store i nord to ganger. Hverken før eller etter Maradona har Napoli vunnet Serie A.

– Betyr Messis nei til landslaget nå at han aldri kan få samme status og anerkjennelse i hjemlandet som Maradona?

– Maradonas fordel er at vi ikke så alle kampene hans. Vi husker de ufattelige høydepunktene. Messi har vært på et høyere nivå over lengre tid, men det er ofte slik at dersom man skal huskes og stå ut i historien, må man ha noe mer ved seg enn det. Messi har bare driblet alle. Maradona er en myte, en rebell, et kaos av sjarm og bråk og en fattiggutt som erobret verden. Muhammad Ali var nok ikke den beste bokseren, men likevel den største. For meg er Messi den beste spilleren, men Maradona er den største.

Chiles argentinske landslagssjef Juan Antonio Pizzi fikk også spørsmål om Messi vs Maradona etter nattens finaleseier. Han kaller Messi «tidenes beste fotballspiller».

– Messis statistikk er uten sidestykke. Slik tror jeg det alltid vil være. Det er umulig for en fotballspiller å kopiere ham. Jeg mener den beste var på banen her nå, sier Pizzi ifølge Sky Sports.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder