VARM SJEF: Vicente del Bosque smiler i barten. Han liker seg i bakgrunnen, og skal være veldig populær blant de spanske spillerne. Her fra treningen i Bordeaux mandag kveld. Foto: REUTERS

Del Bosque er elsket av alle

• Sønnen endret Spania-sjefens liv

• Var lykkelig som ungdomstrener

BORDEAUX (VG) Først vant han VM. Så vant han EM. Så ramlet laget hans sammen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Men det skal veldig mye mer enn et stygt fotballtap til for å velte Vicente del Bosque (65), han som ser ut som han vinner når han taper – og omvendt.

Han ble adlet av kong Juan Carlos etter VM-gullet i 2010, men minner mest om verdens koseligste skolevaktmester der han i helblått kommer gyngende inn på pressekonferanserommet på nydelige Matmut Atlantique i Bordeaux.

Spansk sirkus: – Jeg sier ikke sorry

Der inne skal Spania opp mot Kroatia, og dersom spanjolene skulle tape venter Italia i 8-delsfinalen. Det er neppe ønskelig, selv om det neppe stresser opp Vicente del Bosque, det heller.

Han fremstår så avslappet, og det virker som om alle rundt ham blir det samme i hans selskap.

– Han er utrolig godt likt, sier Pedro Cifuentes fra avisen El Español.

KONGENS MANN: Spanias kong Felipe II var på plass da Spania slo Tsjekkia i EMs åpningskamp. Her gratulerer han Vicente del Bosque med 1-0-seieren. Foto: EPA

Cifuentes poengterer at det var mange kritiske røster etter VM-flausen i Brasil, der Spania tapte 1–5 for Nederland og forsvant brutalt etter innledende runde. Mange ville bytte landslagssjef, men det ville ikke det spanske forbundet.

Foreløpig ser det ut som et klokt valg.

Husker du? – Det er sjokkerende

– Respekterer alle

Personen Vicente del Bosque var det aldri noen som hadde noe å utsette på, og det virker som om mannen er uten fiender. Cifuentes kommer ikke på et eneste menneske som har sagt noe negativt om Spania-sjefen.

– Selv i Barcelona tror jeg ikke noen har noe imot ham, selv om han er en Real Madrid-mann. Han har sine grunnverdier, respekterer alle, hater skandaler, forsvarer alltid sine, er klok og strålende med spillerne. Han stjeler aldri overskriftene, snarere stikk motsatt, ramser den spanske journalisten opp.

«Vennskap, respekt og verdighet betyr mye mer for del Bosque enn seier, berømmelse og rikdom. Han vil vinne, men hvis det å jobbe med fotball betyr at han blir frarøvet noen av disse verdiene, da vil han slutte øyeblikkelig», beskriver Graham Hunter i sin bok «The inside story of La Roja’s historic treble». Den ble skrevet etter EM-gullet i 2008 (med Luis Aragonés som trener), VM-gullet i 2010 og EM-gullet i 2012.

Vicente del Bosque har vært gift med María de la Santísima Trinidad López i 36 år. De har tre barn; sønnene Vicente (29) og Alvaro (26) og datteren Gemma (23). Alvaro er født med Downs syndrom, og faren har flere ganger uttalt at «han har forandret livet mitt».

STOLT FAR: Vicente del Bosque med datteren Gemma og sønnen Alvaro på vei inn til bryllupet til eldstesønnen Vicente del Bosque Lopez, 11. september i fjor. Foto: GETTY IMAGES

«I begynnelsen gråt vi mye, men når vi ser tilbake forstår vi hvilke idioter vi var. Vi elsker ham så mye», sier han i boken «39 Stories of Solidarity Surrounding Sports».

– Heia pappa

Da Spania kom hjem med VM-gullet i 2010 var Alvaro del Bosque spesialinvitert, og bildene av ham som møter faren og resten av laget er bare rørende. Han omfavner faren og hever VM-trofeet med favorittspilleren Xavi og hele laget rundt seg, og da «viva Espana» ble sunget brøt Alvaro inn med «viva mi padre» – heia pappa!

STAUT KAR: Vicente del Bosque spilte 445 kamper for Real Madrid. Her i 1974. Foto: GETTY IMAGES Foto:

Vicente del Bosque var en stødig spiller i Real Madrid, en defensiv midtbanemann, i en rolle som kan minne om den Sergio Busquets har på landslaget, selv om han langt ifra var like god.

Del Bosque fikk bare 18 landskamper, vant ligaen fem ganger og cupen fire ganger, men det var sårt at han aldri fikk hentet hjem den gjeveste europacupen. Nærmest var han da det ble 0–1-tap for Liverpool i finalen i 1981.

Akkurat det skulle han få revansjere som trener.

Lykkelig med talentene

Egentlig ønsket han bare å jobbe med talenter og trente blant annet Real Madrid-reservene i Castilla i tre sesonger (lenge før Martin Ødegaard ble født). «Jeg jobbet i ungdomsavdelingen i 17 lykkelige år. Det er det fineste jeg har gjort. Jeg tjente ingen penger og ingen visste hvem jeg var. Jeg ble bare hovedtrener fordi noen spurte meg», uttalte han til The Independent for et halvår siden.

Vicente del Bosque var den solide mannen klubbledelsen midlertidig kunne peke på da hovedtreneren forsvant i 1994 og 1996. Da John Toshack fikk sparken i november i 1999, skulle del Bosque få sjansen på ordentlig.

Og som han grep den:

I BORDEAUX: Trond Johannessen.

Champions League-seier i den første sesongen, enda en to år senere og to ligagull var de største triumfene før han ble fjernet sommeren 2003. Det skal være den eneste gangen Vicente del Bosque har vært såret og sikkert litt sint, men han har aldri kritisert Real Madrid offentlig.

Kritisk til engelsk laguttak: – Ikke akseptabelt!

Alt å tape

Real-president Florentino Pérez skal ha ment at del Bosque ikke var «moderne nok» og derfor ikke passet inn i klubbens nye stjernetilværelse, med Zidane og Beckham og Ronaldo i spissen. Resultatet ble en drøss med trenere, men ingen ny tittel før ligatriumfen i 2007.

Vicente del Bosque var en kort tur i Besiktas før han tok over Spania etter EM-gullet i 2008. Han hadde på mange måter alt å tape.

Men han vant alt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder