Tidligere dommer om tabben i Kristiansund: – Det må bli omkamp

Dommersjef: – Beklagelig

Sæternes: – Blir ikke omkamp

Tidligere tippeligadommer Per Ivar Staberg (47) er ikke i tvil; han tror kampen mellom Kristiansund og Sandnes Ulf må spilles på nytt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– I regelementet er det et punkt om at hvis andre forhold enn det sportslige er med på å avgjøre en kamp, så er ikke kampen avviklet på riktig grunnlag. Derfor mener jeg at det må bli omkamp mellom Kristiansund og Sandnes Ulf, sier Per Ivar Staberg til VG.

Bakgrunn: Dommerskandale i Kristiansund

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

– Verdensmestere i lyging

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Den tidligere tippeligadommeren, og dommereksperten til TV 2, tror Kristiansund har en god sak. De har varslet at de skal legge inn en protest etter mandagens kontroversielle 2-3-tap hjemme mot Sandnes Ulf.

Serielederen ledet kampen 2-1 med et snaut kvarter igjen å spille. Så fikk Tor Erik Torske gult kort for andre gang og ble utvist, problemet var bare at det var lagkamerat Kamer Qaka som gjennomførte taklingen som dommer Kim Rune Borgersen reagerte på. Til tross for ville protester måtte Torske gå i garderoben. Mot 10 mann snudde Sandnes Ulf kampen og vant 3-2.

Les også: Solskjær var KBK-trener i fjor høst

– Denne situasjonen er så spesiell. Men det er en så pass grov feil at kampen bør spilles på nytt. Den ble helt avgjørende for kamputfallet, sier Staberg.

DOMMEREKSPERT: Per Ivar Staberg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

– Hvordan tror du dommerne har det i dag?

– Ikke bra i det hele tatt! Dette er et mareritt. Å påvirke kampresultatet er det vi hele tiden prøver å unngå. Og jeg tror han føler at dette var litt unødvendig, svarer Staberg, og legger til:

– Det kokte nok en del for Kim Rune, som er en rutinert dommer. Men han hadde flere muligheter til å rette opp feilen med spillere og trenere fra Kristiansund som prøvde å forklare hvem som egentlig skulle ha gult kort. Kristiansund måtte jo ha vært verdensmestere i lyging om de skulle «lurt» dommeren på en slik måte, smiler Staberg.

Sæternes fnyser av omkamp

Dommersjef, Terje Hauge, i Norges fotballforbund beklager det som skjedde i mandagens obostoppkamp.

– Kommunikasjon og formidling ute på banen er et tema vi jobber hver eneste dag og på hver eneste samling, sier Terje Hauge til NTB.

– For folk flest vil jo en slik episode se veldig komisk ut når en dommer helt åpenbart har vist ut feil spiller?

– Ja det gjør det, men det er beklagelig og slikt som ikke skal skje, påpeker Hauge.

Nå er det opp til Norges fotballforbunds juridiske avdeling å avgjøre saken. Protesten havnet på deres bord tirsdag.

Sandnes Ulf-trener Bengt Sæternes sier til lokalavisen at han er enig i at utvisningen var feil, men tror ikke han og laget tvinges til å dra til Kristiansund på nytt.

VIL IKKE TILBAKE: Sandnes Ulf-trener Bengt Sæternes er ikke enig med dem som vil ha omkamp. Foto: Carina Johansen NTB scanpix

– Det blir ikke omkamp. Man kan ikke spille omkamp hver gang dommer gjør en feil, sier Sæternes til Aftenbladet.

– Alle som er objektive ser jo at denne kampen bør spilles på nytt, avslutter Staberg.

Dommer Borgersen skrev i en sms til VG, mandag kveld, at han ikke kan kommentere saken siden Kristiansund har varslet en protest. Dommerteamet kommer til å levere sin redegjørelse til NFF.

PS! Vi hadde en lignende situasjon i 2. divisjonskampen mellom Fram IF og FK Tønsberg tidligere denne sommeren. Førstnevnte vant kampen 2-0, men en Fram-spiller skulle vært utvist på grunn av to gule kort. Dommeren hadde derimot notert feil spiller på det første kortet. Spilleren ble dermed ikke utvist, og etter kampen la FK Tønsberg inn en protest med ønske om omkamp. Doms- og sanksjonsutvalget i Norges Fotballforbund (NFF) ga FK Tønsberg medhold i saken, og mener kampen skulle spilles på nytt. Fram valgte å anke saken, men vant ikke frem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder