Presidenten: – Ikke opptatt av å grave i historien

HAR KONKLUDERT: Terje Svendsen ble nylig valgt til ny fotballpresident. Her er han på Ullevaal Stadion i forbindelse med et VG-intervju. Foto: Fredrik Solstad VG

Sjekket ikke detaljer i Siems reiseregninger

Norges Fotballforbunds generalsekretær Kjetil Siem la frem reiseregningene sine for det nye forbundsstyret i går, men detaljene ble i liten grad undersøkt.

  • Sindre Øgar

Artikkelen er over fire år gammel

– Det var mer en totalgjennomgang. Vi var ikke så mye inne på enkeltposter, sier fotballpresident Terje Svendsen til VG.

Siem reiste for nesten en halv million kroner i 2015. VG har bedt om innsyn i generalsekretærens reiseregninger. Torsdag ble Siems reisekostnader presentert i en tabell – fordelt på fly, hotell, taxi, mat og diverse andre ting.

– En slik tabell forteller ikke oss så mye?

– Den forteller noe om aktivitetsnivået knyttet til reising. Hvis vi tar frem enkeltreiser, så vil ikke det fortelle noe mer.

– For å vurdere om det er et rimelig forbruk må man vel se på hver enkelt reiseregning?

– Vi har gått etter en rimelighetsgrense. Når man skal vurdere kostnadsforbruket, så må man se på det samlet, mener Svendsen.

KOMMENTAR: Nå må pisken frem


Husker du? Koteng: – Et spill som er oss uverdig

Han ønsker nå en debatt med resten av norsk idrett om «det er formålstjenlig om deler av prinsippene i offentlighetslover bør gjelde for norsk idrett». Men Kjetil Siems reiseregninger er ferdig diskutert, og de vil ikke bli lagt frem for VG eller offentligheten, ifølge Svendsen.

– Det er fremtiden som skal diskuteres. Å grave i historien, det er jeg ikke så opptatt av, sier han.

– Så historiske reiseregninger vil ikke bli lagt frem?

– Nei, og jeg har mest lyst å snakke om andre ting enn reiseregninger.

Svendsen legger ikke skjul på at det ble brukt mye på reising i fjor.

– Det er et høyt reisenivå, men det var et spesielt år med jobbing på den internasjonale arenaen, både med UEFA og FIFA, og for medieavtalen (med UEFA). Det har vært kostnadskrevende, sier Svendsen.

NFF-presidenten: – Vi ser behovet for større åpenhet

– En høy sum

Siem reiste ifølge NFFs oversikt for 494.000 kroner. Fotballpresidenten forteller at noe av dette var ting Siem la ut for andre.

– Reelt sett er den personlige summen noe lavere. Siden vi har gått ut med dette tallet, er det ikke noen grunn til å pynte på tallet, sier Svendsen.

Sett denne? Idrettstoppene kalles inn til statsråden

Konklusjonen ble at forbundsstyret var «tilfreds med generalsekretærens fremlegging og forklaring på sin reisevirksomhet».

– Vi har gjort en samlet gjennomgang. Vi er enige om at det er høyt, men det var et uvanlig år internasjonalt – og det drar opp nivået.

– Så konklusjonen er «høyt», men ikke «for høyt»?

– Det blir en definisjonssak. Det var høyt, og estimatet er at det vil bli lavere fremover.

– Fordi det skjer mindre, eller fordi man vil gjøre det billigere?

– Det fokuset som har vært på kostnader kommer helt sikkert til å virke positivt inn på kostnadene for NFF. Det er nok et element av begge deler.

Ikke opptatt av bilag

Svendsen var taus etter onsdagens styremøte, men torsdag kom han med følgende konklusjon:

«Idretten er ikke underlagt offentlighetsloven, men vi ser behovet for at vi viser en større åpenhet enn i dag. Derfor ønsker forbundsstyret å ta initiativ til en dialog med resten av norsk idrett for å diskutere hvordan en samlet norsk idrettsbevegelse skal møte kravene om mer åpenhet - og om det er formålstjenlig om deler av prinsippene i offentlighetsloven også bør gjelde for norsk idrett og i så fall hvilke»

– Uansett hva norsk idrett bestemmer seg for, så vil president og generalsekretær invitere media til et møte etter hvert styremøte. Da vil vi orientere om de siste reisene, hva ting har kostet og om andre aktuelle saker, sier han.

Les også: Siem reiste for en halv million - vil ikke vise reiseregningene

I pressemeldingen skriver Svendsen følgende:

– For meg handler åpenhet i idretten om helt andre ting enn å gå ned på bilagsnivå i det offentlige rom og hva som står i den enkelte arbeidstakers arbeidskontrakt. For meg handler åpenhet først og fremst på at vi må by mer på oss selv. Og da særlig en større grad av åpenhet og ærlighet på hva vi ikke har lykkes godt nok med og hvorfor

Mer om

  1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

  1. NFF-presidenten: – Vi ser behovet for større åpenhet

  2. Fotballpresidenten vil drøfte Siems reiseregninger på nytt

  3. Kona til RBK-treneren var NFF-topp: – Trist at Siem ikke vil vise reiseregningene

  4. Siem legger frem reiseregningene sine

  5. Slik blir NFFs «helsesjekk»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder