Høgmo ber om radikale endringer i norsk toppfotball

ULLEVAAL (VG) Landslagssjef Per-Mathias Høgmo presenterte sin tropp til kampene mot Estland og Finland. Han benyttet anledningen til å starte en diskusjon om sesongen bør begynne på høsten.

– Jeg skjønner at man på kort sikt kan være frustrert i nuet. Plutselig kommer det snø den måneden, men vi må tenke som en fotballnasjon. Vi er en enorm fotballnasjon, men vi tar den ikke helt ut fordi vi har andre fantastiske idretter. Men vi må være villige til å ta grep. På lang sikt kommer vi til å få langt mer «happy» stunder. Det er målet mitt ved å dra den diskusjonen. Jeg synes vi må gjøre grep i norsk fotball for å være bedre forberedt for kamper i mars og november, sier Høgmo.

VG Sportens podcast: Tror på landslagsdiskusjon rundt Riise

Helgens seriestart var den tidligste noen gang. Likevel ønsker Høgmo å få i gang en debatt om hvordan Norge kan styrke sin internasjonale posisjon. Sverige spiller i likhet med Norge serie fra mars-april til november omtrent, mens i Danmark starter de serien i august. Det er noe Høgmo mener bør vurderes i Norge også.

– Kanskje må vi ha en kulturendring i tankegodset vårt. Danskene endrer seriesystemet sitt av en grunn. Vi og Sverige har ikke gjort det. Vi må diskutere dette, det synes jeg er viktig. Vi kommer til å spille viktige kamper i mars, februar og november i fremtiden. Vi må ta dette på alvor og diskutere det for å finne ut hvordan vi kan bli bedre totalt sett.

– Jeg ser ikke en eneste annen idrett i verden hvor man skal konkurrere på øverste nivå hvor man har en annen terminliste nasjonalt enn internasjonalt. Vi må ha en lyst til å bli med på endringen, forteller Høgmo.

Fått med deg denne? Norge vil arrangere fotball-EM

NY TROPP: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo offentliggjorde troppen til privatlandskampene mot Estland i Tallin 24. mars og Finland på Ullevaal Stadion 29. mars tirsdag i dag. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

På spørsmål om man skal la gresset ligge i fred på sommerstid når det er som best, og om han frykter dårlig publikumsoppmøte på vinterstid svarer landslagssjefen slikt:

– Da hadde det ikke vært et menneske å sett Premier League. Det er surere i England på vinterstid, enn vi noen gang nesten har hatt på eliteseriekamper i Norge. Når 110 000 mennesker står i sludd og tåke i Kollen, bør det være mulig.

Tok ut RBK-debutant

Høgmo, som nå har byttet navn formelt, tok ut disse 22 spillerne, deriblant debutant Fredrik Midstø (22), og skal ta ut en til:

Målvakter: Rune A. Jarstein (Hertha Berlin), André Hansen (Rosenborg), Ørjan H. Nyland (Ingolstadt).

Utespillere: Haitam Aleesami (IFK Göteborg), Jo Inge Berget (Malmö), Valon Berisha (Salzburg), Adama Diomande (Hull), Omar Elabdellaoui (Olympiakos), Vegard Forren (Molde), Even Hovland (Nürnberg), Stefan Johansen (Celtic), Håvard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach), Ole Selnæs (Saint-Étienne), Per Ciljan Skjelbred (Hertha Berlin), Alexander Søderlund (Saint-Étienne), Joshua King (Bournemouth), Ruben Yttergård Jenssen (Kaiserslautern), Martin Linnes (Galatasaray), Fredrik Midtsjø (Rosenborg), Stefan Strandberg (Krasnodar), Jonas Svensson (Rosenborg), Martin Ødegaard (Real Madrid).

Totalt har utespillerne i troppen kun scoret 10 landslagsmål til sammen.

– Midtsjø hadde en svært god sesong i fjor. Han er en toveisspiller som dekker mye rom, han er en god ballfører og han har en tøffhet i duellspillet, sier Høgmo om uttaket av Rosenborgs midtbanespiller som er med i sin første tropp.

– Vi har fortsatt et relativt ungt lag. Det er naturlig at det bygges videre på den troppen. Også er det skadde spillere som også vil komme inn. Det er lenge siden vi har hatt så stor spillereksport i Norge som nå. Jeg kan ikke huske sist det var så mange unge spillere som var ute og markerte seg, sier Høgmo.

LES OGSÅ: Tjener millioner på to jobber

King tilbake - «Moi» ute

Kampen borte mot Estland skjærtorsdag 24. mars blir den første landskampen etter det mislykkede EM-kvalikforsøket mot Ungarn. Norge skal spille mot Finland på Ullevaal 29. mars.

– Det er selvfølgelig ting vi ønsker å forbedre, spesielt kontringsspillet. Vi har vært veldig fokusert på de offensive samhandligene våre. Det synes jeg vi har tatt gode steg på, men det har gått litt på bekostning på gjennombrudskraften, forteller landslagssjefen.

Den største overraskelsen fra troppen mot Ungarn-kampene var at Joshua King manglet, noe som førte til diskusjoner. Siden den gang har han scoret fem Premier League-mål, senket Manchester United og blitt pappa. Nå er han også inne i landslagstroppen igjen.

Mohammed Elyonoussi som startet mot Ungarn, er nå på U21-landslaget. Diskusjonen rundt Bersant Celinas valg om å spille for Korsovo ble tatt opp.

– Kontakten med Bersant har vært god, men det er jo slik at mange spillere i Europa i dag har to pass. De må derfor ta et valg. Per i dag har Celina valgt Kosovo, og det har vi forholdt oss til. Skulle han endre oppfatning, står døren åpen hos oss. Men han må ha lyst til å spille for Norge, sier Høgmo.

I høst skal Høgmos menn starte på kvaliken til VM i Russland. Norge starter hjemme mot verdensmester Tyskland. De andre lagene i gruppen er Tsjekkia, San Marino, Aserbajdsjan og Nord-Irland. Gruppevinnerne går til VM, de åtte beste toerne spiller playoff.

NFF: Rundt 15 personer hever millionlønn

Skader på Henriksen og Tettey

Landslagssjefen fikk mye kritikk for laguttaket i Ungarn, da Markus Henriksen ble brukt på topp.

Tiden etter kampene ble brukt til nøye evaluering og to og en halv måned senere sa Høgmo:

– Vi må bli mer effektive. Vi scorer på hver sjette sjanse, motstanderen på hver tredje.

Han sto på at Markus Henriksen var rett valg, og svarte dette på spørsmål om laget hadde trent med Henriksen på topp:

– Han har spilt der til daglig i klubblaget.

– Det blir ofte sånn at når du legger frem tankegodset, så er det opp til dere (journalister) hvordan dere vil spisse det. Det har aldri vært noe tvil om at vi har gjort en grundig evaluering. Å være trener gjør at du må ta en beslutning der og da, og det må du stå for. La meg presisere at du ikke kan angre en beslutning, den må du stå for, sier Høgmo i dag.

Alexander Tettey (Norwich) og Marcus Pedersen (Strømsgodset) er skadet og ikke aktuelle for disse to kampene. Markus Henriksen (AZ Alkmaar) er også skadet i kneet.

– Han fikk seg en trøkk i kneet i vinter og har dratt den skaden med seg gjennom hele vinteren. Han hadde vært tatt ut sammen med Alexander Tettey, hvis de hadde vært friske, sier Høgmo.

Mats Møller Dæhli har trøblet med en skade i lang tid, men er i gang med å spille for Freiburgs andrelag igjen nå.

– Han var sentral for oss. Det kommer gode rapporter på ham, han spiller for reservelaget og er snart i A-troppen. Det er en spiller vi håper å få tilbake.

Les også: Eksperter slakter NFFs evaluering av Ungarn-kampene

Samuelsen på U21-landslaget

U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud har tatt ut følgende spillere til kampene mot Nederland og Spania:

Sondre Rossbach (Odd), Per Kristian Worre Bråtveit (Haugesund), Thomas Grøgaard (Odd), Kristoffer Haraldseid (Haugesund), Petter Strand (Molde), Jonas Grønner (Brann), Bjørn Inge Utvik (Sogndal), Ulrik Yttergård Jenssen (Lyon), Marius Høibråten (Strømsgodset), Iver Fossum (Hannover), Fredrik Aursnes (Molde), Anders Trondsen (Sarpsborg), Eirik Hestad (Molde), Mohamed Elyounoussi (Molde), Ghayas Zahid (Vålerenga), Morten Thorsby (Heerenveen), Rafik Zekhnini (Odd), Alexander Sørloth (Groningen), Veton Berisha (Greuther Fürth), Martin Samuelsen (Peterborough).

Norge møter Nederland 25. mars og Spania 28. mars. Begge kampene spilles i La Manga.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder