Presidentkandidatene i FIFA på «audition» foran Hallén & co.

SKIFTER SIDE? UEFA-president Michel Platini (t.h.) er ikke lenger fotballpresident Yngve Hallens soleklare valg som ny FIFA-president etter at FIFAs etiske komité mandag opprettet en sak mot korrupsjonssiktede Sepp Blatter (79) og Michel Platini (60) i forbindelse med granskingen av millionutbetalinger fra FIFA til Platini i 2011. Foto: Lise Åserud , NTB scanpix

NFF-president Hallén med kald skulder til Platini

KØBENHAVN (VG) Kontroversielle Michel Platini har fortsatt et håp om å kunne stille til valg som FIFA-president. Han bør ikke lenger ta Norges støtte for gitt.

 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over fire år gammel

NFF-president Yngve Hallén satt i «dommerpanelet» da fire av fem presidentkandidater i FIFA-valget presenterte seg selv foran toppene i de nordiske forbundene i dag. Kvartetten la frem planene for å fornye FIFA dersom de skulle vinne valget i slutten av februar.

I kulissene lurer imidlertid mektige Michel Platini. UEFA-presidenten er suspendert i 90 dager i påvente av at granskingen av en transaksjon på 17 millioner kroner fra Sepp Blatter til ham selv skal bli ferdig.

Da Yngve Hallén møtte VG i København mandag kveld, gikk nordmannen langt i å si at Platini kan se langt etter Norges støtte – uansett. Tidligere har han bare sagt at saken må diskuteres.

– Vil du ha problemer med Platini om han frikjennes og kommer tilbake som FIFA-kandidat før 26. februar?

– Ja, svarte Hallén – etter å ha tilbrakt en dag med sine nordiske kolleger.

– Transaksjonen på 17 mill. fra Blatter til Platini: Er det måten den er gjennomført på som gjør det vanskelig?

– Vi har diskutert saken i styret i Norges Fotballforbund, og vi vurderer den ikke bare lovmessig, men også ut fra den situasjonen FIFA er i nå. Det handler om hva slags president vi mener har gjennomslagskraft til å rydde opp. Derfor blir denne transaksjonen også sett i et etisk og moralsk lys hos oss.

Støtter Platini

Platini og Blatter hevder pengeoverføringen på 17 millioner, som skjedde i 2011, er betaling for arbeid Platini angivelig gjorde i perioden 1999 til 2002. Det er ingen skriftlig kontrakt mellom dem som støtter dette.

UEFA har sagt at de støtter Platini. Samtidig er imidlertid Gianni Infantino med i racet om å bli ny FIFA-president. Han snakket foran de nordiske fotballpresidentene på Hilton i København mandag. Det samme gjorde Tokyo Sexwale, Prins Ali av Jordan og Jerome Champagne.

– Infantino regner jeg for å være en av de sterkere kandidatene, sier Hallén til VG etter endt møtedag.

Den eneste som ikke kunne møte på «audition» i dag, var kontroversielle sjeik Salman av Bahrain. Han er av flere menneskerettighetsorganisasjoner anklaget for brudd på menneskerettene. Selv nekter han for å ha vært med på å plukke ut idrettsutøvere som endte i torturkamre under «Den arabiske våren».

Sjeik Salman skal møte de nordiske landene i desember for å legge frem sine planer for å rydde opp i FIFA-kaoset dersom han blir president.

LES OGSÅ: Halléns FIFA-plan

Yngve Hallén ville ikke avvise noens kandidatur i dag. Han holder alle dører åpne. Men VG har god grunn til å tro at sjeiken fra Bahrain neppe er noen reell kandidat for flere av de nordiske landene.

Etter at hver av de fire kandidatene hadde snakket en time foran seks nordiske idrettspresidenter mandag, møtte de norsk, dansk og tysk presse.

– Reformprosess

Alle fire snakket om behovet for reformer, gjennomsiktighet og økt tillit til FIFA. Enkelte trakk også i ekstra stor grad ønsket om å utvikle fotballen i fattige deler av verden.

– Hva sitter du igjen med etter å ha hørt på fire av fem kandidater i flere timer i dag?

– At vi har hatt en god dag og blitt bedre kjent med kandidatene. Noen av dem, som Prins Ali, kjenner vi svært godt fra før. Men situasjonen har endret seg i FIFA, selv om manifestet hans er noenlunde det samme. Tillitsproblemet til FIFA har eskalert. Kandidatene har vært flinke til å vise at de forstår situasjonen som FIFA står i. Det er betryggende, og så er det noen som viser en større kraft til å endre – både ved å samle verden og ha en forståelse for at det må skje raskt. Dette er ikke bare et presidentvalg, men om FIFA skal bestå som den organisasjonen den er, sier Hallén til VG.

Kommentar: Den desperate kampen om Afrika

– Noen mener den ikke bør bestå, men rives og bygges opp igjen?

– Jeg tror det vil være veldig vanskelig. Men reformprosessen må skje. Vi har også diskutert hva slags holdning vi skal ha i reformprosessen. Da har vi ikke bare brukt innspill fra våre egne reformkomiteer, men også fra andre organisasjoner som har hatt FIFA under lupen, sier Yngve Hallén.

– Er det riktig at det er vanskelig å stemme på et land som tar bort en Europa-plass i VM eller i eksekutivkomiteen til FIFA?

– Det er andre spørsmål som er viktigere enn det. Det viktigste er å skape tillit over hele verden. Men alle kandidatene er opptatt av dette spørsmålet, og at det ikke skal sette reformprosessen på vent eller true den.

– Alle snakker om åpenhet og gjennomsiktighet. Er det vanskelig å trenge gjennom dette og se hvem som har gjennomføringskraft?

– Nei. Det positive er at alle har skjønt behovet og snakker om dette. Alle gjør det i den visshet om at dette er en kjempeutfordring. Jeg føler at vi seks har klart å trenge gjennom ved å se på den kraften de kan ha bak dette. Vi har fokusert på hvordan de skal samspille med hele verden. Det hjelper ikke at Europa og én annen føderasjon endrer seg. Det må gjelde alle. Denne krisen har faktisk gjort det lettere på grunn av at forståelsen er mye sterkere.

– I befolkningen er det nok mange som ikke har tillit til FIFA nær sagt uansett nå. Tror du på det du hører i dag?

– Vi har iallfall vært tøffe i våre spørsmål, og det kan hende at de kandidatene som vi i utgangspunktet har størst tillit til, har fått de tøffeste spørsmålene. For vi vil være sikre på at den vi stemmer på, skal ha vår tillit. I den diskusjonen har vi seks også vært så tøffe at det kanskje er et alternativ å ikke stemme på noen – for å vise at dersom vi ikke har tillit til en av kandidatene, så må vi vise det, sier NFF-presidenten.

Les også

 1. FIFA-kandidat vil revolusjonere
  fotballreglene

  KØBENHAVN (VG) Dersom Jerome Champagne (57) vinner FIFA-valget i februar, kommer det oppsiktsvekkende forslag til…
 2. FIFA oppretter sak mot Blatter og Platini

  KØBENHAVN/OSLO (VG) Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) oppretter sak mot Michel Platini (60) og Sepp Blatter…
 3. FIFA-leder: Korrupsjon satt i system

  Lederen av revisjonskomiteen i Det internasjonale…
 4. Razzia i Tysklands fotballforbund

  Tysk politi har gjennomført en razzia i Det tyske fotballforbundets (DFB) hovedkontor tirsdag, skriver avisen Bild.
 5. Blatter hevder Frankrikes president påvirket VM-tildeling

  Sepp Blatter hevder at alt var rigget til så Russland og USA skulle få fotball-VM.
 6. Vil vrake alle FIFA-kandidatene

  ÅRHUS (VG) Seks personer kjemper om å bli ny…
 7. VGs journalist om fotball: Den desperate kampen om Afrika

  ÅRHUS (VG) Valget på ny FIFA-president handler ikke om å være den beste kandidaten – men om å trekke i de riktige…

Mer om

 1. FIFA
 2. Norges Fotballforbund (NFF)

Flere artikler

 1. Derfor mener FIFA-kandidatene Norge bør stemme på dem

 2. Utestengelsen opprettholdes: Michel Platini: – Fornærmende og skamfullt

 3. FIFA trosser advarsler - åpner for omstridt sjeik

 4. Her er favorittene til å erstatte Blatter som FIFA-president

 5. Norsk fotballtopp merket at sjeiken ble desperat

Fra andre aviser

 1. Dette er de to FIFA-favorittene

  Bergens Tidende
 2. Sju ting du må vite om dagens presidentvalg i FIFA

  Bergens Tidende
 3. FIFA vraket den omstridte sjeiken - Infantino valgt til ny president

  Bergens Tidende
 4. Blatter: - Du kan ikke kjøpe fotball-VM

  Bergens Tidende
 5. Sju ting du må vite om dagens presidentvalg i FIFA

  Aftenposten
 6. Fem presidentkandidater godkjent av FIFA

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder