UBENYTTET JOKER: Per-Mathias Høgmo slapp ikke til Martin Ødegaard på Ullevaal. Kan 16-åringen være jokeren som bryter barrieren i Budapest? Her er duoen på fredagens trening på Lillestrøm.
UBENYTTET JOKER: Per-Mathias Høgmo slapp ikke til Martin Ødegaard på Ullevaal. Kan 16-åringen være jokeren som bryter barrieren i Budapest? Her er duoen på fredagens trening på Lillestrøm. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Høgmo mener å ha et hemmelig våpen

Landslagssjefen må bryte en 29 år gammel europeisk barriere for å gå til EM

FOTBALL

LILLESTRØM (VG) Per-Mathias Høgmo vil ikke avsløre sin hemmelige plan. Men han trenger den i Budapest søndag. Norge må bryte en europeisk barriere og bli «historiske» for å gå til EM.

Publisert: Oppdatert: 13.11.15 21:03

– Jeg tenker at vi har en kompetanse som gjør at vi har litt flere strenger å spille på. Men det har jeg lyst å si mer om. Jeg håper og tror at vi får se det, sier han på spørsmål fra TV 2.

– Heter den strengen Martin Ødegaard? spør VG

Fått med deg? Folkets brutale dom

– He, he. Jeg ber om forståelse for at jeg ikke vil gå inn på enkeltspillere. Men dette handler om første fasen og siste delen av kampen når kampbildet endrer seg.

Per-Mathias Høgmo står uansett foran en voksen oppgave. Han skal gjøre noe ingen europeiske fotballandslag har klart gjennom 32 playoff-oppgjør til EM og VM siden 1986:

Nemlig å kvalifisere seg til et mesterskap etter å tapt den første kampen hjemme. Det har i praksis vist seg umulig for de syv nasjonene som har tapt den første kampen hjemme. Norge opplevde det selv i 2005 da 0-1-tapet for Tsjekkia i VM-playoffet gjentok seg i bortekampen.

Irland svært nær

I teorien er det selvsagt ikke umulig å snu et hjemmetap til sammenlagtseier på bortebane. Irland var svært nær i Paris i 2009. Etter 0–1 hjemme hadde irene 1–0 over Frankrike ved ordinær tid. I ekstraomgangene handset Thierry Henry med seg ballen uten at den svenske dommeren Martin Hansson fikk det med seg. Noe som ga William Gallas sjansen til å sende Frankrike til VM i Sør-Afrika.

Norge tapte, men hvorfor jubler TVNorge?

Per-Mathias Høgmo gir uansett uttrykk for at han har stor tro på at den snart 30 år gamle europeiske barrieren skal knuses.

– I aller høyeste grad lever denne kampen. Både taktisk og mentalt. Det synes jeg er fascinerende i den situasjonen vi har kommet i, svarer han på VGs spørsmål.

– Er du 100 prosent sikker på at du har med deg alle spillerne på å være så offensive?

– Jeg speiler til hver tid den ånden som er i laget og gruppen. Vi har vært i denne typen situasjoner gjennom kvaliken med et veldig ungt lag som skal prøve å vokse fort. Jeg skal ikke bruke sprettballen som eksempel – for den har jeg fått pepper for – men det er dette toppfotballen handler om. Du er litt opp og du er litt nede. Jeg sa til spillerne i dag at det jo kontrastenes spill så til de grader. To pluss to er ikke fire.

Ekkelt for Ungarn?

Nå jobber han sammen med trenerteamet med å meisle ut kampplanen som skal brukes på Groupama Arena søndag kveld.

Fra Budapest: Ungarn ber om litt honning

– Vi har allerede tenkt tanken på hvordan Ungarn vil angripe denne kampen. Det er ekkelt å skulle forsvare en 1-0-seier. Ett mål er ikke mye. Scorer vi først så setter det et veldig press på Ungarn, sier han og fortsetter:

– Det er pause. Vi er halvveis. Men det er ikke bare et kvarters pause. Det er to og et halvt døgn som vi nå bruker på forberede oss. Spillerne er offensive. De ser selvsagt at det er muligheter. Vi må score mål i Ungarn. Det måtte vi ha gjort uansett.

Uansett står den første scoringen svært sentralt i planleggingen. Uten norsk 1-0-ledelse blir det blytungt å være nordmann etter hvert som kvalikdramaet drar seg mot slutten i magyar-riket

– Scorer vi 1–0 der nede er alt snudd på hodet. Det er «greia» å sette fokus på, sier Høgmo.

– Flere tenker at det er naturlig å bruke Marcus Pedersen i en slik kamp?

– Nå gjør vi en god evaluering av prestasjonene både individuelt og kollektivt og ser på de spillerne som ikke startet. Og legger en slagplan. Så det får vi komme tilbake, til også når det gjelder Marcus. Han er en «boksspiller» med en skarp avslutningsferdighet både i lufta og med beina.

Vil gjøre endringer

Per-Mathias Høgmo angrer ikke at han gjorde byttene allerede rett etter pause torsdag.

– Fakta er at vi ein internasjonal toppkamp skaper 6–7 sjanser. Enkelte av dem ekstremt store – inkludert straffesituasjonen – det må være nok til å score ett eller to mål. Så kan du gjerne si at vi ikke er fornøyd med å få så lite ut av 16 dødballer.

Men det er ingen tvil om at landslagssjefen vurderer å gjøre endringer i startoppstillingen.

– Uavhengig av resultatet så har vi tenkt tanken om å sette inn friske bein. Vi møter et Ungarn som ble slitne etter hvert og som har flere store spillere som bruker lengre tid på å restituere seg. Det gjør jo at det fysiske aspektet vil være sentralt gjennom de 90 og kanskje 120 minuttene som venter der nede.

Stefan Johansens dødballer fungerte dårlig på Ullevaal. 16 norske cornere ga nesten ingen ting.

– Vi gjør Ungarn god med å slå for mange dødballer inn foran mål. Der må vi bli mer kreative. På forhånd hadde vi sagt at vi måtte bruke plan B og C, men det var vi ikke gode nok på, mener Høgmo.

Men han slakter ikke Celtic-spillerens kamp på Ullevaal.

– Analysen viser at Stefan gjorde en helt ok kamp. Han kom til en ekstremt stor sjanse som endte i med retur i tverrliggeren. En veldig stor målsjanse. Stefan har vært og er en av våre viktigste spillere. Så får vi komme tilbake til hvordan vi komponerer laget etter hvert.

Norge reiser i kveld til Budapest fra Gardermoen. Etter treningen kl. 19.00 i morgen kveld er det klart for den avgjørende kampen kl. 20.45 søndag.

Her kan du lese mer om