Fyller 17 i dag - Ødegaards elleville år

Aldri mer Martin (16)

17 punkter om Ødegaards liv som 16-åring

VG rakk å skrive 213 saker om Martin Ødegaard det året han var 16. Nå har vi skrevet Martin (16) for siste gang.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I dag fyller Martin Ødegaard 17 år, og det er vært et vanvittig år for Real Madrid-spilleren. Her er 17 punkter fra tenåringens liv som 16-åring.

1. Ber Real Madrid om å vente

La oss skru tiden ett år tilbake. Det er 17. desember 2014, og hele Norges Martin (15) blir hele verdens Martin (16). Mens andre 16-åringer kanskje ber læreren om mer tid på en innlevering, har Ødegaard helt andre problemer. Storklubbene står i kø for å sikre seg supertalentets underskrift, men Ødegaard ber selveste Real Madrid om mer tid på å bestemme seg.

2. Kåres til årets gjennombrudd

FORRIGE BURSDAG: Slik så sportscoveret til VG ut den 17. desember i fjor. Foto: Faksimile , VG

I starten av januar vinner Ødegaard prisen for årets gjennombrudd på Idrettsgallaen etter et massivt 2014, med blant annet både Tippeliga- og landslagsdebut. Unggutten vil ikke si noe om klubbfremtiden, men han hylles for takketalen.

3. Signerer for Real Madrid

Like over midtnatt 22. januar i år bekrefter Real Madrid at de har signert Ødegaard.

«Martin Ødegaard avviser Liverpool, Barcelona og Bayern München. De spanske gigantene vinner en hard konkurranse mot andre europeiske toppklubber om å signere et 16 år gammelt vidunderbarn», skriver The Telegraph.

Dette skrev verdenspressen om Ødegaard-overgangen.

4. Debuten

Med en «highfive» og lykkeønskninger fra trener Zinedine Zidane får Ødegaard spille de siste 20 minuttene i debuten for Real Madrid Castilla 8. februar. Han er nær en assist i 2-2-oppgjøret mot Athletic Club B.

Her kan du lese om Ødegaard-debuten

5. Gjørmebadet

Ødegaard får sin første kamp fra start 14. februar, men det blir ingen god opplevelse. På en gjørmete og elendig bane er han knapt borti ballen. Han blir byttet ut til pause, og det stilles spørsmål ved om spansk 3.divisjon var riktig arena for Ødegaard.

6. Scoringen

En uke senere får stortalentet vist seg frem skikkelig for første gang. I Castillas 4-0-seier over Barakaldo scorer han med daværende Real Madrid-trener Carlo Anceotti på tribunen,

– Det var utrolig morsomt å score det første målet. Det var utrolig deilig etter en litt kjedelig kamp sist. Nå fikk jeg spille på en bra gressmatte, og det var deilig å både kunne score og vinne 4-0, sier Martin Ødegaard til VG etter kampen.

7. «Snytes» for rekord

Nordmannen har sjansen til å bli tidenes yngste spiller i Champions League når Real Madrid møter Schalke 04 i starten av mars, men Ødegaard blir ikke tatt ut i troppen.

– Ødegaard er ikke med på laget i morgen. Han gjør det bra med reservene. Jeg vet ikke hvor nær han er ved å debutere på førstelaget, men han er en god spiller, forklarer Real Madrid-trener Carlo Ancelotti dagen før kampen.

Dermed snytes unggutten for å slå den over 20 år gamle rekorden til Celestine Babayaro.

8. Modric-duellen

Ødegaard får 90 minutter i EM-kvalikoppgjøret mot Kroatia i Zagreb. 16-åringen kommer greit fra det, men kan ikke hindre Norges største kvaliktap på 30 år.

– Jeg ble ikke overrasket over at han spilte. Du kan se at han er et stort talent. Han har masse kvalitet. Men du kan ikke forvente at han kan bærer laget på sine skuldre som 16-åring, sier Real Madrid-stjernen Luka Modric til VG.

Saken fortsetter under videoen

9. Blir sittende på benken

29. april sitter Martin Ødegaard på benken til Real Madrids A-lag for første gang, men skuffelsen til det norske folk er stor da han aldri kommer på banen mot Almeria, i en kamp Real vinner 3-0.

– Rart Ødegaard ikke fikk komme inn, sier den spanske journalisten Anton Meana til VG.

– Vi skal være glade for at Ødegaard har en klok sjef, skriver VGs kommentator.

10. A-lagsdebuten

En snau måned etter skuffelsen mot Almeria, får Ødegaard debuten i det aller gjeveste selskapet. Den daværende 16-åringen blir byttet inn for Cristiano Ronaldo – som gir nordmannen en god klem og ber ham om å nyte opplevelsen.

Dette skrev resten av verden om A-lagsdebuten.

Saken fortsetter under videoen

11. Zlatan-duell

Norge møter Sverige på Ullevaal til privatlandskamp i starten av juni, og mye handler om lagenes to stjerner. Fotballkampen ender uavgjort, men Ødegaard går seirende ut av stjerneduellen mot Zlatan Ibrahimovic.

– Han matcher tempo på internasjonalt nivå allerede nå, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo etter oppgjøret.

12. Drømmesommeren

Ødegaard blir med A-laget på sommerturné til Australia. Real Madrid møter storlag som Manchester City og Roma, og den norske 16-åringen er med fra start mot sistnevnte.

– Det var veldig stort og kult å få debuten fra start. Jeg hadde ikke regnet med det. Så det var moro, sier Martin Ødegaard til VG.

Saken fortsetter under videoen

13. Showkampen

Sommerturnéen avsluttes mot Vålerenga på Ullevaal. Kampen ender målløs, og Ødegaard minner utålmodige norske journalister om at han har god tid til å utvikle seg.

– Det er alltid vanskelig å se langt frem i tid. Det er det for alle, egentlig. Men jeg er 16 år fortsatt og har veldig mange år på meg til å bli en god fotballspiller. Jeg trenger ikke stresse veldig, føler jeg, sier Ødegaard.

14. I Champions League-troppen

I starten av september tar Real Madrids nye trener Rafael Benitez ut Ødegaard til klubbens Champions League-tropp. Ødegaard er en av fire Castilla-gutter som er påmeldt i troppen, og en av totalt 11 midtbanespillere.

– Et ventet signal om at han er blant de første på Castilla som banker på A-lagsdøren, beskriver Spania-ekspert Petter Veland i C More overfor VG.

15. På prestisjetung Time-liste

Det anerkjente magasinet Time mener Ødegaard er en av de 30 mest innflytelsesrike tenåringene i verden i 2015.

«I mai fikk fotballfans et innblikk i fremtiden da Martin Ødegaard kom inn for årets spiller i verden, Cristiano Ronaldo, etter pause i en La Liga-kamp. Den norske unggutten ble da yngste spiller gjennom tidene for Real Madrid - verdens rikeste klubb. Ødegaard signerte i januar for antatte 4 millioner pund og har ofte blitt omtalt som «den nye Messi». Han har insistert på at oppmerksomheten ikke går til hodet på ham», lyder begrunnelsen.

16. Loves spilletid

Rett før han fyller 17 tror mange at Champions League-debuten skal komme hjemme mot Malmö. Det skjer ikke, men overfor VG understreker Real Madrid-trener Rafael Benitez at Ødegaard kommer til å få tillit.

– Jeg tror at nå er det tid for at han skal nyte tilværelsen. Han er veldig ung. Han er en stor spiller og gjør det godt for andrelaget. Martin vil få sin sjanse i fremtiden, lover sjefen.

17. Fyller 17

Gratulerer med dagen, Martin (17)! Vi kommer kanskje til å skrive 213 saker om deg det kommende året også.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder