Ødegaard føler seg snytt etter dramatisk Heerenveen-tap: - Skulle hatt straffe

EINDHOVEN (VG) (PSV-Heerenveen 4-3) Martin Ødegaard havnet i sentrum av en nederlandsk thriller da Heerenveen tapte 3-4 i toppoppgjøret mot PSV.

Artikkelen er over tre år gammel

Kveldens møte mellom serietreer PSV og fjerdeplasserte Heerenveen på Philips Stadion i Eindhoven utviklet seg raskt til å bli en vanvittig innholdsrik kamp, med et helt spesielt klimaks på slutten. For midt i dramaet havnet 18 år gamle Martin Ødegaard.

Drammenseren kom inn på stillingen 2–2 med 30 minutter igjen å spille, og like etterpå tok Heerenveen ledelsen gjennom tremålsscorer Reza Ghoochannejhad. Så oppsto det flere omdiskuterte situasjoner. Først ropte Ødegaard forgjeves på straffe etter å ha driblet av to mann på vei inn i PSVs 16-meter, så snudde hjemmelaget matchen med to sene scoringer. En nydusjet Ødegaard forteller til VG etter kampen at han føler seg snytt.

– Jeg er veldig skuffet. Jeg mener at det er straffe. Jeg går forbi han ene, så kommer det en til. Da går jeg til siden og får det jeg lurer på om er kneet hans inn i mitt. Da kommer jeg ut av balanse. Så jeg føler det er straffe. Men sånn er fotballen. Man får ikke alltid det man vil ha, sier Ødegaard.

Tøff matching

Ødegaard har spilt lite førstelagsfotball etter overgangen fra Strømsgodset til Real Madrid i 2015. Etter utlånet til Heerenveen for halvannen uke siden ble 18-åringen i kveld satt inn i en av den nederlandske æresdivisjonens tøffeste kamper. Det føler han selv at han lærte av umiddelbart.

– Det betyr selvfølgelig mye. Det var en veldig kul arena å spille på. Det var en god kamp, med bra trøkk og et høyt tempo. Det var kjedelig at vi ikke klarte å ro i land seieren, men det var utrolig morsomt å være en del av en slik kamp, sier Ødegaard.

– Vokser du på en slik opplevelse?

– Ja, jeg føler dette er en fin arena å utvikle seg på. Det merker jeg i dag at det er. Så jeg ser frem til fortsettelsen.

Les også: Mener Ødegaard burde vraket Real Madrid

Thorsby med spesialrolle

Med Ødegaard på benken fra start, var det ekstra interessant å se Morten Thorsby (20) i aksjon. Den tidligere Stabæk-spilleren ble kjent i Eliteserien for sin enorme løpskraft. Den egenskapen var også en av grunnene til at trener Jurgen Streppel (47) ga Thorsby en helt egen oppgave i forbindelse med dagens match.

En person i analyseavdelingen til Heerenveen opplyste til VG før start at Oslo-gutten skulle følge PSV-stjernen Marco van Ginkel tett. Den 24 år gamle nederlenderen, som er på lån fra Chelsea, har vist seg farlig hvis han får for mye tid i rommet mellom motstanderens forsvar og midtbane. Det ville Heerenveen stoppe med bruken av Thorsby.

Les også: Ødegaard sikker på Madrid-fremtid

– Ufattelig kjipt

Den 20 år gamle nordmannen fylte også posisjonen som én av to sittende midtbanespillere på en god måte. Thorsby gjorde ting enkelt med ballen og dekket mye rom uten den. Derfor var det tungt å gå av banen uten poeng.

– Det føles ufattelig kjipt nå. Det er tilfeldigheter som avgjør på slutten. Alt i alt er det kanskje ikke ufortjent at PSV vinner, men vi er med hele veien, sier Thorsby til VG.

– Hvordan opplever du sluttminuttene?

– Jeg vet egentlig ikke helt hva som skjer. Det er bare masse lange baller inn i feltet. Hvordan de klarer å få to scoringer helt på slutten, er helt utrolig. Det er bare kaos.

Thorsby bekrefter samtidig at han hadde som oppgave å passe på van Ginkel.

– Jeg syns jeg vokste utover kampen og holder bra hele veien. Jeg får bruk for kapasiteten min. Jeg er egentlig ganske fornøyd med egen innsats. PSV er et utrolig bra lag, så det er veldig god trening, men jeg syns jeg klarer meg fint, sier 20-åringen.

Tok ledelsen

Offensivt overlot Thorsby inndledningsvis kreativiteten til Sam Larsson. Den svenske venstrekanten har vært en av lagets beste spillere denne sesongen, og etter bare fem minutter gjorde han 35 000 tilskuere på Phillips Stadion helt stille sammen med spydspiss Reza Ghoochannejhad.

Med tre kortpasninger kombinerte duoen så hurtig at Ghoochannejhad plutselig var alene gjennom og kunne lobbe inn 1–0 til gjestene.

Lest denne? Dansk legende: - Ødegaard med klokt klubbvalg

Ampert

Scoringen bidro til at adrenalinnivået trolig steg ytterligere i kroppene til både spillerne på banen og tilskuerne på tribunene. Trykket på stadionet var i alle fall enormt, mens duellene både var mange og stygge på gressmatten i minuttene som fulgte.

Dommer Bas Nijhuis delte ut flere gule kort, før han igjen kunne blåse for en ny scoring da PSVs Davy Pröpper knuste Heerenveen-keeper Erwin Mulder i lufta og headet inn 1–1 etter en halvtime.

Like før pause kunne det titteltørste PSV-publikumet juble igjen, etter at Gastón Pereiro kriget inn ledermålet.

Les også: Thorsby tror på Ødegaard-suksess

ROPTE PÅ STRAFFE: Martin Ødegaard så ut til å bli snytt for straffe mot PSV. Foto: Scanpix

Trener Streppel så mot Ødegaard

Etter at kampleder Nijhuis markerte for endt omgang, ble Heerenveen-sjef Streppel sittende i stolen ved sidelinjen i flere minutter og diskutere potensielle grep sammen med to av assistentene sine.

Ved starten av andre omgang viste det seg at Heerenveen-trioen hadde bestemt seg for å gi de elleve startende spillerne fornyet tillit. Avgjørelsen viste seg også raskt å være klok. For bare ni minutter etter sidebytte utlignet Ghoochannejhad med sin andre nettkjenning for kvelden.

Umiddelbart snudde Streppel seg. Signalet var tydelig: Ødegaard skulle inn.

Heerenveen tok tilbake ledelsen

Ødegaard entret banen til det som kanskje er drømmeposisjonen hans: Tierrollen – like bak en brennhet Ghoochannejhad.

Iraneren scoret to mål i 2-0-seieren over ADO sist helg, men stoppet ikke før han hadde stilnet hele Philips Stadion med tre i vinterkulden søndag kveld.

Etter halvspilt andre omgang var Ghoochannejhad og Ødegaard bare tilfeldigheter unna å kombinere seg frem til en stor sjanse inne i PSVs 16-meter. 10 minutter før slutt var det derimot ikke lenger nesten da spissen headet inn 3–2 fra en Larsson-corner.

Ødegaard ropte på straffe

Men dramatikken var langt, langt fra over:

Ødegaard viste like etterpå frem eminent teknikk ved å dra seg inn i PSVs straffefelt. 18-åringen driblet først av én mann, så én til før han ble lagt i bakken. Ødegaard slo ut med hendene og ropte på straffe, men dommeren vinket bare spillet videre.

– Jeg mener det er straffe. Jeg sto 10 meter unna. Jeg syns dommeren kunne blåst på den. Jeg syns Martin gjorde et bra innhopp. Det var utrolig morsomt å spille sammen med ham på midtbanen. Det ville vært en perfekt start med en seier her, men sånn er fotballen, forteller Thorsby.

Heerenveen-trener Streppel er på sin side ikke like sikker.

– Jeg syns ingen av straffesituasjonene i kampen er helt klare forseelser, men det er uansett vanskelig å få straffe når du er gjest på denne arenaen, sier Streppel til VG.

– Hva syns du om det Ødegaard presterte?

– I noen øyeblikk er han en fantastisk spiller. Det ser alle. Han har samtidig noen deler av spillet som han må utvikle. Det gjelder når vi er i forsvar og kraften i spillet hans. Men han gjorde en god jobb i dag, er sjefens dom.

PSVs snuoperasjon

PSV-kaptein Luuk de Jong fikk til gjengjeld straffe da han ble dratt ned i straffefeltet av Stefano Marzo tidligere i omgangen. Gaston Pereiro gikk selvsikkert frem, men straffesparket ble reddet av Mulder.

Da det gjensto i underkant av to minutter, fikk PSV imidlertid scoringen de lenge hadde jaktet. En lang ball ble slått opp mot en møtende Siem de Jong, som la den på tvers til van Ginkel. Og 24-åringen var behersket da han prikket ballen ned i det lengste hjørnet.

94 sekunder senere satte PSV inn sin fjerde scoring for kvelden. Et korridorfrispark ble slått inn fra høyresiden, og i boksen kom Hector Moreno først på ballen. Han styrte den til høyre for keeper, og dermed var snuoperasjonen et faktum.

– Det var en syk, syk kamp. For publikum var det en fantastisk match. Forhåpentligvis nøt dere kampen i Norge, for det gjorde folk i Nederland. Jeg syns vi spilte veldig bra de første 20 minuttene, men vi tapte til slutt, sier Heerenveen-sjef Streppel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder