Assistentene rykker raskt opp til toppjobbene

TIL TOPPS: Etter 10 år i klubben fikk Bjørn Petter Ingebretsen jobben som hovedtrener i Strømsgodset. Foto: TERJE BRINGEDAL,VG

Reagerer på den nye trenertrenden i Tippeligaen

Ni av 16 hovedtrenere i Tippeligaen var inntil nylig assistenter eller en del av et støtteapparat. Trenerforeningen reagerer på utviklingen - og synes det er et paradoks at mange erfarne trenere er arbeidsledige.

 • Christer Sævig

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi ser at mange erfarne trenere aldri blir vurdert for jobbene i toppen, og det er beklagelig. Tidligere var det vanligere at man gikk gradene, øvde seg i lavere divisjoner og aldersbestemt fotball, før man tok steget opp på øverste nivå, sier Teddy Moen, daglig leder i Trenerforeningen, til VG.

Les også: Jentene har ikke råd til trenerkurs

– Mangel på oversikt

De siste årene har det utviklet seg en ny trenertrend i norsk fotball. Mange klubber velger å forfremme en assistenttrener eller en annen i støtteapparatet, mange har også funnet sin hovedtrener i trenerteamet til en konkurrerende klubb.

Hele 9 av 16 av årets tippeligatrenere var i en assisterende rolle, hvis vi ser tre år tilbake i tid.

– Økonomi er en viktig ting. Det handler også om praktiske forhold. Enkelte ganger er en ønsket trener under kontrakt og ikke tilgjengelig, det gjør ett bytte mer krevende. Klubbledere vil jo gjerne at trenerbytter skjer mest mulig smertefritt og effektivt.

Les også: Ble landslagssjef uten lisens

– Klubbene er også opptatt av å følge en linje som er lagt eller en filosofi for trenergjerningen. Da kan det være lettere å velge en internt som kjenner forholdene i klubben. Mangel på oversikt i markedet eller hva man faktisk søker av trenerkompetanse, er noen ganger også en utfordring for lederne. Disse kjenner gjerne ikke trenermarkedet godt nok eller er redde for å få kritikk av mediene og tilhengere, om de velger ut en trener som kanskje ikke er så kjent. Da kan det være enklere å gå for en «tryggere» løsning, analyserer Moen.

Ingebretsen følger Godset-tradisjonen

SJEF: Bjørn Petter Ingebretsen ble forfremmet for et år siden. Foto: TERJE BRINGEDAL,VG

På Marienlyst er Bjørn Petter Ingebretsen ferdig med dagens Strømsgodset-trening. Det er snaut et år siden han tok over jobben til David Nielsen. Drammenserne har hatt lang tradisjon i å la assistenter overta når hovedtreneren forlater sin post. Dag-Eilev Fagermo ble erstattet av Ronny Deila, nevnte Nielsen for Deila og så Ingebretsen, som hadde vært spillerutvikler og assistent i klubben siden 2005.

Les også: Riise vil bli trener

– Jeg hadde vært her i 10 år, så det gikk ikke raskt med meg, smiler han.

– Fordelen med å la en intern kandidat ta over er at vedkommende kjenner kulturen og klubben. Strømsgodset ønsker å utvikle interne trenere. David fikk nok ta over litt raskere enn man kanskje ønsket, han hadde mange egne tanker enn det vi hadde og skulle læres opp. Men jeg føler klubben har hatt klare planer, sier Ingebretsen, som hevder det ikke er stor forskjell på hverdagen:

– Nei, det eneste er at jeg nå tar siste avgjørelse. Også har jeg fått mindre å gjøre på kveldstid, nå er jeg ferdig på jobb i tre-firetiden. Så jeg har fått finere dager.

– Hva med presset?

– Foreløpig har jeg ikke merket noe til det. Men forventningene i Drammen er store, men vi er mange i teamet som deler på det presset.

– Se på Åge Hareide

Da norsk fotball var på sitt mest pengesterke så vi gjerne klubber hente erfarne trenere med høye lønnskrav, ofte med pass fra Sverige eller andre land. Nå virker ikke det å være like aktuelt. I tillegg virker en håndfull norske meritterte trenere, som har vunnet pokaler og priser, å være lite forlokkende på norske toppklubber. Tor Ole Skullerud, Henning Berg, Rune Skarsfjord, Tom Nordlie og Mons Ivar Mjelde er noen eksempler.

ERFARNE: Henning Berg og Tom Nordlie er ute av Tippeligaen for tiden. Her fra en seriekamp mellom Lyn og Start i 2005. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Det er et paradoks, og norsk fotball har ikke råd til å la slike trenere være utenfor miljøet for lenge. Det er naturlig at topptrenere i perioder er «mellom» jobber, men dessverre forsvinner mange av våre mest erfarne trenere ut av bransjen for tidlig.

– Se på Åge Hareide, en av våre beste og mest erfarne trenere. Da han sluttet i Viking sa han vel at han var ganske ferdig med norsk fotball. I stedet ble det et eventyr i Malmö, hvor han leverte en enorm prestasjon. Nå er han dansk landslagssjef og er i sin beste alder som topptrener, sier Moen i Trenerforeningen, som ønsker å presisere at flertallet av tippeligatrenerne er godt kvalifiserte, men han drømmer om en «bedre mix» av ungt og gammelt trenerblod.

Nordlie: – En utfordring

Trenernomaden Tom Nordlie, som nylig tok over 2. divisjonsklubben Skeid, vil ikke uttale seg for mye om den nye trenertrenden vi ser i norsk toppfotball.

– Jeg registrerer at det er sånn nå. At man velger assistenten kommer mye an på personligheten, hvilken stilling vedkommende har hatt i teamet før og forholdet til spillerne. Det er en utfordring å gå fra assistent til sjef, sier Nordlie til VG.

– Hvorfor tror du det er blitt sånn de siste årene?

– Jeg tror det handler om kontinuitet, økonomi og oversikten i markedet, sier Nordlie, som ikke vil kommentere om han har fått tilbud fra tippeligaklubber den siste tiden.

Les også: Nordlie kuppet pressekonferansen

Ingebretsen i Strømsgodset er ikke like imponert hver gang en klubb ansetter ny hovedtrener.

– For meg ser det litt tilfeldig ut noen ganger. Når styret skal ha ny trener tenker de ikke så mye på det som har vært. Da er det bare et navn, en som skal komme inn og ta over. Det tror jeg er en felle mange klubber går i, sier Ingebretsen.

Assistentene som har blitt sjef

Dette er tippeligatrenerne som de foregående tre sesongene enten har vært assistenttrener eller en del av støtteapparatet i samme, eller en konkurrerende klubb:

Bjørn Petter Ingebretsen, Strømsgodset - toppspillerutvikler og assistenttrener i Godset siden 2005. Tok over som hovedtrener da David Nielsen fikk sparken våren 2015.

HATTEJUBEL: Mark Dempsey med Haugesund-supporterne etter seieren i Sarpsborg. Foto: Fredrik Varfjell NTB scanpix

Mark Dempsey, FK Haugesund - ble hentet som assistenttrener for Jostein Grindhaug før fjorårets sesong. Har også vært assistenttrener for Ole Gunnar Solskjær i Molde og Cardiff.

Kåre Ingebrigtsen, Rosenborg - var assistenttrener i Viking før Rosenborg hentet ham til Trondheim sommeren 2014.

Geir Bakke, Sarpsborg 08 - vant «the double» med Molde som assistent for Tor Ole Skullerud. Tok så over Sarpsborg 08 i 2015.

Eirik Bakke, Sogndal - jobbet som spilleutvikler og speider i Sogndal før han fikk hovedtreneransvaret i 2015.

Steinar Pedersen, Start - har vært hovedtrener for Jerv i 2014 og 2015. Før det var han toppspillerutvikler i Start.

RYKKET OPP I GLIMT: Aasmund Bjørkan. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Aasmund Bjørkan, Bodø/Glimt - Jan Halvor Halvorsen meldte overgang til Fredrikstad etter fjorårssesongen. Bjørkan tok da steget opp fra assistent- til hovedtrener.

Bård Flovik, Tromsø - var assistenten til Steinar Nilsen som fikk sparken i fjor sommer. Da tok Flovik over.

Trond Fredriksen, Aalesund - rykket opp fra assistentstillingen når Harald Aabrekk fikk sparken etter to serierunder for ett år siden.

I VG Sportens ferske podkast får du dommen over bokseverdenens superkamp, Leicester-helten som ble flau og hvorfor far og sønn Thoresen må passe seg som hockeyeksperter:

Les også

 1. Slik spilles første runde i cupen

  Norges Fotballforbund har satt opp 1. runde i cupen. Her får du hele oversikten.
 2. Norsk Toppfotball satset 20 millioner på Wi-Fi - bare Viking bruker det

  Norsk Toppfotball har tatt på seg kostnader for rundt 20…
 3. Journalist Tom Nordlie «kuppet» Høgmo-pressekonferanse

  LILLESTRØM/ULLEVAAL (VG) Tom Nordlie var den mest aktive «journalisten» da landslagssjef Per-Mathias Høgmo møtte pressen…
 4. Bengt Eriksen om Vålerenga: Dårlig fotball og et grått lag å se på

  Kjetil Rekdal har gjort ekstremt mange endringer i stallen siden comebacket i Vålerenga, uten å løfte klubben til gamle…
 5. Eksperter tipper gullkampen kamp for kamp: Langli: - Kan ikke bli stort mer spennende

  Vi har bedt Premier League-eksperter tippe de gjenværende kampene for lagene som kjemper om gull.
 6. Steffen Iversen: – Riise blir Tippeligaens største profil

  HAUGESUND (VG) Steffen Iversen fortviler over mangelen på profiler i Tippeligaen.

Mer om

 1. Norsk fotball
 2. Tippeligaen
 3. Tom Nordlie

Flere artikler

 1. Godset-treneren innlagt på sykehus etter hjerteinfarkt

 2. Bjørn Petter Ingebretsen tar over Strømsgodset midlertidig

 3. Godset spiller for sin åttende cupfinale, har aldri tapt en semifinale...: «Toro» og «BP» sammen igjen – 24 år etter nesten-opprykket med Grue

 4. Strømsgodset-treneren trekker seg: – Helsen kommer først

 5. Daglig leder til VG: Flere har tatt kontakt med Godset om trenerjobben

Fra andre aviser

 1. Fikk hjerteinfarkt sist gang han ledet Godset. Nå blir han hovedtrener igjen

  Aftenposten
 2. Strømsgodset-treneren innlagt med hjerteinfarkt

  Bergens Tidende
 3. Bjørn Petter Ingebretsen blir permanent Strømsgodset-trener

  Aftenposten
 4. Fikk hjerteinfarkt sist gang han ledet Godset. Nå blir han hovedtrener igjen

  Fædrelandsvennen
 5. Bjørn Petter Ingebretsen blir permanent Strømsgodset-trener

  Fædrelandsvennen
 6. Strømsgodsets trener gir seg av helsemessige grunner

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no