ARVTAGEREN? Dimitri Payet ga Frankrike en drømmestart på EM. Nå sammenlignes han med landets store fotballsønn. Foto: AFP

Sammenligner Frankrike-helten med Zidane

Fransk reporter til VG: Kan bli EMs største stjerne

Henry: – Wow. Wow. Wow.

PARIS/OSLO (VG) (Frankrike – Romania 2-1) Dimitri Payet (29) er Frankrikes mest populære mann etter å ha reddet landslaget i EM-åpningen. Nå sammenlignes han med Zinédine Zidane.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er ikke et ukjent fenomen i Frankrike. Når en offensiv midtbanespiller storspiller på landslaget, er Zidane-sammenligningene rett rundt hjørnet. Den anerkjente franske eksperten Jean-Michel Larqué var mildt sagt begeistret etter at Dimitri Payet sørget for Frankrike-seier med målgivende pasning og en drømmescoring.

– Payet vet at han kanskje spilte sitt livs kamp. Han lyktes med alt, alle sine driblinger. Det minnet meg om Zidane mot Brasil i 2006, sier Larqué til radiostasjonen RMC.

VG delte ut ni poeng til Payet på spillerbørsen. Han var banens beste spiller.

Bakgrunn: Super-Payet gråt av glede etter drømmemål

«Better than Zidane»

Zidane, som har vunnet både EM og VM med Frankrike, storspilte i 2006-VM. Mot Brasil, i kvartfinalen, spilte han en av karrierens beste kamper. Og Payet var altså på samme nivå fredag kveld, ifølge noen, helt til han ble byttet ut til stående ovasjoner på Stade de France. Han gråt – rørt til gledestårer over sin store, store kveld.

– Hvis noen hadde fortalt meg for et år siden at jeg kom til å gjøre dette i kveld, ville jeg nok sagt at de var syke i hodet, sa Payet.

Og Zidane? Han fulgte kampen fra India, der han er på ferie etter å ha vunnet Champions League som Real Madrid-trener.

Husker du? Da Zidane sendte Brasil ut av VM

Det er ikke første gang Payet sammenlignes med Zidane. West Ham-fansen har nemlig en sang der de hevder at deres nye yndling er bedre enn Zidane.

«We've got Payet, Dimitri Payet! I just don't think you understand. He's Super Slav's man, he's better than Zidane. We've got Dimitri Payet!», liker West Ham-fansen å synge om den elegante teknikeren som scoret ni mål og leverte 12 målgivende pasninger i Premier League denne sesongen.

Mer EM-stoff: VG besøkte Paul Pogbas barndomssted

Saken fortsetter under VGTV-klippet!

Fransk reporter: Kan bli EMs største stjerne

EKSPERT: Cyrille De La Morinerie i Europe 1. Foto: Sindre Øgar VG

Etter maktdemonstrasjonen mot Romania var Payet på alle franske eksperters lepper.

– Payet var fantastisk og for Frankrike var det veldig viktig å vinne åpningskampen. Payet gråt og gråt, det er helt utrolig, sier radioreporter Cyrille De La Morinerie i Europe 1 til VG etter at roen har senket seg over Stade de France.

– Han har hatt en fantastisk sesong i West Ham, og nå han har vært god for Frankrike en stund.

– Kan han vise seg å bli EMs største stjerne?

– Ja, absolutt. Det var dessuten veldig overraskende at Didier Deschamps byttet ut to stjerner, både Paul Pogba og Antoine Griezmann.

Mer om åpningskampen: Thorstvedt og Hangeland i keeper-krangel

Henry: – Wow. Wow. Wow.

En annen fransk legende, den gamle Arsenal-storscoreren Thierry Henry, var i total ekstase etter Payets scoring. Han hadde ikke tid til å snakke med VG, men sa følgende ifølge den franske storavisen L'Équipe:

FORSIDEGUTT: Payet redder festen, skriver den franske sportsavisen L'Équipe på lørdagens forside. Foto:

– Wow. Wow. Wow. Hør her, jeg har ingenting å si, bare se på det målet. Jeg reiste meg, glemte at jeg var på direktesendt radio. Romania hadde ikke stoppet det målet om de hadde hatt tre keepere! Payet ønsket det mer enn alle andre på banen. Det var galskap!

Payets lagkamerater var også takknemlige ved kampslutt.

– Han scoret et fantastisk mål og sørget for at laget vant. Det var mye følelser. Han var nok fornøyd med laget og seg selv, sier Paul Pogba.

– Payet var avgjørende. Han fortjener det fullt og helt. Det er viktig for oss at «Dim'» spiller som han gjorde i dag, sier N'Golo Kanté til L'Équipe.

På pressekonferansen etter kampen fikk Payet skryt av Deschamps, som har tenkt til å passe godt på gullkalven sin frem mot neste gruppespillskamp.

– Teknisk kan han gjøre ekstraordinære ting, enten det er med høyre eller venstre fot. Han fortsetter å gjøre det han har gjort med klubben sin og med landslaget. Jeg skal putte ham i et isbad så det ikke skjer noe med ham og at vi får se ham slik i hver kamp, sier Deschamps.

Han har ikke alltid hatt et godt forhold til Payet, som han tidligere har vraket på grunn av svake prestasjoner og dårlige holdninger på det franske landslaget. Men etter hans eventyrlige sesong for West Ham, kunne ikke Deschamps annet enn å ta ham ut i EM-troppen.

Det er han nok fornøyd med nå.

På Twitter mottok Payet lovord fra en rekke fotballprofiler:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder