VÅLERENGAS FREMTID: Fra v. Victor Johansen, Sharesh Ahmadi og Kamer Qaka satt på benken på Ullevaal under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Strømsgodset. De to første kom inn, mens yngstemann Qaka ble nektet. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Dommerfeil frarøvet Qaka (15) mulig rekord-debut

VIF-Andresen oppgitt over regelforståelsen

15-åringen: - Stolt av bare å sitte på benken

Dommerveileder: - Virker som Andresen vil ta oss

ULLEVAAL (VG Nett) (Vålerenga - Strømsgodset 4-1) Trener Martin Andresen var klar til å slippe løs Kamer Qaka (15) i eliteserien. Men fikk nei - fordi dommerveilederen ikke kunne regelen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Dermed ble Vålerengas stortalent aldri gitt debuten alt lå til rette for mot Strømsgodset på Ullevaal lørdag kveld. Andresen fikk nemlig opplyst av dommerveileder Sven Kjelbrott før kampstart at 15-åringen, født i 1995, var for ung til å spille.

- Nå viser det seg at de ikke kunne reglene, og at jeg kunne brukt ham likevel. Det er jo litt dårlig, sier Andresen til VG Nett.

Les også:Shelton surnet på sin store dag

Qaka er i utgangspunktet for ung for å spille eliteseriefotball i Norge. Men et vedtak på fotballtinget tidligere i år åpnet for at spillere som fyller 15 år i løpet av 2010 kan benyttes.

- Vi satte ham på dommerkortet, og spurte dommerteamet før kampen. Da fikk vi beskjed om «nei, nei». Vi ringte alle for å få dette i orden, vi. Men verken dommerne eller forbundet kunne reglene. Det er trist, sier Martin Andresen.

Med spilletid for Qaka - som debuterte på Vålerengas A-lag i cupkampen mot Oppsal 14. mai - ville han blitt tidenes yngste eliteseriespiller i Norge.Sverre Økland var 16 år og én dagda han debuterte for Aalesund 20. juni i fjor. Qaka er 15 år, seks måneder og seks dager gammel.

Les også:Var søvnløs før VIF-debuten

- Jeg er stolt av å sitte på benken. Jeg forventet ikke å spille. De burde ha visst om reglene, men jeg er glad vi vant og er ikke skuffet, skriver Qaka i en sms til VG Nett, og opplyser om at han nå i stedet håper på spilletid mot Lillestrøm neste helg.

Gjorde en avtale før start

Dommerveileder Sven Kjelbrott forklarer at han og Martin Andresen diskuterte saken før avspark, og at ingen av dem var fullstendig sikre på regelverket. Kjellbrott slo da opp i sin medbragte papirversjon av Norges Fotballforbunds reglement. Der stod det at spillere måtte være fylt 15 år før 1. januar 2010 for å være spilleberettiget.

VGTV:Se høydepunkter fra kampen her!

- Martin forklarte oss at det ville vært for ille for 15-åringens opplevelse å fjerne ham fra kamptroppen. Hvis du ikke står på dommerkortet, kan du heller ikke sitte på benken. Men da ble vi enige om at han kunne sitte der, men ikke brukes i kampen, forklarer Kjellbrott.

SUKSESSTRENER: Martin Andresen, her i pressesonen etter kampen på Ullevaal. Foto: Bjørn S. Delebekk

Dermed hadde aldri Qaka noen reell mulighet til å få spilletid på Ullevaal. Etter kampen fant Andresen via noen hjelpere ut at reglementet ble endret i mars.

- Han hadde lov til å spille, og det beklager jeg at vi ikke visste. Men vi hadde en gentlemen's agreement om å finne en allright løsning som lovverket og Vålerenga kunne leve med før kampen. Jeg føler vi var enige, og synes det er trist at Martin kommer med en helt annen versjon nå. For meg virker det som om han har lyst til å ta dommerne etter en kamp de heller burde hatt fokus på at de vant 4-1, sier Kjellbrott, og fortsetter:

VG Nett-leser:- Hvis han er ulovlig ung hadde han ikke trengt å sitte på benken en gang.Diskuter saken her!

- Hvis det er noen som kan regelverket, er det nok dommerne. Dette har ikke noe med hva vi kan, men hva vi har kunnskap om - altså hva vi har informasjon om. Jeg var ikke kjent med prøveordningen, sier Kjellbrott, som ikke vil kommentere om han mener oppdragsgiveren Norges Fotballforbund har vært for dårlige til å informere dommerstanden.

VG LIVE: Høydepunkter og referat her!

Dommer Svein Oddvar Moen sier til VG Nett at han ikke var involvert i diskusjonen overhodet.

16-åringer debuterte

Kamer Qaka har røtter i Kosovo. Han kom til Vålerenga fra Brandbu, og signerte proffkontrakt den dagen han fylte 15 år. På VG Netts spørsmål om hvordan Andresen vurderer Qakas potensial, svarer treneren slik:

- Han har masse ferdigheter, og viste i cupkampen at han har strålende ferdigheter med ball. Han blir det spennende å følge, sier Andresen, som forteller at 15-åringen kan bli tatt opp i VIFs rekruttstall neste sesong.

16-åringene Sharesh Ahmadi og Victor Johansen fikk imidlertid sine debuter for de blåkledde. Vålerenga stilte med en svakere benk enn vanlig ettersom A-lagsreservene ble prioritert til reservelagskamp i håp om å redde 2. divisjonsplassen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder