I FFP-TRØBBEL: AC Milan, her representert ved kaptein Leonardo Bonucci etter 4–0-tapet for Juventus i den italienske cupfinalen i mai, er utestengt av UEFA for brudd på de økonomiske reglene.
I FFP-TRØBBEL: AC Milan, her representert ved kaptein Leonardo Bonucci etter 4–0-tapet for Juventus i den italienske cupfinalen i mai, er utestengt av UEFA for brudd på de økonomiske reglene. Foto: ISABELLA BONOTTO / AFP

Slik havnet giganten Milan i pengekrise

FOTBALL

Storklubben AC Milan er utestengt av UEFA i ett år for brudd på Financial Fair Play og usikkerheten herjer rundt fremtiden. Kontrastene til optimismen etter kjøpefesten i fjor sommer kunne knapt vært større. Hvordan i alle dager kunne det skje?

Betalt innhold
Publisert: Oppdatert: 12.07.18 16:43

14. juli 2017: Tusenvis av Milan-fans sto utenfor klubbens hovedkvarter, sjokkovergangen var et faktum. Leonardo Bonucci, regnet som en av verdens beste midtstoppere, hadde sagt ja til å gå fra suverene Juventus til Milan.

Optimismen var skyhøy. Den italienske storklubben hadde ligget med brukket rygg i flere år og Silvio Berlusconi hadde endelig solgt klubben, etter tre tiår ved makten.

Nå skulle det satses. Nå skulle Milan tilbake til Europa-toppen. Og klubben forsterket spillerstallen med totalt to milliarder kroner.

27. juni 2018: Milan utestenges fra Europa League av UEFA i ett år, med mulighet for ett til om ikke visse krav blir møtt, grunnet brudd på Financial Fair Play-reglene. Klubben anket til idrettens voldgiftsdomstol (CAS), en sak som foreløpig ikke har blitt behandlet.

En skuffende sesong rent sportslig endte med sjetteplass, de fleste av stjernesigneringene slo ikke til og Milan gikk glipp av vitale inntekter fra Champions League.

Og den nye eieren, Yonghong Li fra Kina, hadde frist til 6. juli for å betale et avdrag på rundt 300 millioner kroner til det beryktede hedgefondet Elliott Management, som totalt har innvilget eieren over tre milliarder i lån – til 17 prosent rente, ifølge italienske medier.

Il Sole 24 Ore (Italias Dagens Næringsliv) meldte at Li ikke fant pengene, ikke fant en ny kjøper og onsdag 11. juli meldte hedgefondet Elliott Management at de har tatt over kontrollen av klubben.

Hvordan i alle dager kom Milan i denne situasjonen?

Hedgefond

Noen begynte å ane ugler i mosen allerede da forhandlingene mellom Berlusconi og Li ble seriøse. Sistnevnte var en ubeskrevet forretningsmann fra Kina og ledet et konsortium det var vanskelig å finne informasjon om. Og Berlusconi virket mest opptatt av å få solgt klubben, nærmest til den første og beste.

Sportsavisen La Gazzetta dello Sport reiste til Kina for å forsøke å spore opp om Li i det hele tatt hadde midlene til å kjøpe hele klubben, av Silvio Berlusconi verdsatt til svimlende 740 millioner euro – eller drøye syv milliarder kroner.

De fant absolutt ingenting. Ingen tegn til penger, ingen tegn til troverdighet. Likevel ble oppkjøpet godkjent, gjennomført og hele klubbledelsen ble erstattet.

Litt over et år senere er det nye eiere i den italienske storklubben.

Elliott Management har gjennom årene blitt beryktet for sin kompromissløshet og har blant annet hatt ansvaret for deler av Argentinas store gjeld, med høyt konfliktnivå.

6. juli var D-dag for Yonghong Li – det var fristen for å betale Elliott et avdrag på 300 millioner kroner. Siden eieren ikke klarte å finne pengene, kunne Elliott ta over sikkerheten for lånet - klubben og markedsrettighetene.

Rykteflom

Men allerede før det hadde UEFA besluttet at Milans økonomi ikke var forsvarlig og at klubben måtte sanksjoneres. Høsten 2017 fikk klubben kritikk for å ha blåst opp de forventede inntektene og mangelen på Champions League-spill har ikke akkurat bedret denne situasjonen. I tillegg skal UEFA, ifølge italienske medier, rett og slett ikke ha hatt nok tillit til Li og det nye eierskapet.

Dette skal ha ført til beslutningen om å utestenge storklubben fra Europa League, den soleklart største fisken som er blitt utestengt av denne turneringen av økonomiske årsaker.

Spillersalg kan bli den eneste løsningen og det tok ikke lang tid før det oppsto rykter rundt Milans mest verdifulle spillere, som målvakten Gianliugi Donnarumma og nevnte Bonucci.

I etterkant av suspensjonen har mange spurt seg hvorfor akkurat Milan blir straffet, og ikke andre storhandlere som eksempelvis PSG og Manchester City. Forskjellen er at de to sistnevnte klubbene kan vise til inntekter på nivå med utgiftene, for Milans del har forskjellen vært altfor stor.

Financial Fair Play-reglene er laget først og fremst for at klubbene ikke skal kunne føre seg selv i økonomisk ruin, for å hindre at flere lag følger i fotsporene til tragedier som Portsmouth. Kravet er at klubbene kan vise til en balanse i regnskapet og at de betaler sine ansatte i tide – ikke nødvendigvis at det er rettferdig.

Jakter en redningsmann

Etter at sesongen ble avsluttet, var Li hektisk aktivitet for å forsøke å selge klubben videre. Han kjøpte den for en totalsum av 760 millioner euro, men KPMG har verdsatt hele klubben til litt over 500 millioner.

Tidligere så det ut til at New York Cosmos-eier Rocco Commisso var mest aktuell til å ta over, men forhandlingene brøt sammen ved flere anledninger, og rapporter fra italienske medier fortalte at Commisso skal ha blitt lei av Lis ubesluttsomhet.

Og samtidig som det nevnte låneavdraget ble misligholdt, forsøkte Li angivelig å selge klubben til Monaco-eier Dmitrij Rybolovlev. Også det uten hell.

Nå har Elliott tatt over klubben og ingen vet hvordan de kommer til å styre den italienske giganten.

Kun én ting virker sikkert: Milan går en usikker sommer i møte.

Kilder: Gazzetta dello Sport, Il Sole 24 Ore, Corrierre della Sera.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om