Fredrikstad-stjernene tok ansvar i kvalik-fest

(VG Nett) (Hønefoss-Fredrikstad 1-4) Fredrikstad tok et stort skritt nærmere eliteseriespill i 2011 etter en oppvisning både på og utenfor banen.

  • Benjamin Bye Åsali

Artikkelen er over ni år gammel

Hele 17 busser hadde blitt satt opp for å kjøre de trofaste og engasjerte Fredrikstad-supporterne til bortemøtet med Hønefoss i den første av to opprykksfinaler. Det skapte en flott ramme rundt kampen, der hjemmefansen aldri var i nærheten av å følge de tilreisende fra Østfold.

Overtaket ute på banen var like overlegent som på tribunen, der spesielt Fredrikstads største profiler viste at de har et høyere nivå inne enn dagens motspillere på Hønefoss stadion.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Scoringer av Raio Piiroja, Celso Borges, Amin Askar og Alex Valencia sørget for en sterk 4-1-seier på bortebane.

VG LIVE: Se høydepunktene og les referat

Ikke bare var de fire største profilene målscorerne som til slutt ble avgjørende; de viste også i banespillet ellers at de hører hjemme i eliteserien.

Kalassifrene gjør at Fredrikstad nå er storfavoritter til å sikre plass i neste års eliteserie i returoppgjøret på hjemmebane torsdag kveld.

- Det er et bra utgangspunkt, men det er det det er. Vi er halvveis og har gjort unna 1. omgang. 2. omgang spilles torsdag, sier Fredrikstad-trener Tom Freddy Aune.

På spørsmål om han er redd for at laget hans skal forskuttere noe som helst etter den overbevisende seieren, svarer Aune kontant:

- Nei!

I Hønefoss innser de at veien frem til fornyet eliteseriekontrakt nå er veldig lang.

- Du får aldri meg til å si at det er kjørt. Men klart, dette ødela vi for oss selv. Vi var ikke på hugget de første minuttene. Det ser veldig dårlig ut, sier Hønefoss-trener Tom Gulbrandsen.

VG Nett-leser:- Det er nærmest ondsinnet å insinuere at Hønefoss har en tøddel av en sjanse til å klare dette i Fredrikstad.Diskutér

Totalt overlegne

Kun fem minutter var spilt da Raio Piiroja løp en dødball fra Alex Valencia i mål. Det var starten på noen forrykende minutter for Fredrikstads del. Like etterpå var Valenica nær å sette 2-0-målet, men Thomas Solvoll fikk slått til corner.

2-0 kom i det 16. minutt, da Fredrikstad rullet opp et av sine mange flotte angrep i kampen. Amin Askar satte fart på høyresiden, Gunnar Thorvaldsson dro med seg sin mann mot første stolpe og foran mål trengte bare Celso Borges å styre ballen inn til 2-0.

Tre minutter senere snappet Askar igjen ballen etter en feil i Hønefoss-laget. Høyrekanten avsluttet fra like utenfor 16-meteren, knallhardt i mål bak Solvoll til 3-0.

Yppet seg

Hønefoss fikk en redusering etter at 20-åringen Kenneth di Vita Jensen hadde skapt furore med noen flotte initiativ offensivt. I det 29. minutt skjøt Jensen via Vidar Martinsen og ballen lå plutselig fri foran Kamal Saaliti inne i feltet. 1-3-scoringen sørget for mer spenning i kampen.

Davy Claude Angan entret banen like etter, og sammen med nevnte Jensen sørget han for at Hønefoss fikk mer trykk i det offensive spillet. Men både presisjonen og selvtilliten manglet i de avgjørende situasjonene for Hønefoss, selv etter at de fikk styre mer av banespillet.

- Vi gir dem en tidlig julegave i form av tre scoringer på 18 minutter på hjemmebane. Jeg synes vi er gode derfra og ut, selv om de straffer oss med en kontring i 2. omgang. Men det var tydelig utpå her at dette var viktigere for dem enn for oss. Spesielt måten scoringene kommer på er synd, veldig synd. Jeg håper Fredrikstad tar feiringen når og tror de har rykket opp allerede, så får vi gi dem et sjokk på torsdag, sier Saaliti.

- Guttene vet selv hva de har å gå på til torsdag, og det er veldig mye. Ut fra de vi la opp til i dag, er det ingenting som fungerer. Jeg vet ikke hvorfor det ble slik. Før kampen var alle innstilt på å gi alt for drakta, men det klarte vi ikke i dag. Vi blir i alle fall revansjlystne foran returoppgjøret og skal gjøre alt for å klare det, sier trener Gulbrandsen.

Perlescoring

Da Hønefoss aldri lyktes med å få den andre reduseringen, kom i i stedet kontringen Fredrikstad ventet på. Alex Valencia førte ballen frem til 16-meteren, ventet på løpet bakfra, men unnlot å spille ballen videre da Borges stormet inn i boksen.

I første omgang virket det egoistisk, men da Valencia skrudde ballen perfekt opp i krysset var det ingen som kunne klage på kantspillerens valg.

Derfra kunne Fredrikstad kontrollere inn 4-1-seieren.

- Jeg traff bra på den! Vi har gitt oss selv et bra utgangspunkt foran den siste kampen. Vi skal suge på karamellen nå, og så være like tente foran returen, sier Valencia.

De fire scoringene, tre av dem av ypperste klasse, ga Fredrikstad et resultat de knapt hadde drømt om.

- Jeg hadde ikke trodd på et slikt resultat, men vi kom for å vinne og klarte det. Det er deilig, sier keeper Jon Masalin, som selv vartet opp med et par gode redninger da Hønefoss presset på.

- Jeg hadde litt å gjøre i 2. omgang, men totalt sett synes jeg vi dominerte dette, sier Fredrikstad-keeperen.

Takket fansen

Etter kampen takket Fredrikstad sine supportere, som bidro til at den kalde novemberdagen på Hønefoss ble en fest.

- Jeg håper hele Norge får med seg den gjengen vi har her i dag. Det er en fantastisk gjeng som står sammen når Fredrikstad trenger det. Så får vi fylle stadionet vårt til randen på torsdag, sier Aune.

- Jeg tror dette gir oss mer selvtillit foran returkampen. Vi spiller borte i dag, men får støtte fra våre fantastiske supportere og spiller vårt spill, sier Valencia.

Alt om fotball: Sjekk VG Netts fotballforside

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder