SERIEMESTERE: Mohamed (t.v.) og Tarik Elyounoussi, her under tirsdagens trening på Bislett Stadion, stiller på landslagssamling med masse selvtillit etter seriegull i henholdsvis Sveits og Hellas. Foto: Helge Mikalsen VG

Norges sjeldne trofésankere: – Vi kan inspirere de andre

BISLETT/SANDVIKA (VG) Fetterne «Moi» (22) og Tarik Elyounoussi (29) er to av kun tre norske landslagsspillere som har vunnet et trofé i utlandet denne våren.

 • Arilas Berg Ould-Saada
 • Øyvind Herrebrøden

Artikkelen er over tre år gammel

– Det er bra at noen av oss lykkes. Vi kan inspirere de andre enda mer ved å ta det med oss inn på dette laget her, sier Mohamed «Moi» Elyounoussi til VG.

Basels angrepsspiller har, med ti mål og 13 målgivende pasninger i serien, vært en av nøkkelspillerne til klubben denne sesongen, som ble kronet med gull både i ligaen og cupen.

Les også: Poengkongen «Moi» følges tett etter brennhet vårsesong

Det har vært en gyllen sesong for hans syv år eldre søskenbarn også; Tarik Elyounoussi ble denne våren seriemester med Olympiakos i den greske ligaen. Den tidligere Fredrikstad- og Rosenborg-spilleren mener det er viktig å ha «trofésankere» på landslaget.

– Det betyr noe. Det har jeg sagt mange ganger tidligere. Det er viktig å få inn gutta med selvtillit, gutta som har vunnet noe, gutta med vinnermentalitet. Det betyr veldig mye for oss i spillergruppen, for vi har jo ikke vunnet så mye her. Å få inn seriemestere er absolutt en positiv ting, sier han.

Lest denne? Lagerbäck forklarer Ødegaard-vraking

Saken fortsetter under bildet!

SUKSESS-FAMILIE: Tarik (t.v.) og Mohamed Elyounoussi har vunnet seriegull denne sesongen. – Et godt år for Elyounoussi-familien, konstaterer Tarik overfor VG. Foto: Helge Mikalsen VG

Lagerbäck: Gir en positiv følelse

I tillegg til Elyounoussi-duoen har også venstreback Per-Egil Flo vunnet seriegull med Slavia Praha i Tsjekkia, der han signerte halvveis ut i sesongen. Flere utenlandske seriemestere finnes ikke i den norske troppen.

Landslagssjef Lars Lagerbäck mener det er «definitivt positivt» med spillere som vinner trofeer med klubblagene sine.

Les også: Lagerbäck reagerte på Selnæs-oppførsel

– Det gir både bevisst og ubevisst en positiv følelse og mer selvtillit hos spillerne, sier svensken, som imidlertid er mer opptatt av hvilken rolle spillerne spiller på laget:

– Selv om de ikke vinner titler, er det veldig bra når spillerne har en veldig dominant rolle på laget. Da er de ofte vant til å stå frem og ta større ansvar. Da går de kanskje ut med en annen autoritet på banen. Det er bedre å ha sånne typer spillere, selv om de ikke vinner titler, enn å ha spillere som spiller mindre viktige roller i laget.

Dette sier ettertraktede «Moi» om klubbfremtiden:

– Vi er vinnerskaller begge to

Tarik Elyounoussi hadde aldri vunnet et seriegull i karrieren før denne våren med Olympiakos. Han spilte 23 kamper, scoret fire mål og leverte to målgivende pasninger. Angrepsspilleren beskriver opplevelsen som svært lærerik.

– Man får en enorm boost med selvtillit. Og fotballspillere lever av selvtillit. Alt som har skjedd i år, har vært nytt for meg, og jeg har bare prøvd å suge alt sammen til meg, sier 29-åringen.

Både Tarik og fetteren «Moi» mener at de er vokst opp med en vinnermentalitet som kan være positiv for det norske landslaget.

– Vi er vinnerskaller begge to. Det har vi vært siden vi var små, enten det har vært kortspill eller FIFA. Fotball starter med at man skal ha det gøy og alt det der, men i bunn og grunn handler det kun om å vinne, og det tror jeg vi begge har vært opptatt av fra tidlig alder, sier «Moi».

Les mer: Bjørn (25) lover å snakke norsk snart: – Bedre enn de forventet

– Et ord jeg liker å bruke, er «ergjerrighet». Det ligger liksom noe i oss. Jeg tror den viljen som kommer fra innsiden, motivasjonen til å trene og lykkes, er helt avgjørende, sier Tarik.

Til høsten kan de Marokko-fødte søskenbarna begge bli å se i Champions League. Basel er allerede kvalifisert, mens Olympiakos skal spille kvalifisering.

Lagerbäck har ikke hatt full kontroll på navnene til Tarik, «Moi» og Omar Elabdellaoui:

Les også

 1. Lagerbäck reagerte på Selnæs-oppførsel: – Noe jeg ikke kommer til å akseptere

  SANDVIKA (VG) Landslagssjef Lars Lagerbäck (68) har ingenting til overs for den type utestengning Ole Selnæs (22) pådro…
 2. VGs landslagskommentator: Det er 40 år siden Norge var så dårlige

  Det er liten tvil om at Lars Lagerbäck (68) står foran sin…
 3. Bjørn (25) lover å snakke norsk snart: – Bedre enn de forventet

  ULLEVAAL STADION (VG) Landslagsledelsen vurderte å holde spillermøter på engelsk på grunn av amerikanskfødte Bjørn Maars…

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Tarik Elyounoussi
 3. Mohamed Elyounoussi

Flere artikler

 1. «Moi» om Sarpsborg 08-suksessen: Disse blir de neste utenlandsproffene

 2. Tarik forbløffet over fetter «Moi»: – Det hadde jeg ikke forventet

 3. «Moi» om Sarpsborg 08-suksessen: Disse blir de neste utenlandsproffene

 4. Tarik Elyounoussi i gresk knipe: – Det har kommet litt brått på

 5. Poengkongen «Moi» følges tett etter brennhet vårsesong

Fra andre aviser

 1. Få pokaler og lite spilletid blant landslagsspillerne. Men her er en nordmann som vinner i utlandet.

  Aftenposten
 2. Tariks råd til Lagerbäck om fetteren «Moi»

  Aftenposten
 3. Elyounoussi vil ha «Molde-rollen» på landslaget

  Aftenposten
 4. Slik spiller Norge mot Tsjekkia: En «bamse» og Tarik på topp

  Aftenposten
 5. – Mange tenkte nok at jeg var mett på pengene, har opplevd det meste og kom for å slappe av

  Aftenposten
 6. Tariks råd til Lagerbäck om fetteren «Moi»

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder